Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του ΧρυσοστόμουΤη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από άλλους Κληρικούς, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον φερώνυμο κατάγραφο Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που βρίσκεται στη θέση «Μπουντούλες» της Ιεράπετρας.
Κατά το «Κοινωνικόν» ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπαδάκης προσφώνησε κατάλληλα και καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος ιερούργησε πρώτη φορά ως Μητροπολίτης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Αναφέρθηκε στον τιμώμενο μεγάλο Ιεράρχη και Αρχιεπίσκοπο Κων/πόλεως και στη σχέση τους με τους αγίους στους οποίους είναι αφιερωμένα τα έτερα δύο κλίτη, τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας Κων/πόλεως, και τον επίσης μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, όπου αποφοίτησαν από τη Θεολογική Σχολή ο ίδιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης, με τον οποίο τον συνδέει μακροχρόνια φιλία, και οι προσωπικές χαρές και λύπες του ήταν και δικές του. Τέλος του ευχήθηκε μακροημέρευση και καλλίκαρπη Αρχιερατεία.Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αντιφώνησε κατάλληλα στον εορτάζοντα Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, κτήτορα του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού τον π. Χρυσόστομο, σημειώνοντας ότι ανταποκρίθηκε στην ευγενή πρόσκληση του να ιερουργήσει στον Ναό του Ιερού Χρυσοστόμου. Όπως τόνισε ο π. Χρυσσότομος, με τον οποίο τον συνδέει μακροχρόνια φιλία, έχει συμπληρώσει σαράντα χρόνια ιερατικής προσφοράς στην Εκκλησία και τον ευχαρίστησε διότι συνεχίζει να εξυπηρετεί ανελλιπώς τις λειτουργικές ανάγκες του Ι. Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστι Ιεράπετρας. Επίσης ο Σεβ. ανακοίνωσε ότι θα προγραμματισθούν τα εγκαίνια στα παράπλευρα κλίτη των Αγίων Ανδρέου και Γρηγορίου του Παλαμά. Τέλος σημείωσε ότι ο τιμώμενος άγιος υπήρξε μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας, απαράμιλλος ερμηνευτής του Ιερού Ευαγγελίου και των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου και μας άφησε ανεκτίμητο συγγραφικό έργο, και κυρίως την ομώνυμη θεία Λειτουργία που επιτελείται τις περισσότερες ημέρες του έτους. Ευχήθηκε δε στον π. Χρυσόστομο και σε όλους τους πιστούς, να αναφωνούμε σε κάθε περίσταση αυτό που ο Ιερός Χρυσόστομος ψέλιζε την ώρα που ξεψυχούσε εξόριστος, μακριά από τον Αρχιερατικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και το ποίμνιό του: "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν". 


www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Τουρλωτής

Tην Kυριακή 12 Νοεμβρίου, Η´ Λουκά, o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των μακαριστών  Γεωργίου Φραγκιαδάκη,  Γεωργίου Κουκουράκη, Δεσποίνης Κουκουράκη και Θεοδώρου Γαλανάκη, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτής Σητείας.
Αμέσως μετά το Ιερό Ευαγγέλιο ο Σεβ. κ. Κύριλλος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, σημειώνοντας ότι ο «πλησίον» των ανθρώπων και του Θεού είναι αυτός που έμπρακτα σπλαχνίζεται τον συνάνθρωπό του, αναξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα και κοινωνική θέση. Υπογράμμισε δε ότι η παραβολή του καλού Σαμαρείτη του Ευαγγελίου, που ο Κύριος είπεμε αφορμή το ερώτημα του νομικού, είναι για όλους μας ένα μέτρο αξιολόγησης κατά πόσο «αντιπαρερχόμαστε» τον αναγκεμένο άνθρωπο που είναι ζωντανή εικόνα Θεού ή συμπεριφερόμαστε ως πλησίον, όπως μας διδάσκει η Εκκλησία, που αποτελεί το μεγάλο νοσοκομείο και θεραπευτήριο των τραυματισμένων ανθρώπων.
Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης προσφώνησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο, για τη πρώτη επίσημη παρουσία του στην Ενορία Τουρλώτης. Όπως τόνισε: «Με αισθήματα απεριόριστης αγάπης, αφοσιώσεως, χαράς αλλά και συγκίνησης, Σας υποδέχεται σήμερα η μικρή κοινωνία της Τουρλωτής. Υποδέχεται το νέο της Ποιμενάρχη ύστερα από την αδόκητο κοίμηση και την εις Κύριον εκδημίαν του πολυκλαύστου και πεφιλημένου προκατόχού σας και γέροντος μας κυρού Ευγενίου, «ου η μνήμη έσται αιωνία και άληστος»… Σας υποδέχεται στο υψηλότερο και περίοπτο σημείο του χωριού εδώ στο ναό της Παναγίας όπου βρίσκονται ζυμωμένοι οι πόνοι, οι κόποι, οι καημοί και οι προσευχές των απ’ αιώνος Τουρλωτιανών. Το ναό που επί 11 έτη πάλεψαν και μόχθησαν για να περατωθεί και να γίνουν τα ιερά εγκαίνια το 1908. Σας υποδέχεται η γενέτειρα  του θρυλικού θαλασσομάχου καπετάν Βογιατζή η Βογιατζόππαπα, ο οποίος έδρασε κατά των Τούρκων από το Μεραμπέλλο  ως την νήσο Κάσο. Σας υποδεχόμαστε σήμερα και η χαρά μας και η συγκίνηση μας γίνεται έτι μεγαλυτέρα όταν αναλογιζόμαστε ότι μόλις προ ολίγων ημερών συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εις επίσκοπον χειροτονία σας και  προαγωγή σας εις τον αρχιερατικό θρόνο της καθ’ ημάς ιστορικής και παλαιφάτου Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας…Οφείλω όμως Σεβασμιώτατε να σας δηλώσω με βεβαιότητα ότι επισκέπτεστε ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι εκφράζουν την πατροπαράδοτη φιλοξενία της Κρητικής φυλής, είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, φιλάγιοι, φιλότιμοι, φιλόθεοι και φιλάρετοι. Κρατούν το λάβαρο της πίστεως ψηλά και είναι πιστά τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού. Ξέρουν να αγαπούν και η καρδιά τους είναι πλατιά και χωρούν όλοι όσοι φιλοξενούνται εδώ». Τέλος ο π. Νικόλαος εξέφρασε την αγάπη, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αφοσίωση του ιδίου, του Εκκλ/κού Συμβουλίου και όλων των Ενοριτών στο σεπτό πρόσωπό του και του ευχήθηκε έτη πολλά, ευλογημένα και καλλίκαρπη Αρχιερατική διακονία.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο και τους Τουρλωτιανούς για την αγάπη και την υποδοχή τους και τους ζήτησε να προσεύχονται στην προστάτιδα του όμορφου και ιστορικού τόπου τους Παναγία Τουρλωτιανή για τον Επίσκοπό τους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του πολιούχου Ηρακλείου Αγίου Μηνά
Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, πανηγύρισε με λαμπρότητα ο φερώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως του Ηρακλείου. Τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβε μέρος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ενώ έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, oι Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας της Εκκλησίας Κρήτης και ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. 
Ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνος του εορταζομένου αγίου σε κεντρικές οδούς της πόλεως, με τη συμμετοχή των Σεβ. Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου της πόλεως και πλήθους Ηρακλειωτών. 


Στην πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασ. Λαμπρινός, οι Βουλευτές Νομού Ηρακλείου και σύσσωμες οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου. 

www.imis.gr