Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Η εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας


Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι την επομένη ημέρα των μεγάλων εορτών η Εκκλησία μας τιμά το κυριώτερο πρόσωπο που υπούργησε αυτό το γεγονός. Έτσι, κατά την εορτή της Θείας Ενανθρωπήσεως και Γεννήσεως του Χριστού, η Κυρία Θεοτόκος είναι το πρόσωπο εκείνο που διακόνησε και μνημονεύομε σήμερα. Ειδικότερα για την Υπεραγία Θεοτόκο τόνισε ότι αποτελεί ό,τι εκλεκτότερο είχε να προσφέρει η ανθρωπότητα, γι’ αυτό και έγινε σκεύος εκλογής, για να κυοφορήσει στην αγία γαστέρα της τον Δημιουργό του παντός και αχώρητο Θεό. Μάλιστα, σημείωσε ότι η φυγή στην Αίγυπτο που αναφέρεται στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου η λεχώνα Παναγία κρατώντας τον μικρό Ιησού κάθεται πάνω σε γαϊδουράκι που το σέρνει ο δίκαιος Ιωσήφ και πηγαίνει στην Αίγυπτο για να προφυλαχθεί από τον Ηρώδη, αποτελεί προσφιλές θέμα της κρητικής λαϊκής ευσέβειας και ονομάζει την Παναγία με το προσωνύμιο «Καβαλαρά» (από το καβαλάρης).Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία μητέρα του δι’ ημάς νηπιάσαντος Κυρίου μας να περιφρουρεί και να σκέπει όλους προστατεύοντας τους από τις θλίψεις και τους καθημερινούς πειρασμούς.Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν και αρκετοί πιστοί της πόλεως, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Δημ. Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουτζάκης κ.α.


www.imis.gr

Η εορτή των Χριστουγέννων στην Ιεράπετρα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και με μεγάλη συμμετοχή του ευσεβούς λαού εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του ναού, χοροστάτησε στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε στη είσοδο των Γραφείων του ναού τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεραπέτρας, που παιάνισε τα κάλαντα και άλλες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής κάρτες με τις ευχές του και τους ευχήθηκε δια ζώσης ευλογημένα Χριστούγεννα και χρόνια πολλά.
Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε η καθιερωμένη Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. κ. Κυρίλλου για τα Χριστούγεννα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με πίστη, απλότητα, ταπείνωση και μετάνοια ας παρακαλέσουμε το Θείο Βρέφος, που είναι ο Μεγάλης Βουλής άγγελος,… ο άρχων της Ειρήνης και ο πατήρ του μέλλοντος αιώνος να δώσει απαντήσεις στα καθημερινά αδιέξοδά μας και να μας χαρίζει την ελπίδα της σωτηρίας μας». Ακόμα, ευχήθηκε εγκάρδια «ο νοητός ήλιος της δικαιοσύνης, ο τεχθείς Κύριος, να λάμψει μέσα στις ψυχές όλων μας, ώστε το φως της γνώσεως που ανέτειλε μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ να καταυγάσει και να φωτίσει τις καρδιές μας με τη χαρά, την ειρήνη, την αγάπη και την ευλογία του δι’ ημάς νηπιάσαντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Αμήν». 


Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους Εμμανουήλ και Δημήτριο Αρώνη, υιούς του Πρωτοψάλτου του ναού και Μουσικοδιδασκάλου κ. Ιωάννου Αρώνη, και τους ευχήθηκε να ακολουθήσουν πιστά την οικογενειακή παράδοση στην ψαλτική τέχνη, συνεχίζοντας να διακονούν και αυτοί το ιερό αναλόγιο σε όλη τους τη ζωή, όπως έκαναν από πολύ μικρά παιδιά κοντά στον μακαριστό παππού τους, αείμνηστο Πρωτοψάλτη Σταμάτιο Αρώνη, και κοντά στον πατέρα και δάσκαλό τους.
Παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος κ. Ηλ.Νταραράς, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α κ. Εμμ. Γεωργαλάκης κ.α.


www.imis.gr