Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Επισκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου σε 1ο, 2ο Γυμνάσιο ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Σητείας
Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, επισκέφθηκε διαδοχικά τα δύο Γυμνάσια (1ο και 2ο) Σητείας και τα δύο Λύκεια (Γενικό και ΕΠΑ.Λ.) της πόλης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων επισκέψεων του σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μητροπολιτικής περιφέρειας, προκειμένου να επικοινωνήσει με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας στο ξεκίνημα τους νέου έτους.
Στο 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Σητείας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, που συνόδευε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας, υποδέχθηκαν με πολλή χαρά οι Διευθυντές των δύο σχολείων κ. Ευθαλία Δαούκα και κ. Γεώργιος Ρεΐζης αντίστοιχα καθώς και οι καθηγητές, με τους οποίους αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά. Στη συνέχεια πέρασε από όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και μαζί με τις θερμές ευχές του για το νέο έτος διένειμε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες το συνοπτικό ημερολόγιο του 2018 και σελιδοδείκτη με ημερολόγιο του νέου έτους αφιερωμένο στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Επίσης, μοίρασε στους 130 μαθητές της Β΄ τάξης των δύο σχολείων αντίτυπα της Καινής Διαθήκης, που έχει εκδώσει για αυτό τον σκοπό το Κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Παναγία Ακρωτηριανή», με πρωτότυπο κείμενο και εγκεκριμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετάφραση στη δημοτική γλώσσα. Ακόμα, ο Σεβασμιώτατος είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τους δύο Θεολόγους Καθηγητές των δύο σχολείων κ. Γεώργιο Ζωγραφίνη και Δήμητρα Πετρουλάκη.


Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, συνοδεύομενος από τους Αιδεσιμολογιώτατους Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη και Πρωτ. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη, και τον Αιδ/το  Εφημέριο της Ενορίας Πισκοκεφάλου π, Αντώνιο Μεταξάκη, επισκέφθηκε τα δύο Λύκεια (Γενικό και Επαγγελματικό) της πόλης της Σητείας.
Στο Γενικό Λύκειο τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο υποδέχθηκε ο Διευθυντής κ. Σάββας Καλένης, ο οποίος τον συνόδευσε μαζί με τον Θεολόγο καθηγητή του σχολείου, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, στις αίθουσες διδασκαλίας.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο, και διένειμε σε όλους τους μαθητές της Α´ και Β´ τάξεως του Λυκείου το συνοπτικό ημερολόγιο και τον σελιδοδείκτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ στους μαθητές της Γ´ τάξεως και υποψηφίους διενένειμε και το ημερολόγιο τσέπης του 2018.
Τέλος, στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Σητείας ο Σεβασμιώτατος έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Διευθυντή κ. Γρηγόριο Προϊστάκη και τους καθηγητές του σχολείου, και πέρασε από όλα τα τμήματα. Συνομίλησε με τους μαθητές και τους έδωσε τις εγκάρδιες ευχές του για καλή πρόοδο, και τους μοίρασε το συνοπτικό ημερολόγιο του 2018 και σελιδοδείκτη με ημερολόγιο του νέου έτους, αφιερωμένο στον Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία.Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου


Με ξεχωριστή λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών πανηγύρισε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός τηςΖάκρου Σητείας. Ανήμερα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και μίλησε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε τα υψηλά νοήματα της Θεομητορικής αλλά και Δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, που αποτελεί μία από τις εορτές του «Δωδεκαόρτου», επισημαίνοντας ότι ο Ευαγγελιστή Λουκάς μας πληροφορεό ότι ο Κύριος, από την τεσσακοστή ημέρα που η Θεοτόκος Μαρία και ο Ιωσήφ τον πήγαν στον ναό, τηρώντας τα του ιουδαίκού νόμου, «προέκοπτε ηλικία, σοφία και χάριτι». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υποδειγματική ταπείνωση της Θεοτόκου, η οποία, ενώ έφερε στα σπλάχνα της τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και άκουσε τα λόγια του Θεοδόχου Συμεών «Νυν απολύεις τον δουλόν σου, Δέσποτα, κατά το ρημά σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου...», παρέμεινε ταπεινή και έζησε σε όλη τη ζωή με ησυχία και προσευχή. Επίσης, τόνισε ότι ο Δίκαιος Συμεών περίμενε να δει τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και ύστερα να κοιμηθεί ειρηνικά, και τέλος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Εφημέριοι της περιοχής και παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης.


www.imis.grΑρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Nαό της Υπαπαντής του Κυρίου στην πόλη της Σητείας


Mε λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών της περιοχής πανηγύρισε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της πόλεως Σητείας, κάτω από τον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου.
Το απόγευμα της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα ναό. 


Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, σαράντα ημέρες μετά την κατά σάρκα γέννησή Του, και στην προϋπάντηση Του στον ναό από τον Θεοδόχο Συμεών, σημειώνοντας τη σημασία της αφιέρωσης των παιδιών στην Εκκλησία κατά τον σαραντισμό, ως αναγνώριση της ευεργεσίας του Θεού. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο σαραντισμός και ο εκκλησιασμός του νεογέννητου είναι μια πανάρχαια λειτουργική πράξη της Εκκλησίας που γίνεται σήμερα ως μίμηση της Υπαπαντής του Κυρίου και ως μια απόδειξη ότι το παιδί που γεννήθηκε ανήκει στον Θεό. Επίσης, τόνισε την υποχρέωση που έχομε ως χριστιανοί να καλλιεργήσομε τον εαυτό μας για να υποδεχτούμε, όπως ο δίκαιος Συμεών, με λαχτάρα, αγωνία και ικανοποίηση τον Χριστό μέσα μας.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν ακόμα μέρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλειάδα Εφημερίων της πόλεως και της περιοχής Σητείας, ενώ συμμετείχε πλήθος ευσεβών χριστιανών της Σητείας.


www.imis.gr