Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Επίσκεψη Σεβ.Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ Στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας


Την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας επισκέφθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, συνοδευόμενος από ομάδα αγάμων κυρίως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς του, μεταξύ των οποίων και ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Στέφανος.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψής τους ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, όπου στο σπηλαιώδες καθολικό προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Κυράς Φανερωμένης και από τον εξώστη αγνάντεψαντον όμορφο και γαλήνιο κόλπο του Μεραμβέλλου και την πόλη του Αγίου Νικολάου.Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, την Ιεράπετρα, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.
Έπειτα, στην κρύπτη τουΕπισκοπικού παρεκκλησίου τουΑγίου Ιωάννου του Ερημίτουτελέσθηκε Τρισάγιο στουςτάφους των αοιδίμων ΑρχιερέωνΦιλοθέου Α΄, Φιλοθέου Β΄ και Ευγενίου, με τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωήλ ιδιαιτέρως συνδεόταν, και ακολούθως οι υψηλοί επισκέπτες προσκύνησαν στον ναό τα ιερά λείψανα του ΟσίουΙωάννου.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης και οι Κληρικοί που τον συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και άκουσαν την ιστορία του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτη της πόλεως και προσκύνησαν τα άγια λείψανα του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων, που φυλάσσονται στο Ναό.
Τέλος,ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωήλ και η συνοδεία του μετέβησαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου προσκύνησαν την τιμία Κάρα και τα χαριτόβρυτα λείψανα, καθώς και τον τάφο του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, αλλά και τις βυζαντινές εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της δεξιοκρατούσας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης ξεναγήθηκε από τον Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιο και πληροφορήθηκε για την ανακαίνιση και επανίδρυση της Μονής από τον Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη, που έλαβε το χάρισμα της θεραπείας διαφόρων ασθενειών,για την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του τοπικού μας αγίου κατόπιν προτροπής του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Μονή και είχε την επιθυμίανα μονάσει σ’ αυτή, και θαύμασε στο βοτσαλωτό δάπεδο του καθολικού και της αυλής του και την πανοραμική θέα προς το νότιο Κρητικό πέλαγος.


www.imis.gr

Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας στοΚέντρο Μουσικών Σπουδών του Δήμου ΙεράπετραςΑγιασμός στο νέο κτήριο του «Κέντρου Μουσικών Σπουδών» του Δήμου Ιεράπετραςτελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο οποίος στη συνέχεια ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα της Σχολής.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Θ. Καλαντζάκη, τον Πρόεδρο της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Εμμ. Γεωργαλάκηκαι όλους όσοι συνέδραμαν στη δημιουργία του νέου όμορφου και λειτουργικού αυτού χώρου που στεγάζει πλέον τη Μουσική Σχολή του Δήμου Ιεράπετρας και επεσήμανε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι καθηγητές της, οι οποίοι ασχολούνται με τους νέους και προσπαθούν να τους μεταδώσουν μουσική παιδεία για να καλλιεργούν τον εσωτερικό τους κόσμο και να δοξολογούν τον Θεό.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, έδωσε συγχαρητήρια στους καθηγητές για το έργο τους και τόνισε ότι ο χώρος αυτός είναι ένα ιστορικό κτήριο που για πολλά χρόνια στέγαζε τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, και τώρα, κατάλληλα διαμορφωμένο,παραδίδεται ξανά στους πολίτες και στα 400 συνολικά παιδιά που μελετούν και μαθαίνουν τη μουσική στην Ιεράπετρα, ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσουνμαθήματα στην Παχειά Άμμο και το Μύρτος. Επίσης,ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρώην μαέστρο της Χορωδίας του Δήμου κ. Κων/νο Κόλλια, σημειώνοντας ότι είναι η αιτία της δημιουργίας του Κέντρου Μουσικών Σπουδών του Δήμου Ιεράπετρας, και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.
Ακόμα χαιρετισμό απηύθυνε οΠρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Εμμαν. Γεωργαλάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους καθηγητές της σχολής, που καθημερινά μοχθούν να διδάξουν σωστά τα παιδιά της πόλης.
Τέλος, η Δημοτική Χορωδία Ιεράπετρας, υπό τη διεύθυνση της κ. Μ. Παπαγιαννάκη, απέδωσε τραγούδια, δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.


Στην ακολουθία του Αγιασμού και στη τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας έλαβαν μέρος οι Αιδ/τοι Εφημέριοι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης και Οικον. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, ενώ παρόντες ήταν, εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τον Πρόεδρο της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.», ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, ο Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Λουτσέτης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, καθώς και γονείς των μαθητών της Σχολής.