Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

Η «πρώτη Ανάσταση» στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας
Παρουσία πλήθους πιστών μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 7 Απριλίου, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Μεγάλος αριθμός ευσεβών χριστιανών με ευλάβεια συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, στους οποίους ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στο τέλος μοίρασε το αντίδωρο και τις εγκάρδιες ευχές του για καλή Ανάσταση.   

Ανάμεσα στο πλήθος των παρισταμένων πιστών ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο τέως Δήμαρχος κ. Νικόλαος Χριστοφακάκης, ο πρώην Αστυν. Δ/ντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο Δ/κτής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης κ.α.

Η Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευή 6 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και προεξήρχε της περιφοράς του Επιταφίου.
Τον Επιτάφιο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας. Και φέτος στην πομπή συμμετείχε με ιερή κατάνυξη πλήθος πιστών χριστιανών της πόλεως αλλά και επισκεπτών.
Οι Επιτάφιοι των Ενοριών της Ιεράπετρας συναντήθηκαν στην πλατεία του Ηρώου, όπου και αναπέμφθηκε δέηση, στο τέλος της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα με τη χάρη του υπερ ημών παθόντος, σταυρωθέντος και ταφέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και καλή Ανάσταση.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νταραράς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μάνος Λουτσέτης και Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Σπυρίδων Χασιώτης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α  κ. Μάνος Γεωργαλάκης κ.α.

Η Ακολουθία των Ωρών και ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας


Τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας. Μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως ο Σεβασμιώτατος μίλησε κατάλληλα για τη μωρία του Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος χάρη στην άμετρη αγάπη του Θεού, ο  Σταυρός του Χριστού από ατιμωτικό και φρικτό φονικό όργανο θανατώσεως των κακούργων μετεβλήθη σε σύμβολο σωτηρίας, μέσο συμφιλίωσης με το Θεό και πηγή αγιασμού και απολυτρώσεως. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική θέση του Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας και στη θεολογία του Σταυρού, καθώς ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση λειτουργούν ως δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των πιστών χριστιανών. Τέλος, τόνισε ότι η Ανάσταση προϋποθέτει το Σταυρό, ο οποίος «τοις μεν απολλυμένοις μωρία εστί τοις δε σωζομένοις ημίν δύναμις Θεού εστι», και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση.
Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών προσκύνησαν στο τέλος της Ακολουθίας τον Επιτάφιο και έλαβαν αντίδωρο από το χέρι του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου.

Η Ακολουθία των Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας


 Το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης 5 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία των Παθών στον κατάμεστο από πιστούς  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας. O Σεβασμιώτατος, που ανέγνωσε το πρώτο εκ των δώδεκα Ευαγγελίων του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής, στο τέλος της ακολουθίας, αφού σημείωσε ότι ετούτη την ώρα που βρίσκεται επί του Σταυρού ο Κύριός μας θα πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι εκουσίως καταδέχθηκε το Πάθος και θυσιάστηκε για την δική μας σωτηρία, ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι του ναού και παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, τον οποίο συνόδευαν οι Διοικητές των Τμημάτων του Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς.

Αργότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος άκουσε στον ίδιο ναό την «Παρισταμένη», που αποτελεί έναν λαϊκό θρησκευτικό θρηνητικό στιχούργημα, το οποίο απέδωσε ενώπιον του Εσταυρωμένου η κ. Γαρυφαλιά Μιχελάρου.