Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο από το Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού


Τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων, όπως ψάλλονταν στη Σμύρνη και τα περίχωρά της, έψαλλαν στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο το μεσημέρι της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Αρώνη, παρουσία της νέας Προέδρου κ. Ευτυχίας Μαρινάκη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την νέα Πρόεδρο για την εκλογή της, και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Χοράρχη και όλα τα Μέλη, οι οποίοι αψήφησαν το κρύο και υπεβλήθησαν στον κόπο να ψάλλουν τα παραδοσιακά κάλαντα. Στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους, τους διένειμε χριστουγεννιάτικές κάρτες και τους ευχήθηκε καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και χρόνια πολλά.
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων έψαλαν επίσης στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος κ. Ειρήνη Βασαρμιδάκη.Ο Σεβασμιώτατος έδωσε τις πατρικές ευχές στην Πρόεδρο, τις Υπεύθυνες εκπαιδευτικούς και τα παιδιά και συζήτησε μαζί τους για τις δραστηριότητες του Σώματος, ενώ διένειμε στα παιδιά σελιδοδείκτες με το συνοπτικό ημερολόγιο του έτους 2018, ευχόμενος καλή πρόοδο στα μαθήματά τους, καλά Χριστούγεννα και ευλογημένος από τον Χριστό ο νέος χρόνος.


www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας


Tην Kυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως 24 Δεκεμβρίου, o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.
Στην oμιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πολυάριθμο εκκλησίασμα για την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας ότι παρατίθεται ο γενεαλογικός κατάλογος του Κυρίου μας, διαιρούμενος σε τρεις ιστορικές περιόδους, για να καταδειχθεί ότι ο εκ της Παρθένου Μαρίας γεννηθείς Κύριος μας Ιησούς Χριστός, είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, που σύμφωνα με τις προφητείες είναι απόγονος του πατριάρχου Αβραάμ και του βασιλέως Δαβίδ. Επίσης διδασκόμαστε από τον μακρύ αυτό κατάλογο ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε τους γεννήτορες και προγόνους μας που με τη συνεργεία του Θεού μας έφεραν στον κόσμο, αλλά να προσπαθήσομε και εμείς να καταλογραφηθούμε στον κατάλογο των απογόνων του Χριστού.
Τέλος ευχήθηκε όλοι να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, ώστε ο εν σπηλαίω ταπεινά γεννηθείς Κύριός μας Ιησούς Χριστός να βρει χώρο και στις καρδιές μας για να ανακλιθεί και να γεμίσει με χαρά, αγάπη, πίστη και ελπίδα τη ζωή μας.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος, εκτός από τον Προϊστάμενο του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη, οι συνταξιούχοι Εφημέριοι Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Γουλιέλμος και Αιδεσιμ. Σκευοφύλαξ Μιχαήλ Θαλασσινός, ενώ παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης.


www.imis.gr

Με μεγάλη επιτυχία η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στη ΣητείαΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας, με την παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
Η εκδήλωση, που ξεκίνησε με το Απολυτίκιο της εορτής, προλόγισε ο υπεύθυνος της Σχολής στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της βραδιάς. Η Χορωδία έψαλε χαρακτηριστικούς ύμνους των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, ενώ στο τέλος απέδωσε και τα αρχαία κάλαντα. Συνολικά αποδόθηκαν δεκαπέντε ύμνοι του Αγίου Δωδεκαημέρου, ενώ παρεμβλήθηκε η ανάγνωση αποσπασμάτων από τα ευαγγελικά αναγνώσματα της εορτής και το έργο «Το βλογημένο μαντρί» του Φώτη Κόντογλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη Χορωδία, που αποτελείται από τους Ιεροψάλτες της περιοχής και μαθητές της Σχολής, συμμετείχαν και τα μέλη της παιδικής χορωδίας της Σχολής.Στον χαιρετισμό του στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον παριστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, στον τόπο του και την πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε, ενώ αναφέρθηκε στη αξία της υμνολογίας, καθώς συντελεί στην προσέγγιση και κατανόηση του μυστηρίου της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, ενώ ιδιαιτέρως εξήρε τη συμμετοχή των μικρών παιδιών. Επίσης, συνεχάρη τον πατέρα Νικόλαο Αλεξάκη για το επιτελούμενο έργο στη Σχολή και τον ευχαρίστησε για την άοκνη, φιλότιμη και ανιδιοτελή προσπάθεια που καταβάλλει όλο το χρόνο να μεταλαμπαδεύσει με τους εκλεκτούς συνεργάτες του σε μικρούς και μεγάλους, ιδιαιτέρως όμως στους νέους, την ιερά τέχνη της ψαλτικής, την πατρώα Εκκλησιαστική Μουσική, όπως την παραλάβαμε από τους πατέρες μας, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε δούλοι του Χριστού.Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος πρόσφερε ευχητήριες Χριστουγεννιάτικες κάρτες του στα μέλη της Χορωδίας, μεταλαμπαδεύοντας, και ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους καλό Άγιο Δωδεκαήμερο, βιώνοντας όλοι με αγαλλίαση και πνευματική χαρά το υπερφυές και κοσμοσωτήριο γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης Κληρικοί της ευρύτερης της Σητείας, εκπαιδευτικοί, οι γονείς των μαθητών της Σχολής και πολλά παιδιά.


www.imis.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίων Δέκα Μεσσαράς


Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, εορτή της μνήμης των Αγίων Δέκα Μαρτύρων της Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, έλαβε μέρος στην πανήγυρη του Ιερού Ναού στο ομώνυμο χωριό και έδρα του Δήμου Γόρτυνας Μεσσαράς Ηρακλείου.
Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, και συνιερούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Επίσης έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και πολλοί Εφημέριοι της περιοχής.
Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. κατόπιν προτροπής του Σεβ. Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μακάριο για την πρόσκληση να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανήγυρη του ναού μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το μαρτύριο των Δέκα Κρητών Αγίων, επισημαίνοντας ότι «προέρχονταν όχι μόνο από την αρχαία Γόρτυνα, έδρα του Αποστόλου Τίτου και των διαδόχων του Αρχιεπισκόπων της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά και από άλλα σημεία της Μεγαλονήσου, γι’ αυτό και η πανήγυρη αυτή είναι μια παγκρήτια εορτή, όπως μαρτυρεί και η παρουσία των τεσσάρων Αρχιερέων από τα Χανιά έως και την Ανατολική Κρήτη. Οι άγιοι Πόμπιος, Ευάρεστος, Σατορνίνος, Ζωτικός, Βασιλείδης, Θεόδουλος, Εύπορος, Γελάσιος, Ευνικιανός και Αγαθόποδας με το θαυμαστό μαρτύριό τους εδραίωσαν τον χριστιανισμό στην Κρήτη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η Εκκλησία των Μαρτύρων».


Όπως ακόμα υπογράμμισε, ο ναός είναι κτισμένος πάνω στον τόπο μαρτυρίου των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, που είχαν μέσα του ζωντανή την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη Χάρη του Θεού, γι’ αυτό και δεν δείλιασαν ούτε στιγμή στις υποσχέσεις που δέχθηκαν για να θυσιάσουν στα είδωλα, αλλά με μοναδική γενναιότητα, υποδειγματική αποφασιστικότητα και καρτεροψυχία ομολόγησαν την πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό και υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο για τη δόξα Του. Στην κατακλείδα του ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος», και παρότρυνε να ακολουθήσουμε όλοι τα ίχνη των Αγίων Δέκα Μαρτύρων και να κρατήσουμε την πίστη μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ζητώντας τη χάρη και την ευλογία τους όλες τις ημέρες της ζωή μας.Στο τέλος του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!
Η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας μέχρι τους τάφους των αγίων ματαιώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Αγίων Δέκα.
Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νικ. Σχοιναράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργ. Ματαλλιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στ. Πομποδάκης, ο Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριος Σάββας και πλήθος πιστών της περιοχής.


www.imis.gr