Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018

Εκοιμήθη η Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής Ιεράπετρας Φεβρωνία ΜοναχήΎστερα από ολιγοήμερη ασθένεια, εκοιμήθη πλήρης ημερών η Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας Φεβρωνία Μοναχή, το εσπέρας της Δευτέρας της Διακαινησίμου Εβδομάδος, στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη της Διακαινησίμου 10 Απριλίου και ώρα 5.00 μ.μ. στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Κοιμητήριο Ιεράπετρας

 


Το πρωΐ της Δευτέρας της Διακαινησίμου, 9 Απριλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως ιερούργησε στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Ιεράπετρας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, τέλεσε τα προγραμματισμένα ιερά μνημόσυνα και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των Κληρικών και των Ευεργετών της πόλεως, καθώς και στους τάφους των μνημονευθέντων κατά τα ιερά μνημόσυνα, ως και των μακαριστών ιεροψαλτών και άλλων προσφιλών προσώπων που αναπαύονται στο Κοιμητήριο της πόλεως. Επίσης, οι Ιερείς της πόλεως μνημόνευσαν τους κεκοιμημένους πατέρες και αδελφούς στους τάφους του Κοιμητηρίου, τηρώντας την παράδοση τη Δευτέρα του Πάσχα να μνημονεύονται οι κεκοιμημένοι.


Παρέστησαν εκατοντάδες Ιεραπετρίτες, ενώ εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Μάνος Λουτσέτης κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο των Ευεργετών και δωρητών της πόλεως. Επίσης, παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος κ. Σ. Αναστασάκης και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγάπης στην πόλη της Σητείας

Μέσα στην ατμόσφαιρα της Αναστάσιμης χαράς και λαμπρότητας τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, 8 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της ημέρας του Πάσχα ή Εσπερινού της Αγάπης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της ευρύτερης περιοχής της Σητείας.
Κατά την τάξη ο Σεβασμιώτατος ενδύθηκε άπασαν την Αρχιερατική στολή στο κέντρο του ιερού ναού κάτω από τον Πολυέλαιο, ενώ ο Χορός υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη έψαλε το καθιερωμένο Δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα...» σε αργό μέλος. Μετά την είσοδο και το «Φως Ιλαρόν» η διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή αναγνώσθηκε σε πέντε γλώσσες, υποδηλώνοντας ότι το κήρυγμα της Αναστάσεως του Χριστού αφορά όλη την οικουμένη και όλα τα έθνη. Συγκεκριμένα, από την Ωραία Πύλη ο  Σεβ. Μητροπολίτης ανέγνωσε το ιερό Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα, και ακολούθως ανέγνωσαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης στη σερβική, ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης στη λατινική, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Καριχημάκης στην αγγλική, και τέλος ο Χορός των Ιεροψαλτών απέδωσε μελωδικότατα το ευαγγελικό ανάγνωσμα στην ομηρική γλώσσα, ενώ τέλος ο Αρχιδιάκονος Αμβρόσιος Σκαρβέλης ανέγνωσε και πάλι στην ελληνική από τον Άμβωνα.Την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου για το Άγιο Πάσχα ανέγνωσε ο  Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόπθεος Σπανουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού.
Μετά το Δοξαστικό των Αποστίχων «Αναστάσεως ημέρα...» έγινε ο καθιερωμένος ασπασμός της αγάπης και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μοίρασε σε όλους τους παρισταμένους πιστούς ευλογημένα Πασχαλινά αυγά και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στην Ακολουθία παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, καθώς και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης.Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου το Πάσχα σε Νοσοκομείο, Σταθμό ΕΚΑΒ και Γηροκομείο ΙεράπετραςΜετά την ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο Σεβασμιώτατος, που τον συνόδευε ο υπεύθυνος Εφημέριος του Νοσοκομείου Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, πέρασε από τους θαλάμους και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους ασθενείς, ενώ διένειμε πασχαλινά αυγά και αντάλλαξε ευχές με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους συνοδούς των ασθενών.Ακολούθως, μετέβη στον Σταθμό του ΕΚΑΒ Ιεράπετρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος κ. Γεώργιος Αγγελάκης και οι εργαζόμενοι. Αντάλλαξε πασχάλιες ευχές μαζί τους, ενώ απηύθυνε τον Πασχάλιο χαιρετισμό Χριστός Ανέστη μέσω ασυρμάτου σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ Κρήτης, ευχόμενος ο Αναστάς Κύριος να τους στηρίζει στο επίπονο και σπουδαίο έργο τους για όλη την κοινωνία.Στη συνέχεια, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας Γηροκομείου Ιεράπετρας κ. Γεώργιο Αγγελάκη και τον π. Εμμανουήλ Μολυμπάκη, επισκέφθηκε τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των ηλικιωμένων του Γηροκομείου της πόλεως. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον πασχάλιο χαιρετισμό και ευχήθηκε στους ηλικιωμένους διαρκή την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως, στον δε Πρόεδρο και το προσωπικό ο Αναστάς Κύριος να τους στηρίζει στο σπουδαίο έργο που επιτελούν για την Τρίτη ηλικία.  Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης του Γηροκομείου Ιεράπετρας, που όλοι μας αναμένομε.


Ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας


Το πρωΐ της Κυριακής του Πάσχα, 8 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος περιστοιχούμενος από Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, προέστη στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού ή Εσπερινού της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Κατά την τάξη ενδύθηκε στο κέντρο του Ναού κάτω από τον Πολυέλαιο, ενώ ο Χορός έψαλε το Δοξαστικό του Πάσχα «Αναστάσεως ημέρα...» σε μέλος αργό. Μετά την Είσοδο και το «Φως Ιλαρόν» η διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή διαβάσθηκε σε έξι γλώσσες. Ειδικότερα, από την Ωραία Πύλη αναγνώσθηκε από τον Σεβ. κ. Κύριλλο στην ελληνική γλώσσα, από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη στην λατινική, από τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο Αθανάσιο Ταρλαντέζο στην αγγλική, από τον Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Ιωάννη Τράκο στην ιταλική, από τον Αναγνώστη κ. Δημ. Μιχελάρο στη γερμανική και από τον κ. Μάξιμο στην Ουκρανική, ενώ από τον Χορό των Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη αποδόθηκε στην ομηρική γλώσσα με αριστοτεχνικό τρόπο, και τέλος ο Αρχιδιάκονος π. Αμβρόσιος Σκαρβέλης ανέγνωσε και πάλι στην ελληνική από τον Άμβωνα.


Στη συνέχεια αναγνώσθηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη. Μετά το Δοξαστικό των Αποστίχων «Αναστάσεως ημέραν...» έγινε ο καθιερωμένος ασπασμός της αγάπης και η ανταλλαγή του Πασχάλιου χαιρετισμού «Χριστός Ανέστη»-«Αληθώς Ανέστη» του Σεβ. κ. Κυρίλλου με τον Ιερό Κλήρο και ακολούθως ο Σεβ. διένειμε στους πιστούς πασχαλινά αυγά και ευχήθηκε στο καθένα ξεχωριστά από το εκκλησίασμα.


Στον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και οι πρώην  Δήμαρχοι κ. Νικ. Χριστοφακάκης και κ. Σ. Αναστασάκης.

Η τελετή της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα


Το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου, 7 Απριλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, μεταφέροντας το Άγιο Φως από τo Hράκλειο μετέβη κατευθείαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας. Μετά την καθιερωμένη ακολουθία της Παννυχίδος μετέδωσε το Άγιο Φως στους πιστούς, εκφωνώντας το «Δεύτε λάβετε φώς..». Στη συνέχεια προέστη στην τελετή της Αναστάσεως σε ειδική εξέδρα στον περίβολο του ναού, απ’ όπου  και ανέγνωσε το Ευαγγέλιο, εκφώνησε το «Χριστός Ανέστη...» και διάβασε την Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για το Άγιο Πάσχα. Ακολούθησε το «Άρατε πυλας άρατε» στην είσοδο του ναού, που αποτελεί μια αναπαράσταση της Εις Άδου Καθόδου του Κυρίου μας και της συντριβής του θανάτου, και μετά την είσοδο στο Ναό ο Σεβ. κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ανέγνωσε τον Κατηχητήριο Λόγο του Ιερού Χρυστοστόμου και προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής του Πάσχα.

Ανάμεσα στο πλήθος των πιστών που παρευρέθηκαν στην τελετή της Αναστάσεως ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.