Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

H Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Με τις ευλογίες των Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας και Πέτρας Χερρονήσου, έγινε το πρωί της Δευτέρας (2/1), η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της αντιπεριφέρειας Λασιθίου.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η τελετή δεν έγινε τη πρώτη ημέρα του έτους, μετά τη καθιερωμένη δοξολογία, αλλά τη δεύτερη ημέρα με την αντιπεριφέρεια σε λειτουργία. Παρόντες, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης βεβαίως Πελαγία Πετράκη, ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και οροπεδίου Λασιθίου, υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας και κόσμος. Βυζαντινούς ύμνους και τα κάλαντα έψαλλε η χορωδία του κ. Φουλεδάκη.
Οι μητροπολίτες ευχήθηκαν για το νέο έτος ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρθηκε στο 2016 και στο νέο έτος και στις προσπάθειες που γίνονται για μια σειρά θέματα όπως ο βόρειος οδικός άξονας.
Εξέφρασε την ευχή αλλά και την αισιοδοξία του ότι, το νέο έτος, το 2017, θα είναι καθοριστικό και θα σηματοδοτήσει το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ που υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση η πρόταση της Περιφέρειας για ένα σύγχρονο ασφαλές αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια με ρήτρα διαθεσιμότητας και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα τόνισε ότι, στη Περιφέρεια Κρήτης έχουμε κάνει πράξη την ενότητα, την αλληλεγγύη την συνεργασία και απηύθυνε έκκληση στο πολιτικό σύστημα στους καίριους τομείς να είναι ενωμένο. Για τη νέα χρονιά ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη, ελπίδα εκφράζοντας παράλληλα την χαρά του που βρέθηκε με τους δυο Μητροπολίτες της Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι ευλόγησαν την βασιλόπιτα.
Το φλουρί της βασιλόπιτας που κόπηκε για τους φορείς έτυχε στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Μανόλη Πεπόνη και το φλουρί της βασιλόπιτας των εργαζομένων στη ΠΕ Λασιθίου έτυχε στην υπάλληλο Ελένη Κωστάκη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διανομή της βασιλόπιτας, ένα μικρό κέρασμα για όλους και κάλαντα από τη χορωδία Φουλεδάκη.


www.imis.gr

Η κοπή της Bασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στη Σητεία


Tο εσπέρας της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2018 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας και στη συνέχεια ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτατης Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, παρουσίᾳ του Ιερού Κλήρου της περιοχής των Ενοριών της Σητείας, των τοπικών αρχόντων και ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας.
Παρόντες ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος κατά την περίοδο των εορτών ευρίσκεται στον τόπο καταγωγής του την Σητεία, και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ για την παρουσία του, σημείωσε ότι όλοι μας βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού, κάθε στιγμή της ζωής μας, είτε είναι παραλθόν, είτε παρόν, είτε μέλλον. Αρκεί να το αξιοποιούμε προς δόξαν του Θεού. Ευχαρίστησε τους Αιδεσιμωτάτους Ιερείς, που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες κάτω από δύσκολες συνθήκες να λειτουργούν τις εκκλησίες στα εγκαταλελειμμένα χωριά, με τη βοήθεια των εκκλησιαστικών συμβούλων, και να παρηγορούν τους λιγοστούς ανθρώπους, μεταφέροντάς τους το μήνυμα της αναστάσεως του Χριστού, την χαρά και την ελπίδα. Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σητείας για την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Ιερά Μητρόπολη, τονίζοντας ότι υπηρετούμε τους ίδους ανθρώπους, γιαυτό πρέπει να εντείνομε τις προσπάθειές μας να αγωνισθούμε και αυτή τη χρονιά φιλότιμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τέλος, ευχήθηκε το έτος 2018 να υλοποιηθεί η περιπόθητη αξιοποίηση της περιουσίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» προς όφελος της τοπικης κοινωνίας της Σητείας και ανατείλει φως στην περιοχή.


www.imis.gr