Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών πανηγύρισε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Φωτεινής ΙεράπετραςΜε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών πανηγύρισε την Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 6 Μαΐου, ο περικαλλής Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.


Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, και έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της Ενορίας και άλλοι Κληρικοί.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος με λόγο απλό και μεστό αναφέρθηκε στην υψηλού θεολογικού χαρακτήρα συζήτηση κατά τη συνάντηση της Σαμαρείτιδος με τον Χριστό και Κύριο της ζωής. Όπως υπογράμμισε, ήταν μια συνάντηση του φυσικού με το υπερφυσικό και του πρόσκαιρου με το αιώνιο, κατά την οποία ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, η πηγή της Αθανάτου ζωής και του ζώντος ύδατος, βοήθησε την μέχρι τότε αμαρτωλή Σαμαρείτιδα και μετέπειτα Αγία Φωτεινή να συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τα αισθητά και τις γήινες ανάγκες υπάρχει η το ύδωρ της αφθαρσίας και της αθανασίας, η Χάρη του Θεού και η δρόσος του Αγίου Πνεύματος.Αν και ήταν αμαρτωλή γυναίκα, της αποκάλυψε υψηλές αλήθειες και τα μυστήρια της σωτηρίας, για να μπορέσει να οδηγηθεί σε μετάνοια, να νεκρώσει το σαρκικό φρόνημα  και να εγκαταλείψει την παλαιά ζωή και την προσκόλληση στα επίγεια αγαθά. Πίστεψε και εγκολπώθηκε τον Ι. Χριστό και αξιώθηκε να γίνει Ισαπόστολος, αφιερώνοντας τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου και τα παιδιά της και οι αδελφές της να μαρτυρήσουν και να συνδοξασθούν μαζί της. Ο Κύριος της αναγγέλλει ότι είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας και της αποκαλύπτει ότι έφθασε ο καιρός της «εν πνεύματι και αληθεία» λατρείας του Θεού, η οποία δεν έχει σχέση με συγκεκριμένο τόπο και τρόπο αλλά με τη γνώση, την ελεύθερη επιλογή και την αγάπη. Αυτή η πνευματική και αληθινή λατρεία του Θεού είναι βίωμα και εμπειρία ζωής και φέρνει το τέλος στις θρησκευτικές αντιλήψεις του κόσμου, καθώς ο ίδιος ο Κύριος είπε «έλεον θέλω και ου θυσίαν». 
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχήθηκε, με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, του θεοφιλώς ποιμένοντος την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, και με τις πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, να αποκτήσουμε κι εμείς τα πνευματικά αισθητήρια, για να μπορέσουμε να βρούμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού. 

  
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Κύριλλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και του ευχήθηκε έτη πολλά και πολύκαρπα, για να συνεχίσει την Αρχιερατική του διακονία στο Λασίθι, τη συνοδεία του, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημο Κατρίνη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, και τον Διάκονο Κωνσταντίνο Λαδομένο. Επίσης,  ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε από τον πανηγυρίζοντα ναό της Αγ. Φωτεινής, στην αποπεράτωση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά, αφιερώνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, και του ευχήθηκε να έχει πάντοτε στη ζωή του πλούσια τη χάρη και την ευλογία της αγίας. Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα στους παρισταμένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και σε όλο το εκκλησίασμα, καθώς και στους Ιεροψάλτες κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και κ. Εμμανουήλ Καραλάκη. Τέλος, καλωσόρισε στην πανήγυρη του ναού τους εκδομείς προσκυνητές από την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μασταμπά Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Αιδ/το Πρωτ. Γεώργιο Παττακό. 
Στην πανήγυρη του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Λουτσέτης, Αργ. Πανταζής και Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, οι πρ. Δήμαρχοι κ. Σήφης Αναστασάκης και Νικ. Χριστοφακάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Αντ. Πετράς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης,  ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα ναό.

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. KαθεδρικόΝαό ΑγίαςΦωτεινής Ιεράπετρας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ιεράπετρας τελέσθηκε το εσπέρας του Σαββάτου 5 Μαΐου στο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε μερικά από τα μηνύματα της συνάντησης και του αποκαλυπτικού διαλόγου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τη Σαμαρείτιδαστο φρέαρ του Ιακώβ, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή της εορτής (Ε΄Κυριακή του Πάσχα).Όπως σημείωσε, μετά τον σωτήριο εκείνο διάλογο, που άνοιξε μαζί της ο Χριστός για το «ύδωρ το ζων» αλλά και την αληθινή  λατρεία του Θεού, η πρώην αμαρτωλή γυναίκα αναγεννιέται πνευματικά και φωτίζεται. Κι αυτό γιατί το «ύδωρ το ζων», που προσφέρει η Πηγή της Ζωής, θεραπεύει κάθε πνευματική ξηρασία και δροσίζει την ψυχή του ανθρώπου, ικανοποιώντας τις πνευματικές ανάγκες του. Αυτό το «ύδωρ το ζων», που ο πιστός το γεύεται κάθε φορά που κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, προσφέρει απερίγραπτη πνευματική χαρά και δύναμη, και ήταν η αιτία για να μεταμορφωθεί η Σαμαρείτιδα και από αμαρτωλή γυναίκα σε Ισαπόστολο και να αξιωθεί γίνει η ίδια Μεγαλομάρτυς αλλά και όλη η οικογένειά της να μαρτυρήσει για τον Χριστό.Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο πρώην Αστυν. Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης και εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων.
Μετά το πέρας της ακολουθία προσφέρθηκε καφές για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του ναού.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Κουτσουρά Χειροθεσία Εκκλησιάρχη από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. ΚύριλλοΜέσα στην λαμπρότητα και της ευφρόσυνη ατμόσφαιρα της αναστάσιμης περιόδου πανηγύρισε το Σάββατο 5 Μαΐου, μνήμη της  Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Κουτσουρά, που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο του οικισμού.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Εφημερίων της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και μίλησε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και τα μαρτύρια που υπέστη η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη, επειδή ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στο Κύριό μας Ιησού Χριστό, καθώς και στα πολυάριθμα θαύματα που επιτέλεσε στην Έφεσο, μετά την ανάστασή της από Άγγελο Κυρίου,  ενισχύοντας την πίστη των χριστιανών μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς της. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την εορταζομένη αγία, αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας είναι το κορυφαίο πρότυπο γυναίκας, όσον αφορά την πίστη, την ταπείνωση, την υπακοή στο θέλημα του Θεού, την καθαρότητα, την σωφροσύνη και γενικά την αρετή. Τέλος, ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα, ιδιαιτέρως δε στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά με διαρκή τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου και με τις πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.


Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Εκκλησιάρχη τον κ. Ευάγγελο Θεοδοσόπουλο του Σωτηρίου, ο οποίος με μεγάλο ζήλο και συνέπεια διακονεί στο Ιερό Βήμα του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης.


Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, o Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Εμμ. Βρυγιωνάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων,καθώς και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα ναό.


Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Εφραίμ Ζάκρου

 
Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών της περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαΐου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου ΟσιομάρτυροςΕφραίμ στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Ζάκρου Σητείας, όπου χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγοο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Κύριλλος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον μαρτύριο του νεοφανούςαγίου από τους Τούρκους κατακτητές, στο πλήθος των φρικτών βασανιστηρίων που υπεβλήθη καθώς στο τέλος τον κρέμασαν ανάποδα καρφώνοντάς τον με σουβλερά καρφιά σε μία μουριά στην Ιερά Μονή της Νέας Μάκρης Αττικής. Επίσης,ο Σεβασμιώτατοςτόνισε την ανεύρεση του ιερού σκηνώματος του ΟσιομάρτυροςΕφραίμ του θαυματουργού, 550 χρόνια αργότερα, και ευχήθηκε σε όλους τη χάρη, την ευλογία και τις πρεσβείες του αγίου.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος πολλοί Εφημέριοι και πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής.