Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η εορτή του προστάτου των αγροτών Αγίου Τρύφωνος στο Νέο Μύρτος Ιεράπετρας
Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας  και τους λοιπούς Αγροτικούς Φορείς της περιοχής, θα τιμήσει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Τρύφωνος, προστάτου των γεωργών, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Νέου Μύρτου Ιεράπετρας.

Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα ιερουργήσει και θα τελέσει τον Αγιασμό του Αγίου Τρύφωνος στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό του Νέου Μύρτου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει η ευλόγηση και η κοπή της βασιλόπιτας στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας στην περιοχή Παπαλάκκοι.
Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί και ιδιαιτέρως οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής να τιμήσουν τον προστάτη άγιό τους.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Η Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυροχωρίου-Κουτσουρά


Το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυροχωρίου-Κουτσουρά, στο κτίριο που στεγάζεται το Κ.Ε.Π. της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμώτατος ευχήθηκε στον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Κανάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη του Συλλόγου καλή και ευλογημένη από το Θεό χρονιά και καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο τους για τη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας και το μπόλιασμα των νέων του τόπου σε αυτή τη μεγάλη παράδοση.
Ο κ. Κανάκης ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την τιμητική παρουσία του και την ευλόγηση της Βασιλόπιτας του συλλόγου και προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό της πλούσιας δράσης του Συλλόγου κατά το παρελθόν έτος.
Στην τελετή συμμετείχαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, Αρχιερ. Επίτροπος Στ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης καί Σητείας, και οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι των Ενοριών Κουτσουρά Οικον. π. Κων/νος Κεντριστάκης και Σταυροχωρίου π. Αντώνιος Λιανακης, ενώ παρέστησαν τα μέλη του συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής.


www.imis.gr

Κοπή Βασιλόπιτας στο Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας


Σε μια σεμνή τελετή και μέσα σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Σητείας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.
Ο Σεβασμώτατος ευχήθηκε στον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για τη νέα χρονιά υγεία και δύναμη από τον Θεό για να συνεχίσουν το θεάρεστο, όπως τόνισε, έργο τους. Επίσης συνεχάρη για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία τους εθελοντές και ιδιαιτέρως τον σεβαστό και αγαπητό σε όλους Αιδεσιμολ. Πρόεδρο Πρωτ. Γεώργιο Γουλιέλμο, οι οποίοι δεν φείδονται χρόνου και κόστους, αψηφώντας ακόμα και τις αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, για να συνδράμουν πάντοτε, όπου υπάρχει ανάγκη στην περιοχή της Σητείας.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Σητείας Πρωτ. Γεώργιος Γουλιέλμος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, γιατί είναι πάντοτε στο πλευρό των εθελοντών και εθελοντριών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι επιτελούν εδώ και πολλά χρόνια σπουδαίο έργο στην κοινωνία της Σητείας, όπως είναι η τράπεζα αίματος και η διανομή της τσάντας αγάπης δύο φορές το χρόνο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Περιφ. Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Σητείας και τόνισε ότι έμπρακτα στηρίζει το πολύτιμο έργο τους, αφού ο Δήμος Σητείας τους παρέχει δωρεάν στέγη αλλά και τους εξασφαλίζει τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Στην τελετή παρέστησαν, εκπρόσωποι του Α.Τ. Σητείας, της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου και του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου.


www.imis.gr

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας


Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 28 Ιανουαρίου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού πόλεως Ιεράπετρας, κατά το οποίο συνιερούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Προικοννήσου  κ. Ιωσήφ και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Ειδικότερα, κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος στη συνέχεια προέστη κατά την  Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα, ερμηνεύοντας με το κηρυκτικό χάρισμα που διαθέτει, με ενάργεια, σαφήνεια και με θεολογικά επιχειρήματα την ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Τελώνου και του Φαρισαίου και μεταφέροντας με λόγο απλό και κατανοητό το μήνυμα του ευαγγελίου στο σύγχρονο άνθρωπο.
Στο Κοινωνικό αναγνώσθηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Λαό της Μεγαλονήσου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.


Στο τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία έλαβαν μέρος οι δύο Αιδεσιμολ. Εφημέριοι του ναού, Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης και Οικονόμος π. Θεολόγος Καλαφατάκης, τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Καλλιόπης Περιστεράκη-Kατσιδονιωτάκη.
Κατά την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυριλλος ως Ποιμενάρχης καλωσόρισε στην Ιεράπετρα τον Σητειακής καταγωγής Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και την τέλεση του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, σημειώνοντας τη σχέση του στην Ενορία του Τίμιου Σταυρού, όπου διέμενε όταν διακονούσε στην Ιεράπετρα ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και σχεδόν καθημερινά βρισκόταν στον ναό για να συμμετέχει στις ιερές ακολουθίες.


Ο Σεβ. κ. Ιωσήφ ευχαρίστησε εκ κέντρου καρδίας τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την αγάπη και τη φιλοξενία και του ευχήθηκε να είναι πολύχρονος και η διακονία του στην τοπική Εκκλησία πολυχρόνια και θεάρεστη.
Η Βασιλόπιτα του Ναυταθλητικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου


Το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Ναυταθλητικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου στην αίθουσα «Ιωάννης Καραβελάκης» στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον Πρόεδρο κ. Κων/νο Γιακουμάκη, στο Δ.Σ. και σε όλα τα μέλη και τους παριστάμενους φίλους του συλλόγου καλή και ευλογημένη χρονιά με καλές θάλασσες. Επίσης, συνεχάρη τον σύλλογο για την προσφορά του για την αγόρα εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
Στην εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας παρέστησαν ο Πρόερδος του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντώνης Πετράς, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Ιωάννου κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, η πολιτευτής Ν. Λασιθίου κ. Ελένη Βλάση, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου κ. Νικ. Αθάνατος, τα μέλη και πολλοί φίλοι του Συλλόγου


www.imis.gr

Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας


Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου στη μικρή αίθουσα δίπλα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μ. Μερκούρη» του Δήμου Ιεράπετρας πραγματοποίηθηκε η τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε όλους τους παριστάμενους φίλους του συλλόγου καλή χρονιά και χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη από τον Θεό για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, για τη συνέχιση και την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου της πόλης. Επίσης ο Σεβασμώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία είναι πάντοτε στο πλευρό του Συλλόγου, το έργο του οποίου έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, για τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ανδρ. Μαμαντόπουλος αναφέρθηκε σε ουσιαστικά προβλήματα και σε ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου, που αποτελούν και τους στόχους για το έτος 2018, και τόνισε ότι η ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας ως μια δορυφορική μονάδα υγείας.Ο Αν.Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αρακαδάκης επίσης αναφέρθηκε στους στόχους της διοίκησης για το νέο έτος Γεώργιος. Δαρκαδάκης που αφορούν την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, την αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και τα έργα συντήρησης των κτιριακών εγκταστάσεων για τη συνολική βελτίωση της εικόνας του Νοσοκομείου. Όπως σημείωσε σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου, την 7η Υ.Π.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και μέσω των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων και του Ε.Σ.Π.Α. θα επιχειρηθεί η επίτευξη των προαναφερομένων στόχων.
Ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου κ. Χαρ. Κανάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του συλλόγου κατά τη χρονιά που πέρασε, ανακοίνωσε τις προσφορές φορέων και ιδιωτών για τον ιατρικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι ο απολογισμός είναι κατά πολύ καλύτερος από τον αρχικό στόχο για το 2017, και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για το αγκάλιασμα του συλλόγου και την παρουσία του.
Τέλος, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων. Δερμιτζάκης και η πολιτευτής κ. Ελένη Βλάση εξήραν τη δραστηριότητα του συλλόγου και επεσήμαναν την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης για να είναι σε πλήρη λειτουργία το Νοσοκομείο, η υπάρξη του οποίου αφορά όχι μόνο την υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών της Ιεράπετρας.


www.imis.gr

Αγιασμός στο ιδιωτικό κολυμβητήριο Ιεράπετρας


Το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε αγιασμό στο ιδιωτικό κολυμβητήριο Ιεράπετρας «Aquatics Ierapetra» και στη συνέχεια πέταξε τον σταυρό στην πισίνα για τους μικρούς κολυβητές. Έπειτα ο Σεβασμιώτατος, περιστοιχούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Γεώργιο Κανάρη και τον Πρωτ. Ανδρέα Πιτροπάκη, ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα, και ευχήθηκε καλή κολυμβητική χρονιά με υγεία και επιτυχίες, ενώ απευθυνόμνεος στους δασκάλους της κολύμβησης επεσήμανε τη μεγάλη σημασία του έργου της διαπαιδαγώγησης των παιδιών.Εκτός από τους ιδιοκτήτες του κολυμβητικού κέντρου, τους γυμναστές - εκπαιδευτές, τους γονείς και τους μικρούς και μεγάλους κολυμβητές, παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργ. Πανταζής.


www.imis.gr