Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός και χειροθεσία Αναγνωστών στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Xριστοφόρου Παχείας ΆμμουΜε μεγάλη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε την Τρίτη 8 Μαΐου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Παχείας Άμμου Ιεράπετρα, που βρίσκεται πλησίον της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Σητείας.

Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο και στη μεταστροφή του δύσμορφου και άγριου εξωτερικά Ρέπροβου σε Χριστοφόρου, καθώς «μετέφερε στους ώμους του δωρεάν όλο τον κόσμο που επιθυμούσε να διέλθει μια επικίνδυνη δίοδο ποταμού, αξιωθείς να μεταφέρει και τον Χριστό ως μικρό παιδί, για τον οποίο και μαρτύρησε, όπως και μυριάδες άλλων αγίων που αποτελούν τους φωτεινούς φάρους και οδοδείκτες σωστής πορείας».  Παρότρυνε δε, σύμφωνα με τη ρήση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος», να αγωνιζόμαστε για να μιμηθούμε τους μαρτύρες της πίστεώς  μας, εφαρμόζοντας στη ζωή μας έμπρακτα τον λόγο του Θεού και γενόμενοι Χριστοφόροι. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ακόμα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος των αισθήσεων στέκεται μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και αγνοεί ότι ο άνθρωπος είναι «το συναμφότερον», για να φροντίζει και την ψυχή του. Τέλος, ευχήθηκε ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστοφόρος, ο προστάτης των οδηγών και των τροχοφόρων, να σκεπάζει και να περιφρουρεί τους κατοίκους της Παχείας Άμμου και όλους τους διερχόμενους οδηγούς, ώστε να επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους.


Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους κ. Παντελεήμονα Καθεκλάκη και κ. Στυλιανό Κανάκη. Όπως σημείωσε «μέσα στην ευφρόσυνη ατμόσφαιρα της πανηγύρεως τους περικαλλούς νέου Ενοριακού Ναού της Παχείας Άμμου, που ανήγειρε, εξόπλισε και εξωράϊσε η ευσέβεια και η αγάπη προς την Εκκλησία των κατοίκων της κωμόπολης, ύστερα από εισήγηση του Πανοσιολ. Εφημερίου της Ενορίας Παχ. Άμμου Αρχιμ. Παϊσίου Δερμιτζάκη, χειροθετούμε στον κατώτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Αναγνώστη, δύο πρόσωπα που είναι στενά συνδεδεμένα με την Ενορία Παχ. Άμμου: τον κ. Παντελ. Καθεκλάκη, ο οποίος πολλά χρόνια διακονεί ως ιεροψάλτης κυρίως τις καθημερινές, και τον κ. Στυλ. Κανάκη, που άοκνα υπηρετεί άλλοτε στο αναλόγιο και άλλοτε ως νεωκόρος στο Ιερό Βήμα, προκειμένου και δύο να αφιερωθούν με ακόμη περισσότερο ζήλο στη διακονία τους».
Στην ακολουθία, που έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι των όμορων Ενοριών και άλλοι Κληρικοί, παρέστη πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιω. Γουλιδάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παχ. Άμμου κ. Γ. Ραπάνης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Χαρ. Κανάκης, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχυμάτων «Στηρίζω»-«Ο Άγιος Χριστοφόρος» στον Νομό Λασιθίου  κ. Ηλιάκης, οι Πρόεδροι και τα μέλη των τοπικών Συλλόγων κ.α.


Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Πολιτιστικός, Οικολογικός και Λαογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Παχειάς Άμμου «Νηρηίδες» πρόσφεραν κεράσματα σε όλο το εκκλησίασμα.
Η πανήγυρη του I. Nαού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ενορίας Νέας Ανατολής ΙεράπετραςΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Τρίτη 8 Μαΐου ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους των όμορων Ενοριών, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε από στήθους στο πολυάριθμο εκκλησίασμα για τον βίο και το έργο του αγίου, σημειώνοντας ότι ήταν ο «ηγαπημένος» και επιστήθιος Μαθητής του Κυρίου, αυτόπτης μάρτυρας της Σταυρικής θυσίας και της Ανάστασης Του και ο «Ευαγγελιστής της αγάπης». Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ο Ευαγγελιστης Ιωάννης έγραψε στην Α΄ Επιστολή του ότι ο Θεός είναι αγάπη, γι᾿ αυτό και όποιος δεν αγαπά τον αδελφό του, δηλ. τον πλησίον του, τον οποίον βλέπει και είναι εικόνα Θεού, πώς μπορεί ν’ αγαπήσει τον Θεό, τον οποίο δεν βλέπει.


Λίγο πριν την Απόλυση τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Αιδεσιμώτατος Σακελλάριος π. Ιωάννης Ζερβάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, ο οποίος με βαθειά συγκίνηση είπε τα ακόλουθα: «Mε μεγάλη χαρά και αγαλλίαση σας υποδεχόμεθα σήμερα, Σεβασμιώτατε Δέσποτα, στον εορτάζοντα Ιερό Ενοριακό μας Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ως τον νέο Αρχιερέα και Δεσπότη μας, σε χαρμόσυνο αυτήν τη φορά γεγονός. Η χαρά και η αγαλλίασή μας προέρχεται εκ του γεγονότος της παμψηφεί εκλογής και εγκαταστάσεως σας ως Μητροπολίτου της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. «Τοιούτος  ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς». Έναν τέτοιον Αρχιερέα θέλαμε και το Πανάγιον Πνεύμα ενέπνευσε τους αγίους Αρχιερείς της εν Κρήτη Εκκλησίας και Σας εξέλεξαν αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά Σας προσόντα: τον ιερόν ζήλον, την ταπεινότητα, την αγαθότητα, τη θεολογικήν Σας κατάρτιση και την Ποιμαντική πείρα που αποκτήσατε κατά την διάρκεια της μακράς θητείας Σας στο πλευρό του μακαριστού μας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, ως Πρωτοσύγκελλος, ως Αρχιεγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της εν Κρήτη Εκκλησίας και ως συντονιστού του πνευματικού και διοικητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Σας θεωρούσαμε και σας θεωρούμε πάντοτε πνευματικό Αδελφό μας, Πατέρα, Αρχιερέα και Δεσπότη μας, «ορθοτομούντος τον λόγον της του Θεού αληθείας».Σας ευχαριστούμε για την τιμητική παρουσία σας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό μας και σας ευχόμεθα εκ βάθους ψυχής τα έτη σας να είναι πολλά και ευλογημένα, να έχετε  υγεία και δύναμη σωματική και πνευματική στο υψηλό αλλά δύσκολο έργο Σας και η Ποιμαντορία Σας να μείνει ιστορική στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ευχαριστώ τον Θεό και την χάρη των Αγίων, που, παρά τα προβλήματα της υγείας μου, με αξίωσαν να συλλειτουργήσω μαζί Σας ως Αρχιερέα, ύστερα από επί 57 ολόκληρα έτη Εφημερίας στην Ιερά Μητρόπολή μας».