Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Κοπή της Βασιλόπιτας στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας & Μουσικών οργάνων της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα


Μέσα σε μια ιδιαίτερα εγκάρδια και πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε τo βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και του τμήματος παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που λειτουργούν στα διδακτήρια του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, ευλόγησε, έκοψε και διένειμε την Βασιλόπιτα στους δασκάλους και στους περίπου εκατό μαθητές και μαθήτριες των σχολών.
Ο Σεβασμιώτατος, που μοίρασε σε όλους ημερολόγια τσέπης και σελιδοδείκτες, καθώς και στους προχωρημένους μαθητές την τυπική διάταξη των ακολουθών του 2018 που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη, ευχήθηκε από καρδιάς καλή, δημιουργική και ευλογημένη νέα χρονιά, με υγεία και δύναμη. Εξήρε το σπουδαίο και μεγάλο έργο που επιτελείται στον χώρο αυτό για την εκμάθηση και τη μεταλαμπάδευση στους νεώτερους της ψαλτικής τέχνης, της Αγιογραφίας και της παραδοσιακής μουσικής, χάρη στο μεράκι και τη μεγάλη αγάπη των διδασκόντων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η συμμετοχή όλων σας, διδασκόντων και διδασκομένων, μαρτυρεί την αγάπη σας στην Εκκλησία και στις εκκλησιαστικές τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της Αγιογραφίας, αλλά και στη μουσική μας παράδοση, καθώς αποτελούν εκφάνσεις και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της μακραίωνης ελληνορθόδοξης παραδόσεως».


Ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας “Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης” Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ευλόγηση της Βασιλόπιττας και τις πατρικές ευχές του, σημειώνοντας ότι φέτος, εκτός από τα μαθήματα στο βιολί, τη λύρα και το μαντολίνο, ξεκινούν άμεσα και τα μαθήματα στο λαούτο και στο ούτι.
Ο δάσκαλος του Τμήματος παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. Βαγγέλης Βαρδάκης ευχήθηκε με τη σειρά του καλή χρονιά και συνέστησε στους μαθητές να αξιοποιούν τον χρόνο τους δημιουργικά, έχοντας πάντοτε τεταμένη την προσοχή τους.
Επίσης, κατόπιν παροτρύνσεως του Σεβασμιωτάτου, λίγα λόγια απηύθυνε και ο παριστάμενος διδάσκαλος του Τμήματος της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία κ. Νικόλαος Λελεκάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την τιμή που του έκανε να διδάξει την ιερά τέχνη της Αγιογραφίας στην πόλη της Σητείας και ευχήθηκε καλή πρόοδο στους μικρούς και μεγάλους μαθητές της σχολής αγιογραφίας, τα μαθήματα της οποίας μπορούν να τους βοηθήσουν και για να έλθουν πιο κοντά στην Εκκλησία και να καλλιεργήσουν μια προσωπική σχέση με τον Θεό.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση, κατά την οποία ο κ. Βαγγέλης Βαρδάκης με το βιολί του και ο κ. Βαγγέλης Φανουράκης με το λαούτο του απέδωσαν παραδοσικά τραγούδια και δημιούργησαν μια πολλή όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα.
Μάλιστα ο κ. Βαρδάκης, ως ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής, εξήγησε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα από τα πανηγύρια και τα γλέντρια των παλαιότερων εποχών, καθώς και τις τοπικές ιδιαιτερότητες στη λαογραφία και στη μουσικοχορευτική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης.


www.imis.grΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΠΕΡΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ          Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, κατά τή Συνοδική Συνεδρία τῆς 16ης Ἰανουαρίου 2018, ἀσχολήθηκε, μεταξύ ἄλλων καί μέ τό θέμα τοῦ ἑορτασμοῦ τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν, Προστατῶν τῆς Ἑλληνικῆς Παιδείας.
          Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἐκφράζει τή διαφωνία Της, σχετικῶς πρός τήν πρόσφατη ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, Ἔρευνας καί Θρησκευμάτων περί τοῦ ὁρισμοῦ τῆς ἡμέρας τῆς μνήμης τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, ὡς ἡμέρας «ἀργίας» καί γιά τίς σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Ἐκπαίδευσης, καθώς μέ τόν τρόπο αὐτό τά Σχολεῖα θά εἶναι πλέον κλειστά τήν ἡμέρα ἐκείνη.
           Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἀνακοινώνει πρός ὅλους, ὅτι στίς Ἐνορίες τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, μετά τή Θεία Λειτουργία γιά τήν ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν καί θά ἀκολουθήσει κανονικά ἡ καθιερωμένη δέηση «ὑπέρ τῆς ὑγείας, τῆς ἐνισχύσεως καί τοῦ φωτισμοῦ», τῶν διδασκόντων καί διδασκομένων σέ ὅλες τίς βαθμίδες τῆς Ἐκπαίδευσης τῆς Πατρίδος μας.
          Τέλος, ἡ Ἱερά Σύνοδος εὔχεται διαρκῆ τήν πρεσβεία τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν, ὑπέρ τῆς διαφυλάξεως τῆς Ἑλληνικῆς Παιδείας καί τῆς προκοπῆς καί προόδου τῶν νέων ἀνθρώπων τοῦ Τόπου μας.Ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης

Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Παλαικάστρου.
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, όπου τον υποδέχθηκαν με πολλή εγκαρδιότητα ο Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Κοντογιαννάκης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Ο Σεβασμιώτατος διένειμε σελιδοδείκτες με τη μορφή του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία και το ημερολόγιο του έτους 2018 και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στον Διευθυντή και στους δασκάλους για τις επιτυχίες του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου στην εκτέλεση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετείχε και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στο αξιόλογο έργο τους.

Ο Διευθυντής κ. Κοντογιαννάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ιδιαίτερη τιμή να έλθει στο σχολείο τους, καθώς είναι η πρώτη φορά που Μητροπολίτης επισκέπτεται το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου.Επίσης την ίδια μέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Παλαικάστρου και Αρχιερατικό Επίτροπο Δ΄ Αρχιερ. Περιφέρειας Αιδεσ. Πρωτ. Σπυρίδωνα Ρελάκη, πέρασε από τις τρεις τάξεις του γυμνασίου και μαζί με τις ευχές του για το νέο έτος και για καλή πρόοδο, μοίρασε το συνοπτικό ημερολόγιο του 2018. Επίσης διένειμε στους είκοσι (20) μαθητές της Β΄ τάξης αντίτυπα της Καινής Διαθήκης, έκδοση του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Παναγία Ακρωτηριανή», με πρωτότυπο κείμενο και εγκεκριμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετάφραση των τεσσάρων Καθηγητών στη δημοτική γλώσσα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε ευχές με τον Διευθυντή κ. Σωτήριο Θανασία και τους καθηγητές του σχολείου, στους οποίους πρόσφερε το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως, που φέτος είναι αφιερωμένο στα χριστιανικά μνημεία Eνοριών της περιοχής Σητείας. 

Η πανήγυρη του I. Nαού Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου στον Αζωκέραμο ΣητείαςΜε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών της περιοχής πανηγύρισε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου του εξ Αζωκεράμου, ο φερώνυμος Ιερός Ναός στη γενέτειρα του αγίου, στον οικισμό Αζωκέραμο της Ενορίας Κελλαρίων Σητείας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος Κληρικούς της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 
Στο τέλος, τελέσθηκε και το τρίμηνο μνημόσυνο της μακαριστής Ελένης Αικατερινίδη, η οποία για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Ενορία.
Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο του τιμωμένου αγίου, σημειώνοντας ότι υπήρξε γόνος ευσεβών γονέων και γέννημα θρέμμα του Αζωκεράμου και ότι συνδέθηκε ως καλογεροπαίδι με την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής Τοπλού, όπου κάτω από τη σκέπη της Ακρωτηριανής Κυράς έ­θρεψε την ψυχή του με τη στερεά τροφή της νηπτικής παραδόσεως. Αργότερα, αφού πρώτα μοίρασε τη μεγάλη κληρονομιά του στους φτωχούς, μεταφυτεύθηκε στον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ό­που βρισκόταν το μονύδριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Μετόχι της Ι. Μονής Τοπλού Μετόχι Σητείας, όπου και μετά από πολλούς ασκητικούς αγώνες κοιμήθηκε τον ύπνο των δικαίων και ενταφιάσθηκε. Ο Σεβ/τος τόνισε ακόμα ότι όταν έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του διαπιστώθηκε ότι ήταν ακέραιο, εξέπεμπε άρρητη ευωδία και επιτελούσε πολλές θεραπείες ασθενών, γι’ αυτό όταν το 1669 μ.Χ. οι Οθωμανοί κυρίευσαν την Κρήτη ένας ευλαβής κληρικός μετέφερε το ιερό λείψανο στη Ζάκυνθο για να διασωθεί, και σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου.
Γιαυτό και η Εκκλησία μας δεν επιτρέπει την καύση των νεκρών αλλά την ταφή, γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος από τον Θεό σύνθετος από ψυχή και σώμα και δέχεται την χάρη του και αγιάζεται όχι μόνο η ψυχή αλλά και το σώμα και τα άγια λείψανα των Αγίων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της χάριτος του Θεού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους τιμώντες της μνήμη του αγίου τη χάρη και την ευλογία του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου στις οικογένειές τους.

Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Δ΄ Αρχιερ. Περιφερείας, π. Εμμανουήλ Μαρκάκης, Εφημέριος της Ενορίας Κρυονερίου και π. Νικόλαος Ροδουσάκης,  Εφημέριος της Ενορίας Σταυρωμένου Σητείας.
Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεων. Τερζής και ο δημ. Σύμβουλος κ. Νικ. Καραμανωλάκης,  ο Πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ. Φουντοραδάκης, ο κ. Γ. Καφεσάκης και Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδραβάστων «Ο Άγιος Δημήτριος» και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.