Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Ο Αγιασμός θεμελίωσης του 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας


Παρουσία των εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελέσθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου ο Αγιασμός θεμελίωσης του 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο οποίος και έθεσε ως θεμέλιο λίθο μια πλάκα με το σημείο του Σταυρού.
Μετά την τελετή, στην οποία συμμετείχαν Εφημέριοι της πόλεως, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για δημιουργηθεί το νέο Νηπιαγωγείο και να ανεγερθεί ένα σύγχρονο διδακτήριο στην πόλη της Ιεράπετρας, υπενθυμίζοντας το απόφθεγμα του Βίκτωρος Ουγκώ ότι «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», και ευχήθηκε του χρόνου όλοι μαζί να συμμετάσχουμε στα Εγκαίνια της νέας σχολικής μονάδας, η οποία αποδεικνύει ότι νέοι άνθρωποι, παρά την κρίση, μένουν στον τόπο μας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που μαζί με τον Δήμαρχο έθεσαν την αναμνηστική πλάκα με την ημερομηνία θεμελίωσης του σχολείου, έκανε λόγο για την προτεραιότητα που έχει θέσει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής στέγης του νησιού μας, επισημαίνοντας τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο για την απορρόφηση των κονδυλίων.Επίσης ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του νέου σχολείου για την πόλη της Ιεράπετρας και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος.Εκτός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Παλαγία Πετράκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμανουήλ Λουτσέτης και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Νικ. Δασκαλάκης, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, ο ανάδοχος εργολάβος, οι άνθρωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που ετοίμασαν τις μελέτες, κ.α.


www.imis.gr

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε ο Ι. Ναός Τριών Ιεραρχών Πεύκων Σητείας


Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Πεύκων, που αποτελεί τον βόρειο κλίτος του Ενοριακού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο και την προσφορά των Τριών μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, σημειώνοντας ότι με τη ζωή τους έκαναν πράξη το Ευαγγέλιο του Χριστού. Έδειξαν έμπρακτη αγάπη στους ενδεείς, απάλυναν τον κάθε λογής ανθρώπινο πόνο και υπερασπίσθηκαν τους αδυνάτους, ενώ δεν δίστασαν να έλθουν σε αντιπαράθεση με τους τότε κρατούντας την κοσμική εξουσία, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει το δίκαιο. Όπως σημείωσε οι τρεις μεγάλοι Πατέρες αποτελούν τους προστάτες της Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων, γιατί έδιδαν πρωταρχική σημασία στην αναζήτηση της αληθινής παιδείας και στην καλλιέργεια του ανθρώπου. Ως φωτεινοί αστέρες, που έλαβαν το φως τους από τον Τριαδικό Θεό, φώτισαν με τις λαμπρές ακτίνες της θείας διδασκαλίας τους όλη την οικουμένη. Στα πρόσωπα των Τριών μεγάλων Ιεραρχών αναγνωρίζουμε, πέρα από την ανθρώπινη γνώση, τις ανθρωπιστικές ιδέες, τη αληθινή πίστη, το γνήσιο ήθος, το υπαρξιακό νόημα και τις ψυχικές αρετές, που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο λόγος, το έργο και η προσφορά των Τριών Ιεραρχών να αποτελεί παράδειγμα και πηγής έμπνευσης για όλους μας.Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων ευχηθείς στην Πρόεδρο κ. Ολυμπία Γκιουμέ, στο Δ.Σ. και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου χρόνια πολλά με τη χάρη και την ευλογία των Τριών Ιεραρχών και ο Θεός να τους ενισχύει στο σπουδαίο έργο που επιτελούν στο χωριό ως Σύλλογος.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Εφημέριος της Ενορίας Πεύκων Πανοσιώτατος Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης και ο εκ Πεύκων καταγόμενος Εφημέριος της Ενορίας Κουτσουρά Αιδεσ. Οικονόμος Κων/νος Κεντριστάκης, ενώ παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεύκων κ. Στέργιος Ρουσάκης, καθώς και πολλοί καταγόμενοι από τους Πεύκους, οι οποίοι διαμένουν στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού.


www.imis.gr