Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Η Βασιλόπιτα του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας


Σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρακαι με τη συμμετοχή δεκάδων Μικρασιατών της πόλης πραγματοποίηθηκε το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Astronhotel» η τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας απότον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στηνέα Πρόεδρο κ. Ευτυχία Μαρινάκη,στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα τα μέλη του συλλόγου τους καλή και δημιουργική χρονιά, και τους συνεχάρη για τις δραστηριότητες του συλλόγου για τη διάσωση και διάδοση της μεγάλης παράδοσης, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων του Μικρασιατικού ελληνισμού.
Στην εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης και οι μικρασιατικής καταγωγής ιερείς Αιδεσιμολ. Οικον. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και ο Αιδεσ/τος Οικον. Κων/νος Λιοντάκης, ενώπαρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής, η απερχόμενη Πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, ο Διευθυντής της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.


www.imis.gr
Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Γεωργίου Καζανάκη στην Ενορία Μαλλών Ιεράπετρας


Την Kυριακή 21 Ιανουαρίου, μετά τος πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ενορία Γδοχίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μαλλών Ιεράπετρας, όπου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, και έλαβε μέρος στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Γεωργίου Καζανάκη, κατά σάρκα αδελφού του Σεβ.κ. Δαμασκηνού.
Ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την προσευχητική παρουσία του για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού αδελφού του και τις εκδηλώσεις αγάπης και ευγένειας προς το πρόσωπο και την οικογένειά του. Ο δεΣεβ. κ. Κύριλλος καλωσόρισε εγκάρδια τον Σεβ.Μητροπολίτη Βελεστίνου στη γενέτειρά του, ανέφερε ότι πάντοτε τον ενθυμούμαστε με αγάπη και καυχόμαστε για το πρόσωπό του και τον περιμένουμε με χαρά στον τόπο του, ευχήθηκε δε Κύριος ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του κεκοιμημένου αδελφού του Γεωργίου εν χώρα ζώντων«ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται» και να ενδυναμώνει τον ίδιο για την επιτέλεση των αρχιερατικών καθηκόντων του και για να επισκέπτεται πιο συχνά στο ιστορικό χωριό του.


www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Γδοχίων Ιεράπετρας


Την Kυριακή 21 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ενορίας Γδοχίων Ιεράπετρας, όπου στο τέλος τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Κωνσταντίνου Τσαγκατάκη, πρώην Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων και για χρόνια Εκκλησιαστικού Συμβούλου του Ενοριακού Συμβουλίου.
Στην oμιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, υπογραμμίζοντας ότι ο Αρχιετελώνης Ζακχαίος αποτελεί για όλους μας παράδειγμα πραγματικής μετάνοιας και αλλαγής τρόπου ζωής, που συντελέσθηκε χάρη στη μεγάλη επιθυμία του να συναντήσει τον Χριστό, ο οποίος δεν ήλθε στον κόσμο «καλέσαι δικαίους αλλά αμαρτωλούς». Το γεγονός ότι με την είσοδο του Χριστού στο σπίτι του Ζακχαίου επήλθε η σωτηρία της οικογένειάς του, μας διδάσκει ότι ο Θεός μας δίνει πολλές ευκαιρίες να μετανοήσουμε και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τον Θεό και τους ανθρώπους, αρκεί εμείς να επιδιώξουμε την προσωπική επικοινωνία μαζί Του.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβε μέρος ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Γδοχίων π. Νικόλαος Κονδυλάκης, ενώ ανάμεσα στο πλήθος του εκκλησιάσματος ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, ο πρώην Κοινοτάρχης Γδοχίων και τέως Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Σπυριδάκης και η τέως Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Δημητρωμανωλάκη-Τσαμπανάκη.


www.imis.gr

Η κοπή της Βασιλόπιτας του Πολιτιστικού & Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης»


Το εσπέρας του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης» σε κεντρικό καφενείο στο Στόμιο Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε καλή και καρποφόρα χρονιά στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα ταμέλη του δραστήριου συλλόγου και σε όλους τους παρισταμένους Μεταξοχωρίτες της περιοχής,και κατέληξε με την ευχή του χρόνου να κόψει τη Βασιλόπιτα του συλλόγου στην ανακαινισμένη οικία του λαμπρού γόνου του χωριού τους, αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Μελετίου Μεταξάκη, με τη συνδρομή όλων, της Ιεράς Μητροπόλεως, του Δήμου Ιεράπετρας και του Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Φανουράκης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο γιατί είναι πάντα παρών και έμπρακτα ενδιαφέρεται και για το χωριό τους, καθώς και τον παριστάμενο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη, ο οποίος ως Δημοτική Αρχή με χαρά ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον Σύλλογοσε πολλά ζητήματα και ότι θα συμβάλλει καθοριστικά με τις τεχνικές υπηρεσίες άμεσα για την ανακαίνιση και την αξιοποίηση της πατρικής οικίαςτου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη.
Στην τελετή συμμετείχαν οι Αιδεσιμωτάτοι Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατικής Περιφερείας, Σακελλάριος Ιωάννης Ζερβάκης, Εφημέριος Ενορίας Νέας Ανατολής, Οικονόμος Αντώνιος Κανάρης, Εφημέριος Ενορίας Καλογέρων και Μονής Εξακουστής και π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Ενορίας Μεταξοχωρίου, ενώ, εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Λαμπράκης και Μελη της Τοπικής Κοινότητας Μεταξοχωρίου, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων,οι καταγόμενοι από το χωριό και φίλοι των Μεταξοχωριτών.


www.imis.gr