Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Mηνά Βαϊνιάς Ιεράπετρας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και ευσεβών χριστιανών της περιοχής Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Βαϊνιάς. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος,ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο, ενώ έλαβε μέρος πλειάδα Εφημερίων της περιοχής.
Στην ομιλία του στο πυκνό εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και τα αναρίθμητα θαύματα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, σημειώνοντας ότι δεν σταμάτησε να προστατεύει τους χριστιανούς ακόμα και μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, όπως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας που με θαυματουργικό τρόπο εμφανιζόταν στους κατακτητές ως έφιππος. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο Άγιος Μηνάς, που καταγόταν ειδωλολατρική οικογένεια της Αιγύπτου και ως στρατιωτικός αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή του ηγεμόνος για σύλληψη και βασανιστήρια των Χριστιανών, έπεσε θύμα του θρησκευτικού φανατισμού της εποχής του και υπέστη σειρά βασανιστηρίων και φρικτό μαρτύριο με αποκεφαλισμό, αφού πρώτα ομολόγησε με παρρησία και αξιοθαύμαστη ανδρεία την αμετάθετη πίστη του στον Χριστό. Αναφέρθηκε ότι ο χριστιανός δεν είναι φανατικός, ούτε μισεί τον συνάνθρωπό του, γιατί στην καρδιά του βασιλεύει η αγάπη για το Θεό και τον άνθρωπο. Αυτήν την αγάπη βίωσαν οι Άγιοι, αυτή την αγάπη μας έδειξαν και μας δείχνουν διαχρονικά, και αυτήν την αγάπη σκορπούν απλόχερα και αρχοντικά σε όλους μας, χωρίς να ζητούν ανταπόδοση και ανταλλάγματα, όπως συνεχώς επιζητεί ο σύγχρονος άνθρωπος σε κάθε του πράξη. Αυτήν την αγάπη καλούμαστε και εμείς να βιώσουμε, και στην προσπάθεια και τον αγώνα μας έχουμε πρεσβευτές και συνοδοιπόρους τους Αγίους Μάρτυρες και ιδιαιτέρως τον καπετάνιο Άγιο Μηνά, στον οποίο οι ευσεβείς Βαϊνιώτες αφιέρωσαν ένα τόσο περίλαμπρο ναό, που δεσπόζει σε όλο τον κάμπο της περιοχής, για να μας θυμίζει διαχρονικά την ευλάβεια προς τον καβαλάρη Άγιο, ο οποίος περιφρουρεί με την σκέπη και τις πρεσβείες του όλους τους πιστούς. Ακουλούθησε πλούσιο κέρασμα για όλους τους πιστούς στην αίθουσα του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου, που ετοίμασαν με αγάπη τα Μέλη του, με την πρωτοβουλία της Προέδρου κ. Νεοφωτίστου και των Μελών του Δ.Σ.


www.imis.grΑλλαγή διοίκησης στο Υπολιμεναρχείο Σητείας


Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η αλλαγή διοίκησης στο Υπολιμεναρχείο Σητείας, όπου ο Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γεώργιος Πατακός παρέδωσε τη
διοίκηση στον Υποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Ιωάννη Ψαράκη, ο οποίος μετετέθη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια στον νέο Λιμενάρχη Σητείας κ. Ψαράκη καλή επιτυχία στο έργο του και καλή συνεργασία με τους φορείς και την τοπική κοινωνία, καθώς και στον απερχόμενο Λιμενάρχη κ. Πατακό καλή δύναμη στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.
Στην τελετή παρέστησαν, εκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο Υποδιοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Κρήτης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Αγγελάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμίας, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμανουήλ Πάνου, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεωργ. Καθεκλάκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Σητείας Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Πλωτάρχης κ. Κων. Καστρινάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας και Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος Πλωτάρχης κ. Ιωάννης Παπαδάκης, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Σητείας Αντιδήμαρχος κ. Νικ. Κοζυράκης.


www.imis.gr