Κυριακή, 15 Απριλίου 2018

Η Κυριακή του Θωμά στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου ΙεράπετραςΜε μεγάλη λαμπρότητα και μέσα στην ατμόσφαιρα  αγαλλιάσεως και ευφροσύνης της Πασχαλίου περιόδου πανηγύρισε την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά), 15 Aπριλίου, η Ιερά Μονή Aγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στη Μονή, συνεχίζοντας την παλαιά παράδοση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας να τιμούν την ημέρα των λαμπρών Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Αγιασμένου που τελέσθηκαν την Κυριακή του Θωμά του έτους 1890 από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεροσητείας Αμβρόσιο Σφακιανάκη. 


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, ενώ αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε η «Πατριαρχική Απόξειξις επί τω Αγίω Πάσχα» της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου.


Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά και πλούσια την ευλογία της χάριτος και το έλεος του Αναστάντος Κυρίου, με τις πρεσβείες ανώνυμου αγίου του Αγιασμένου, και διένειμε το αντίδωρο.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που έλαβαν μέρος ο Πανοσ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομος Παπαδάκης και Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, τους ύμνους απέδωσε ο Άρχων Πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης με τη συνοδεία του, ενώ παρέστησαν πολυάριθμοι ευσεβείς χριστιανοί της Ιεράπετρας, στους οποίους προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα και καφές στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Ο Διοικητής και αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην Ιερά Μονή Τοπλού


Τo Σάββατο της Διακαινησίμου, 14 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, παρουσία του Σητειακής καταγωγής Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και τoυ Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Φιλοθέου Σπανουδάκη, υποδέχθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας αντιπροσωπεία των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, με επικεφαλής τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο κ. Γ. Πελεκανάκη.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αντάλλαξε τον πασχάλιο χαιρετισμό με τους δόκιμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκπαίδευση τους στη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και στη μετέπειτα αποστολή τους. Στη συνέχεια Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και ο κρητικός Διοικητής της Σχολής κ. Πελεκανάκης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, ενώ οι Δόκιμοι Αξιωματικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο στο Καθολικό και στα δύο Μουσεία της Μονής, γνωρίζοντας από κοντά την ιστορία και τα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια και εκθέματα του μοναστηριού.
Ακολούθησε το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής. 

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Iεραπύτνης και Σητείας κ. ΚύριλλοςΤo Σάββατο της Διακαινησίμου, 14 Απριλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας. Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία έλαβαν μέρος οι Πανοσιώτατοι Πατέρες της Μονής και οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι που συναποτελούν τη Διοικούσα Διαχειριστική Επιτροπή του μοναστηριού, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά με τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου και μαζί με το αντίδωρο διένειμε κόκκινα αυγά στους παρισταμένους ευλαβείς προσκυνητές.