Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Λαμπρή εκδήλωση για την εικόνα και την υμνολογία των Χριστουγέννων στον Ι. Μ. Ναό Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας


Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στην εικόνα και την υμνολογία των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίκαιρη ομιλία απο τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης καί Σητείας κ. Kύριλλο με θέμα: «Η εορτή των Χριστουγέννων μέσα από την εικόνα της Γεννήσεως» και επιλεγμένους ύμνους της εορτής, που απέδωσαν οι Ιεροψάλτες και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Ο Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».Με απλό αλλά μεστό λόγο ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε αναλυτικά την ορθόδοξη παράσταση της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όπως τόνισε, «προετοιμαζόμαστε όλοι μας να υποδεχθούμε το μεγάλο και κοσμοσωτήριο γεγονός της συγκαταβάσεως του Θεού στον κόσμο, που αποκαλείται η μητρόπολη των εορτών […] Ασπαζόμενος την εικόνα της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ο πιστός βλέπει με τα αισθητά μάτια του τη θεολογία της Σαρκώσεως και αισθάνεται την ευφροσύνη της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου. Η Ορθόδοξη εικόνα της Γεννήσεως μιλά απευθείας στις καρδιές μας και βοηθά στη συναισθηματική σύνδεσή μας με το Τεχθέντα Θεό. Με απλό τρόπο μας μεταφέρει το πνευματικό μεγαλείο και το μυστικό βάθος της εορτής, την οποία ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει μητέρα όλων των άλλων εορτών, επειδή όλες οι εορτές πηγάζουν από την εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου».


Ακόμα, ευχήθηκε «όλοι να αξιωθούμε να βιώσουμε με κατάνυξη και αγαλλίαση πνευματική το μέγα μυστήριο της ενανθρωπήσεως και συγκαταβάσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, ώστε το Θείο Βρέφος, που αποτελεί τον νοητό ήλιο της δικαιοσύνης, να λάμψει και να φωτίσει τις καρδιές μας με τη χαρά, την ειρήνη, την αγάπη και την ελπίδα της σωτηρίας μας από τον δι’ ημάς πτωχεύσαντα Κύριο ημών Ιησού Χριστό».Στο τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πρωτοψάλτη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Ο Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, που διηύθυνε τη Χορωδία των Ιεροψαλτών, τους διδάσκοντες της Σχολής κ. Σταύρο Δασκαλάκη και κ. Ευαγγ. Φραγκούλη, οι οποίοι συντόνισαν τη Χορωδία των σπουδαστών της Σχολής, τους Ιεροψάλτες της ευρύτερης περιοχής που ομοθυμαδόν συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και τους μαθητές της Σχολής, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι στο ξεκίνημα της εκδήλωσης έψαλλαν ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Δημ. Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουτζάκης, ο Δ/ντής του 2ου Λυκείου κ. Θεόδ. Μανουσάκης, ο Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου κ. Φιλοκτήτης Τζαράκης και άλλοι εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και φορέων και πλήθος πιστών.


www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας


Tην Kυριακή ΙΑ΄ Λουκά (των Προπατόρων), 17 Δεκεμβρίου, o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο των μακαριστών Ιωάννου Ζουγλάκη και Ελισσάβετ Αυγέρη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Αμέσως μετά το Ιερό Ευαγγέλιο ο Σεβ. κ. Κύριλλος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Μεγάλου Δείπνου. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Θεός απευθύνει προσκλητήριο σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους για το μεγάλο δείπνο, που είναι η ατελεύτητη Βασιλεία Του, και η ανταπόκριση είναι προσωπική υπόθεση τους καθενός ξεχωριστά. Προέτρεψε δε να μην προκρίνουμε εμπόδια, όπως οι προσκεκλημένοι της παραβολής, αλλά πάντοτε με προθυμία και σπουδή να ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Θεού, στη μετοχή δηλ. στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, χωρίς να παραμένομε προσκολλημένοι στα επίγεια, στις εργασίες μας, στο κυνήγι απόκτησης υλικών αγαθών και υποδουλωμένοι στις αισθήσεις μας. 


www.imis.gr