Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη του έτους στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας


Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου, μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και η πρώτη του έτους τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018 στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατά το τοπικό έθος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.
Αντί κηρύγματος, κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβ. κ. Κυρίλλου με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας χρονιάς, από τον Αιδεσιμολ. Προϊστάμενο του ναού Οικονόμο π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο.
Στη συνέχεια ο Σεβ. περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, προέστη στην επίσημη Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους και ευχήθηκε από καρδίας σε όλους τους παριστάμενους καλή και ευλογημένη από τον Θεό χρονιά, δημιουργική με υγεία, πρόοδο και ευημερία.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Λουτσέτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Εμμαν. Γεωργαλάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς, ο Δ/κτής του Α.Τ. Ιεράπετρας κ. Νικ. Τζουμάκας, ο Δ/κτής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμ. Πετάσης και πολυάριθμο εκκλησίασμα.

Επίσκεψη Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στο Νοσοκομείο ΙεράπετραςΤην Δευτέρα 1 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκη, ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας και υπεύθυνο Εφημέριο του Νοσοκομείου, και τον Αιδεσ. πρωτ. Σάββα Λιναρδάκη, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ο Σεβ. ευχήθηκε εγκάρδια στους ασθενείς χρόνια πολλά, και καλή και ταχεία ανάρρωση και τους διένειμε ημερολόγια τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2018. Επίσης ευχήθηκε στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καλή και ευλογημένη χρονιά με δύναμη στην επιτέλεση της σημαντικής για την τοπική κοινωνία και τον άνθρωπο αποστολής του.
Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης με τους συνεργάτες του, οι οποίοι ευχήθηκαν στους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό.

Ευχές στον Σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. ΙεράπετραςΣτη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μετέβησαν στον Σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. Ιεράπετρας και αντάλλαξαν ευχές με τον προϊστάμενο κ. Γιώργο Αγγελάκη και το προσωπικό. Επίσης είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ευχές και χρόνια πολλά διά μέσου του ασυρμάτου δικτύου σε όλους τους Σταθμούς του Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης και τα πληρώματα των οχημάτων.


Η κοπή Βασιλόπιτας στο Γηροκομείο Ιεράπετρας
Ακολούθως, μετέβησαν στους χώρους όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι τρόφιμοι του Γηροκομείου Ιεράπετρας. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Γηροκομείου και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, μακροημέρευση, ελπίδα και υπομονή, και ο Θεός και Κύριος όλων να περικρατεί το γηρατειά, όπως ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει στη Θεία Λειτουργία. Επίσης, ευχαρίστησε τους Γέροντες γιαυτό που είναι και προσέφεραν στην κοινωνία μας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στην Ιερά Μητρόλη Ιεραπύτνης και Σητείας, το Δήμο Ιεράπετρας και το Σύλλογο Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο κ. Γιώργο Αγγελάκη, η οποία, όπως τόνισε, σύντομα θα φέρει τα πρώτα αποτελέσματα και θα αρχίσουν οι εργασίες ανακατασκευής και εκ βάθρων ανακαίνισης του παλαιού κτηρίου του Δημοτικού Γηροκομείου.
Παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Αγγελάκης και Μέλη του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας Γηροκομείου Ιεράπετρας. Τέλοςο Σεβ. κ. Κύριλλος μοίρασε τα νέα ημερολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως στους τροφίμους.

Κοπή Βασιλόπιτας στο Κουτσουνάρι
Λίγο μετά τις 11:30΄ π.μ. της Δευτέρας 1 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος ευλόγησε, την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου, στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής, η Πρόεδρος κ. Μαρία Σακκαδάκη-Μπαχλιτζανάκη και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Αθάνατος και τα Μέλη του Συλλόγου και πολλοί κάτοικοι του Κουτσουναρίου, των Φέρμων και του Αγίου Ιωάννου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε το νέο έτος 2018 να είναι ευλογημένο από το Θεό, γεμάτο υγεία, συνεργατικότητα, αγάπη, αλληλεγγύη, ομόνοια, δημιουργικότητα και ελπίδα για όλους. Χαρακτήρισε τον Άγιο Ιωάννη και την περιοχή ευλογημένη από το Θεό και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου που τηρούν, τα ήθη, τις παραδόσεις και νοιάζονται να τις μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά. Διαβεβαίωσε ότι η Τοπική Εκκλησία θα συνεχίζει να βρίσκεται πάντοτε πλάι στο Σύλλογο αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης, προβολής και προστασίας του τόπου. Επίσης χαιρετισμό και ευχές για την καινούργια χρονιά απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Θ. Καλαντζάκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Μ. Σακκαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ν. Αθάνατος. Την παράσταση έκλεψε για μιά ακόμη χρονιά ο κ. Νίκος Λαμπράκης, ο οποίος με το μοναδικό χάρισμα που τον διακρίνει απηύθυνε ευχές σε όλους, υπέβαλε αιτήματα και καυτηρίασε καταστάσεις, σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων.

Κοπή Βασιλόπιτας στην Παχειά ΆμμοTo μεσημέρι της πρώτης του έτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο (παλαιό Τελωνείο) Παχείας Άμμος, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γεώργιος Ραπάνης, ο νέος Πρόεδρος κ. Λάμπρος Κωστάκης και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού, Λαογραφικού και Οικολογικού Συλλόγου και αρκετοί κάτοικοι της Παχείας Άμμου. Στη συνέχεια ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Λαογραφικού, Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Παχείας Άμμου και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά. Συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. και απευθυνόμενος σημείωσε ότι ο τόπος μας θα πάει μπροστά όταν νέα παιδιά, οπως εσείς αναλαμβάνουν, παραμερίζουν τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις μικρόητητες, και καλλιεργούν την αγάπη, την ομόνοια, τη συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος χαιρέτισε και απηύθυνε τις ευχές του για το νέο έτος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των λοιπών φορέων και συλλόγων του χωριού και πολλοί Παχειαμμιώτες.

Κοπή Βασιλόπιτας στο ξενοδοχείο OSTRIAΑκολούθως, ο Σεβ. μετέβη στο ξενοδοχείο OSTRIA στο Κουτσουνάρι και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, ευχόμενος στον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο Τζαράκη, στην οικογένειά του, στο προσωπικό και στους φιλοξενούμενους στο ξενοδοχείο, κατά τις άγιες αυτές ημέρες, από όλην την Κρήτη, χρόνια πολλά, υγεία, και μακροημέρευση, με την ευλογία του Θεού. Επίσης, στα πολλά παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί, ευχήθηκε καλή πρόοδο με την ευλογία του Αγίου Βασιλείου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης.

Κοπή Βασιλόπιτας στο ΚαβούσιTo απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού.
Ο Σεβ. ευχήθηκε σε όλους, και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο και στα μέλη του Συλλόγου, καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά, τονίζοντας τη σημασία διάσωσης και μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων, παραμένοντας ενωμένοι, αγαπημένοι και αλληλέγγυοι.
Παρόντες στην τελετή και την εκδήλωση που ακολούθησε ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό και ευχές, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου κ. Ιωάννης Ρεμεδιάκης και πολύς κόσμος από το Καβούσι και την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.
Στη συνέχεια νέοι καλλιτέχνες από το χωριό με παραδοσιακά όργανα απέδωσαν κάλαντα, τραγούδια και επίκαιρες μαντινάδες.


 www.imis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου