Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Μοναχής Φεβρωνίας, Ηγουμένης της Ι. Μονής Εξακουστής Μαλλών


Σε κλίμα  ιδιαίτερης συγκίνησης αλλά και μέσα στην ατμόσφαιρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 10 Απριλίου 2018, η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής Μοναχής Φεβρωνίας, Ηγουμένης της Ι. Μονής Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συμμετασχόντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Iεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Νικόδημος Κατρίνης και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρέστησαν επίσης μοναχοί και μοναχές, μεταξύ των οποίων η Οσιωτάτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κουφής Πέτρας Μοναχή Θεαγγέλη και αντιπροσωπεία Μοναζουσών των Ιερών Ησυχαστηρίων Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου και Άξιον Εστί και Αναστάσεως του Κυρίου Ιεράπετρας, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης και πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής.


Στον επικήδειο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος εξήρε τις αρετές και τα χαρίσματα της μακαριστής Ηγουμένης,  υπογραμμίζοντας ότι αξιοποίησε κατά Χριστόν τον «βραχύ» χρόνο της παρούσας ζωής, αγωνιζόμενη συνεχώς για τον αγιασμό και την εν Χριστώ τελείωση τόσο της ίδιας όσο και της Αδελφότητας της Μονής.


Τέ­λος, ευχήθηκε ολό­ψυ­χα ο Τριαδικός Θε­ός, με τις πρε­σβείες της Παναγίας της Εξακουστής που από μικρή αγάπησε και διακόνησε για ολόκληρα 42 χρόνια ως Ηγουμένη, και του Οσίου Χατζή Ανανίου  του Θαυματουργού, κτήτορος και ιδρυτού της Μονής, και με τις ευχές των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, να α­να­παύ­σει την ευλογημένη ψυ­χή της Μοναχής Φεβρωνίας «εν χώ­ρᾳ ζών­των και εν σκη­ναίς δι­καί­ων».Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Μυρσίνης Σητείας
Μέσα στην λαμπρότητα της Αναστάσεως του Κυρίου μας και με τη συμμετοχή πολλών πιστών εορτάσθηκε την Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 10 Απριλίου, η μνήμη των Αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ενορίας Μυρσίνης Σητείας.Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Αιδεσιμώτατο Εφημέριο της Ενορίας Μυρσίνης Πρωτ. Γεώργιο Χριστοδουλάκη, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Στην από καρδίας ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο μαρτύριο των τριών νεοφανών και θαυματουργών αγίων της Λέσβου, ενώ ενθυμήθηκε και τα λαμπρά Εγκαίνια του ναού, τα οποία ετέλεσε ο μακαριστός Προκάτοχός του Μητροπολίτης Ευγένιος με τη συμμετοχή του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου, και που ο ίδιος συμμετείχε ως Διάκονος.Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας και ευχήθηκε το φως και η χαρά της να φωτίζει την καρδιά και τον νου όλων μας, και να ανακαινίζει ολόκληρη τη ζωή μας.