Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

Κοπή Βασιλόπιτας στο Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας


Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής 14 Ιανουαρίου, o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Προϊστάμενο του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη και άλλους Εφημερίους, επισκέφθηκε το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, όπου ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στα παιδιά και στις Δασκάλες τους καλή χρόνια, με πρόοδο, δημιουργικότητα και αγάπη, και μοίρασε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Κατηχητικού Σχολείου διάφορα βιβλία, που είχαν φροντίσει οι υπεύθυνοι της Ενοριακής Συνάξεως.


www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας


Tην Kυριακή Μετά τα Φώτα, 14 Ιανουαρίου, o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, όπου τέλεσε το μνημόσυνο του αοιδίμου Ιερέως Αντωνίου Τσίρκα (ετήσιο) και των μακαριστών Μάρκου Αναγνωστάκη (ετήσιο) Όλγας Μωυσάκη (εξάμηνο) καιΓεωργίου Πετρουλάκη (εννιαήμερο).
Στην oμιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πολυάριθμο εκκλησίασμα με απλό και περιεκτικό λόγο για την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, υπογραμμίζοντας ότι μετά το Βάπτισή του ο Ι. Χριστός ξεκίνησε τη δημόσια δράση και το κήρυγμά του λέγοντας «μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Επίσης, τόνισε ότι μόνο όταν ο άνθρωπος μετανοήσει ειλικρινά και ανακαλύψει μέσα του την κρυμμένη Βασιλεία του Θεού, θα μπορέσει να δεί Φώς Μέγα, να ξεφύγει από την κατάσταση του σκότους και της σκιάς, όπως οι Εθνικοί ειδωλολάτρες της Γαλιλαίας, και να λάμψει ο Χριστός που είναι το αληθινό φως. Ο Χριστός ενηνθρώπησε και ενσαρκώθηκε από αγάπη για να προσλάβει τον κάθε άνθρωπο, όσο αμαρτωλός και αν είναι, να τον θεραπεύσει και να του χαρίσει την αιώνια και αληθινή ζωή, η οποία αρχίζει από τούτη τη ζωή και συνεχίζεται ατελεύτητα στην ουράνια Βασιλεία του.


www.imis.gr

Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη


Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη δημοτική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» εκδήλωση για τον «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Παν/μίου Κρήτης συντοπίτης μας κ. Ιωάννης Πυργιωτάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης- Ο αλλοδαπός της Αθήνας», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο που συνέγραψε και επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Ιεράπετρα 21ος αιών», που είχε και την πρωτοβουλία της οργάνωσης της αφιερωματικής βραδιάς.Στην εκδήλωσησυμμετείχαν και Ιεροψάλτες της Ιεράπετρας - Μέλη της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», που έψαλαν ωδές κανόνων σε υμνογραφία του Αλεξ. Παπαδιαμάντη, ενώ ενδεικτικά αποσπάσματα του νέου βιβλίου ανέγνωσε η καταξιωμένη ηθοποιός κ. Πόπη Δασκαλάκη.
Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος συνεχάρη τον διακεκριμένο συντοπίτη μας Πανεπιστημιακό δάσκαλο και συγγραφέα κ. Ιω. Πυργιωτάκη, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, και δήλωσε λάτρης του «αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλεξάνδρου Παπαδιαμαντη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιώτατος στις δυσκολίες μας, «όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», όπως προτρέπει ο Οδ. Ελύτης, για να έχουμε ελπίδα και δύναμη να τις ξεπεράσουμε.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής και ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης και αρκετός κόσμος.


www.imis.gr

Κοπή Βασιλόπιτας του Πολιτιστικού - Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς


Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος συνεχάρη τους εκπροσώπους του συλλόγου για τη δράση του και για τη δυναμική παρουσία του και ευχήθηκε στην Πρόεδρο κ. Νεοφώτιστου και τα μέλη του Δ.Σ. καλή και καρποφόρα χρονιά. Όπως τόνισε, η παρουσία και οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι σπουδαίες για το ιστορικό χωριό της Βαϊνιάς, γιατί όλοι έχομε χρέος να αναδείξομε την παράδοσή μας, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, να τα διατηρήσομε και να τα παραδώσομε στις νέες γενιές. Στη σημαντική αυτή προσπάθεια θα βρίσκεται πάντοτε αρωγό και συμπαραστάτη την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και την Ενορία Βαϊνιάς, μέσα από άριστη συνεργασία και συναντίληψη για την προαγωγή του τόπου μας.
Στην τελετή συμμετείχαν ο Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Γιανναδάκης και ο π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, τα μέλη και πολλοί φίλοι του Συλλόγου.


www.imis.gr