Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Λαμπρή η πανήγυρη του Ι. Μητροπ. Ναού Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της Ιεράπετρας. Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο


Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με ξεχωριστή λαμπρότητα πανηγύρισε την Δευτέρα 23 Απριλίου ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως της Ιεράπετρας.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έλαβαν μέρος οι Κληρικοί της πόλεως, και ακολούθησε η λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο συναξάρι, στα απάνθρωπα βασανιστήρια και στο θαυμαστό μαρτύριο του «μεγάθλου» αγίου Γεωργίου, καθώς και στην ιδιαίτερη παρρησία των αγίων μαρτύρων να πρεσβεύουν για όλους εμάς, καθώς έγιναν θυσία ευάρεστη στο Χριστό ως μιμητές του πάθους Του. Όπως τόνισε «Ο άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος και όλοι οι άγιοι μάς καλούν με το παράδειγμά τους να ζήσουμε τη χριστιανική ζωή όχι μόνο στη θεωρία αλλά κυρίως στην πράξη, ώστε η πίστη μας να γίνει ‘‘θεωρίας επίβασις’’, δηλ. εμπειρία ζωής. Η ζωντανή παρουσία των αγίων μαρτύρων στη ζωή μας γίνεται αφορμή για εμάς προκειμένου να οπλισθούμε με υπομονή και καρτερία, ώστε και εμείς να μη λυγίζουμε στις καθημερινές δυσκολίες της ζωής».


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος Μητροπολιτικού ναού π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, στον οποίο ευχήθηκε ο πολύαθλος και ένδοξος Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος να είναι βοηθός και συναντιλήπτορας στην ιερατική του διακονία.  Επίσης, ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα στους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και στο πλήθος των ευσεβών χριστιανών και ιδιαίτερα σε όλους όσοι φέρουν το όνομα του αγίου.
Στη λιτάνευση της σεπτής εικόνας και των ιερών λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής και με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας από τη 11η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου, έλαβαν μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του Ν. Λασιθίου και πλήθος κόσμου που και φέτος τίμησε τον πολιούχο και προστάτη άγιο της πόλεως.Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της ιεράς λιτάνευσης προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του πανηγυρίζοντος ναού.


Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, o Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Boυλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Σητείας Αντιπλοίαρχος κ. Εμμανουήλ  Καπετανάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νταραράς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αργ. Πανταζής, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη  και ο κ. Εμμ. Βρυγιωνάκης, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, ο Διοικητής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντιπύραρχος κ. Παν. Καράμπελας, οι Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Προϊστάκης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο πρ. Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης, οι πρώην Βουλευτές κ. Κων. Δερμιτζάκης και κ. Ιω. Κουνενός, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης, Διευθυντές σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πλήθος πιστών που κατέκλεισαν τον πανηγυρίζοντα ναό.Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό

Μέσα σε ιδιαίτερα Αναστάσιμη και πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το εσπέρας της 22ας Απριλίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και θαυματουργού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, πολιούχου και προστάτου της πόλεως, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή των Ιερέων της πόλεως.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στο σύντομο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην διαρκή πρεσβεία και προστασία του Αγίου Γεωργίου σε όλους τους ανθρώπους της οικουμένης, ιδιαιτέρως όμως στους Ιεραπετρίτες, αφού είναι ο άγρυπνος φρουρός, ο φύλακας και ακαταμάχητος προστάτης της πόλεως. Τόνισε την υπομονή του Αγίου και την καρτερία του στα φρικτά μαρτύρια, και σημείωσε ότι και εμείς έχομε ανάγκη από υπομονή και καρτερία στις περιστάσεις, τις ανάγκες, τις αρρώστιες και τους πειρασμούς της ζωής, μιμούμενοι τον Μέγα Στρατηγό Άγιο Γεώργιο.Στον Εσπερινό παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων οι πρ. Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ.κ. Νικ. Χριστοφακάκης και Σήφης Αναστασάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χαζημαρκάκη, ο υπεύθυνος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νίκος Τζουμάκας, ο Κυβερνήτης του Λιμενικού Σκάφους Καταδίωξης κ. Γεώργιος Πατεράκης, ο πρ. Αστυνομ. Διευθυντής Ν. Λασιθίου Ταξιάρχος κ. Εμμ. Πετάσης, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος κ.α.

Λαμπρή η εορτή της μνήμης του Οσίου Χατζη Ανανίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Mέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων, 22 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, η μνήμη του Οσίου Χατζή-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και ιδρυτού της Μονής.


Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια, ευλόγησε τους άρτους, ιερούργησε καί κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, ενώ στο τέλος διάβασε την ειδική ευχή για την ευλογία των κολλύβων που προσφέρθηκαν στην μνήμη του Οσίου.Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες ως πρώτες αγγελιοφόροι της Αναστάσεως, σημειώνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των γυναικών σήμερα που δεν υπάρχει ανάγκη να προσφέρουν μύρα στον Χριστό, αλλά για προσφορά στην κοινωνία και στην οικογένεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σημαντικά και θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του Οσίου Χατζή-Ανανία, τονίζοντας ότι γεννήθηκε το 1837 στις Μάλλες  Ιεράπετρας, και υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου και εκάρη Μοναχός.


Όπως υπογράμμισε Σεβ. κ. Κύριλλος, ο Όσιος Χατζη-Ανανίας από μικρός αφοσιώθηκε στην αγάπη του Χριστού, ζώντας ασκητικά από πολύ μικρός, με νηστεία, αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, γι᾿ αυτό και αξιώθηκε του προορατικού χαρίσματος και της θεραπείας ασθενειών, όπως καταμαρτυρεί το πλήθος των θαυμάτων του μέχρι σήμερα. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Οσίου με την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής, την οποία ανήγειρε ο ίδιος στο χώρο που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας μέσα στο μικρό σπήλαιο, και ευχήθηκε σε όλους και όλες που προσήλθαν στην πανήγυρη να έχουν στη ζωή τους την ευχή και την ευλογία του Οσίου Χατζή Ανανία. Αυτήν την αγιασμένη παράδοση και μέσα σ᾽ αυτόν τον αγιοπνευματικό χώρο έζησαν τόσο ο Γέροντας Ιωαννίκιος, ο οποίος αξιώθηκε να τελέσει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου και να διαδώσει την τιμή του, όσο και η προ ολίγων εβδομάδων κοιμηθείσα Γερόντισσα Φεβρωνία, η οποία ασκήθηκε και εκείνη στη Μονή με πίστη και ιερό ζήλο, κατέληξε ο Σεβ.


Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση των πολυάριθμων πιστών και προσκυνητών της Μονής, καθώς και των πνευματικών παιδιών του μακαριστού Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη που προσήλθαν από άλλες περιοχές της Κρήτης, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου.
Ακολούθησε  καφές και παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι και τους αύλειους χώρους του μοναστηριού.