Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

Ο Αγιασμός των υδάτων στο Μόχλος Σητείας


Λίγο μετά το μεσημέρι της ημέρας των Θεοφανείων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους των Ενοριών των επιλεγομένων «βορεινών χωριών της Σητείας» Λάστρου Πρωτ. Ιωάννη Κατσογρεσάκη, Σφάκας Πρωτ. Εμμανουήλ Συντυχάκη, Τουρλωτής Πρωτ. Νικόλαο Φραγκίδη και Μυρσίνης Πρωτ. Γεώργιο Χριστοδουλάκη, τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στο λιμανάκι του γραφικού Μόχλου Σητείας.Νωρίτερα σχηματίσθηκε πομπή με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, και με τη συμμετοχή των Εφημερίων και των ενοριτών των τεσσάρων βορειοδυτικών χωριών του Δήμου Σητείας και άλλων πιστών από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου του οικισμού και κατέληξε στην προβλήτα, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων και έριψε τον Σταυρό στη θάλασσα. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα και πρόσφερε ένα σταυρό στη μαθήτρια που έπεσε μέσα στη θάλασσα και έπιασε το σταυρό.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, oι Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων Τουρλωτής, Σφάκας, Λάστρου και Μυρσίνης και πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή.


www.imis.gr
Ο Αγιασμός των υδάτων στον Κουρεμένο Παλαικάστρου


Το μεσημέρι της ημέρας των Θεοφανείων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και τον Αιδεσιμ. Εφημέριο Παλαικάστρου και Αρχιερατικό Επίτροπο Δ΄ Αρχιερατ. Περιφερείας Πρωτ. Σπυρίδωνα Ρελάκη, τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων και έριψε τον Τίμιο Σταυρό από αλιευτικό σκάφος στο λιμάνι του Κουρεμένου στην Δημοτική Ενότητα Ιτάνου του Δήμου Σητείας.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμανουήλ Πάνου, της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Σητείας, Υπαστυνόμος Β΄ κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης και ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Ιωάννης Ψαράκης οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικ. Κοζυράκης και Π. Χριστοδουλάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Σητείας κ. Ιω. Χατζηνάκης, ο Πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ. Εμμαν. Φουντουραδάκης, ο τ. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας Θεόδ. Πετρουλάκης, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή που εκμεταλλεύθηκε την ηλιόλουστη ημέρα και συμμετείχε μαζικά.
Τον Σταυρό ανέσυρα από την θάλασσα ο Εμμανουήλ Γ. Τσαντάκης, στον οποίο ο Σεβ. κ. Κύριλλος επέδωσε μια εικόνα της Θεοτόκου, προσφορά της ΜΑΔΕΣ, και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.


www.imis.gr


Τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκαν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε πομπή, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας, με κατάληξη το λιμάνι της πόλεως, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος επιβαίνων επί πλοιαρίου τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τα παιδιά και τους τολμηρούς νεαρούς που έπεσαν για να ανασύρουν τον σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο πλήθος των Σητειακών, που κατέκλυσε τον λιμένα της πόλεως, χρόνια πολλά και ευλογημένα, και το φως του εν Ιορδάνη υπό Ιωάννου βαπτισθέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού να φωτίζει τις καρδιές όλων.Στη Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της πόλεως και παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Παλαγία Πετράκη, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμανουήλ Πάνου, της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Σητείας, Υπαστυνόμος Β΄ κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης και ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Ιωάννης Ψαράκης και εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και πλήθος Σητειακών.


www.imis.gr