Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην πόλη της Σητείας
Το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, 18 Φεβρουρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Α' Κατανυκτικού Εσπερινού της Συγχωρήσεως στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου (κάτωθεν του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου) πόλεως Σητείας.
Λίγο πριν το τέλος της ακολουθίας, στην οποία συμμετείχε σύσσωμος ο ιερός Κλήρος της πόλεως και πλήθος πιστών, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε για το νόημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για την προσευχή, τη νηστεία και τη μετοχή στις ιερές Ακολουθίες, αλλά και για την σπουδαιότητα της συγχωρήσεως για τον αληθινό χριστιανό, σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού: «Εάν γάρ αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πατήρ ημών ο ουράνιος» (Μτ. 6, 14-15).
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή και τέλος αντάλλαξε με τους Ιερείς και τους ευσεβείς χριστιανούς τον ασπασμό της Συγχωρήσεως. 

Kυριακή της Τυρινής στο Ι. Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστί Ιεράπετρας
Την Κυριακή της Τυρινής, 18 Φεβρουρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στο κατάμεστο από πιστούς Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστί Ιεράπετρας.
Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε από τον ίδιο τον Σεβ. ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία έλαβε μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας, και παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ο  επί σειρά ετών Εφημέριος και Πνευματικός του Ι. Ησυχαστηρίου Παν/τος Αρχιμ. Αναστάσιος Χατζάκης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον Γέροντα, την Ηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή και σε όλο το εκκλησίασμα καλή και ευλογημένη Αγία και  Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι του μοναστηριού.