Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας και η παρέλαση


Η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον Αντιδήμαρχο Σητείας και Εκπαιδευτικό κ. Λεωνίδα Τερζή, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου και  υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας. Στη συνέχεια τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λασιθίου κ. Γεώργιο Ζερβάκη, την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη, τον ο Α΄ Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμία, τον Διοικητή της 11ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου Σμήναρχο κΕμΠάνου, τον Λιμενάρχη Σητείας Υποπλοίαρχο κ. Ιω. Ψαράκη, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Π. Καπετανάκη, μαθητές των Σχολείων, μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Πρόεδρο των Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας κ. Ε. Αμυγδαλιού, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξ. Αλεξάκη και από τους λοιπούς εκπροσώπους άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων.


Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας και η παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος η Δημοτική Φιλαρμονική, οι Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, το Λύκειο Ελληνίδων, Σχολές παραδοσιακών χορών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Επαρχίας Σητείας, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, Σχολές Κρητικών Χορών, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και προσκοπικές ομάδες και τέλος οι Σμηνίτες του 11ου Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου.


Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη ΣητείαΜε ξεχωριστή λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 στην πόλη της Σητείας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σητείας, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως.
 Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό, αναφερόμενος στο σκοπό της χαρμόσυνης είδησης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παναγία Παρθένο Μαρία και στην αποκάλυψη του «απ’ αιώνος μυστηρίου» και του προαιωνίου σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Όπως σημείωσε, η Παρθένος Μαρία είναι ό,τι εκλεκτότερο είχε να παρουσιάσει το ανθρώπινο γένος, γι’ αυτό και κατέστη η γέφυρα επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον Θεό. Χάρη στην ψυχική και σωματική καθαρότητα, τη μεγάλη ταπείνωσή της και την υπακοή στο θέλημα του Θεού έγινε το δοχείο εκλογής για να πραγματοποιηθεί στα σπλάχνα της το μυστήριο των μυστηρίων, η άσπορος σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού με τον Ευαγγελισμό της. Επίσης, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του Ευαγγελίου του Λόγου του Θεού και στη διάδοσή του στον κόσμο.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε επίσης ότι για εμάς τους Έλληνες είναι η ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι διπλή εορτή, καθώς την 25η Μαρτίου 1821 σηκώθηκε το λάβαρο της ελευθερίας που σήμανε την εθνική μας παλιγγενεσία, και ευχήθηκε εγκάρδια τη σκέπη και τη μητρική προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως Υπέρμαχου Στρατηγού του Γένους μας.