Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Προσκύνημα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Σητείας


Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και παρουσία ευσεβών χριστιανών της Σητείας, το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων 1 Απριλίου, τελέσθηκε Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Προσκύνημα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών πόλεως Σητείας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος απηύθυνε θερμές πατρικές ευχές στο εκκλησίασμα για καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, καλώντας όλους με τη συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες και με βαθειά κατάνυξη να «συμπορευθώμεν» προς τα σωτήρια Πάθη και να «συσταυρωθώμεν» με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, προκειμένου να γευθούμε και τη χαρά της Αναστάσεώς Του.
Στην ακολουθία έλαβε μέρος ο εκτελών χρέη Εφημερίου του Ιερού Προσκυνηματικού Αιδεσ. Σκευοφύλακας π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης.


www.imis.gr
Η Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Σητείας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου, η εορτή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε και διένειμε στους πιστούς τα βαΐα και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.Στο κήρυγμά του, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, τονίζοντας ότι οι Εβραίοι υποδέχτηκαν μεγαλοπρεπέστατα μετά βαΐων και κλάδων τον Χριστό κατά την θριαμβευτική είσοδό του στα Ιεροσόλυμα, μετά την Ανάσταση του φίλου του Λαζάρου. Όμως δεν κατάλαβαν ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεάνθρωπος Χριστός, όχι μόνο ο επίγειος Μεσσίας που ανέμεναν για να τους απαλλάξει από τον καταδυναστεία και την κυριαρχία των Ρωμαίων, αλλά και ο επουράνιος, ο οποίος ήρθε στη γη για να εγκαθιδρύσει την ουράνια Βασιλείου Του για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και το κράτος του διαβόλου. Και αυτό το πέτυχε με την εκούσια πορεία του προς τον Σταυρό και την τριήμερη Ανάστασή Του. Ευχήθηκε δε να βιώσομε αυτή την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα τα Άχραντα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού, όχι όπως ο Ιούδας, που ζήτησε να πωληθεί το πολύτιμο μύρο, με το οποίο η αδελφή του Λαζάρου του άλειψε τα πόδια, και να δοθεί το αντίτιμο στους πτωχούς, αλλά ως γνήσιοι μαθητές Του.
Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Χριστοδουλάκης.


www.imis.gr

Η εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας


Το Σάββατο του Λαζάρου 31 Μαρτίου στις 7:30´ μ.μ., ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Η εκδήλωση άνοιξε με το Απολυτίκιο της ημέρας «Την κοινήν Ανάστασιν προ του σου πάθους πιστούμενος...», που έψαλλαν όλοι οι παριστάμενοι. Ακολούθησε η παιδική Χορωδία υπό την ευθύνη των διδασκουσών Αθηνάς Αλεξάκη και Ελένης Σαντιμπαδάκη και οι μαθητές της Β´ τάξεως, που έψαλλαν ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία των Ιεροψαλτών της Σητείας και των μαθητών της Σχολής, υπό τη διεύθυνση του υπεύθυνου Καθηγητή της Σχολής Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη έψαλλε ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος, ενώ παρεμβαλόταν ανάγνωση λόγων του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, από το μοναδικό βιβλίο «Βίος και Λόγοι», για την αγάπη του Χριστού, τις ψυχικές ασθένειες, την εν Χριστώ ζωή και την θεραπεία της ψυχής με τη βοήθεια της Εκκλησίας και της μουσικής.Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνεχάρη για άλλη μία φορά τον π. Νικόλαο και τους συνεργάτες του για την εργασία που επιτελούν στον τομέα της εκμάθησης της βυζαντινής μουσικής στους ανθρώπους όλων των ηλικιών και τους ενθάρρυνε στο επίπονο έργο τους. Προέτρεψε δε όλους τους πιστούς να προσπαθήσομε ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας να μετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες για να βιώσομε τα Άχραντα Πάθη και να εορτάσομε με χαρά την Ανάσταση του Κυρίου μας. Έτσι πράγματι θα κάνομε αρχή για να αγαπήσομε τον Χριστό, όπως τόνιζε ο Όσιος Πορφύριος.
Παρέστησαν ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Ιερείς της πόλεως, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και πολλοί πιστοί.

www.imis.gr


Το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Κλεοπάτρας Χορευτάκη, μητρός της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου


Το Σάββατο του Λαζάρου, 31 Μαρτίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου το ετήσιο Μνημόσυνο της μακαριστής Κλεοπάτρας Χορευτάκη, κατά σάρκα μητρός της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος. Προηγήθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νέας Γουινέας κ. Γεωργίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ανδρέου, Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, των Θεοφιλ. Επισκόπων Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου και Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, κατά την τάξη, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο, ενώ με λόγο εναργή και περιεκτικό τη μαρτυρική ζωή και τον ανεπίληπτο βίο της μακαριστής Κλεοπάτρας σκιαγράφησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.
Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κ. Ειρηναίο και τους λοιπούς Ιεράρχες για την παρουσία τους στο ετήσιο μνημόσυνο της πολυφίλητης μητέρας του, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά την αγάπη, την πίστη, την ελπίδα και την υπομονή της, αρετές που αποτελούν οδηγό για όλους μας.


www.imis.gr