Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός και χειροθεσία Αναγνώστη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου Ορεινού


Το εσπέρας της Tετάρτης 8 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της Ενορίας Ορεινού.
Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος κόμισε και έθεσε προς προσκύνηση από τους παρισταμένους πιστούς τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Aγίου Nεκταρίου που φυλάσσεται στο Επισκοπείο, μίλησε για τον βίο και τη διδασκαλία του τιμωμένου Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πάμπολλα θαύματα που επιτελεί μέχρι και σήμερα.
Κατά τη δάρκεια της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Παπαδάκη του Πέτρου, ο οποίος διακονεί στο ιερό αναλόγιο της Ενορίας Ορεινού.Στο τέλος του Εσπερινού ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας π. Μηνάς Κρητικός προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, για την πρώτη επίσημη Αρχιερατική επίσκεψή του στην Ενορία Ορεινού, ευχηθείς πολυχρόνια και καλλίκαρπη Αρχιερατεία. Επίσης, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ενορίας πρόσφερε ως ενθύμιο στον Σεβασμιώτατο μια εικόνα του Αγίου Νεκταρίου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον π. Μηνά, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους ενορίτες της Ενορίας Ορεινού, στους οποίους ευχήθηκε να έχουν τις πρεσβείες και την ευλογία του μεγάλου αυτού αγίου του 20ου αιώνα στη ζωή και στις οικογένειές τους.

www.imis.gr


Δοξολογία στο 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου για την εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Μιχαήλ Αρχαγγέλου
Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, εορτή των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία εόρτασε τον προστάτη της Μιχαήλ Αρχάγγελο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Επίσημη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία του 3ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (Κ.Ε.Π.) Ζήρου Σητείας και στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη, έχοντας πάντοτε στην υψηλή αποστολή τους για την πατρίδα την σκέπη των πτερύγων και την προστασία του Προαστάτη τους Μιχαήλ Αρχαγγέλου.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αεροπόρων.
Έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄Αρχιερατ. Περιφερείας, Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος  Δ΄ Αρχιερατ. Περιφερείας και π. Γεώργιος Φυτρολάκης, Εφημέριος Ενορίας Ζήρου.
Παρέστησαν, εκτός από τον Διοικητή Σμήναρχο κ. Εμμανουήλ Πάνου και τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Σμηνίτες της μονάδας, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμίας, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεωργ. Καθεκλάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Πλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο απερχόμενος Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Γ. Πατακός, ο νέος Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Ψαράκης, οι Διοικητές του Α.Τ. Σητείας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Γ. Μάλλιος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας Λεων. Τερζής, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αποστράτων της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.
Ακολούθησε η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού του του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. (Γ.Ε.Α.) Αντιπτεράρχου κ.  Χρήστου Χριστοδούλου και στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση.


www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας που ανακηρύχθηκε σε Προσκυνηματικό
Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλεως της Ιεράπετρας.
Aνήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ρόλο των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων ασωμάτων Δυνάμεων ως «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα» επισημαίνοντας τη νοερή προστασία τους προς τους ανθρώπους. Επίσης ευχήθηκε σε όλους ο Αρχάγγελος Μιχαήλ που είχε πρωτοστατήσει για να μην ακολουθήσουν την πτώση του Εωσφόρου οι υπόλοιπες Αγγελικές Δυνάμεις λέγοντας το «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού», να τους περιφρουρεί και να τους σκέπει υπό τας πτέρυγας του.
Τέλος, ανακοίνωσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τη μετατροπή και ανακήρυξη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού σε Ιερό  Προσκύνημα, που θα λειτουργεί σύμφωνα με Ειδικό Κανονισμό λειτουργίας, που εγκρίθηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ., προκειμένου να καλύπτονται οι λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των κατοίκων του δυτικού τμήματος της πόλεως Ιεράπετρας, με Εφημέριο τον Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββα Λιναρδάκη.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης και π. Ιωάννης Τράκος, έψαλλαν δύο πολυμελείς χοροί ιεροψαλτών και παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της περιοχής, πολλοί εκ των οποίων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.www.imis.gr

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας


Με λαμπρότητα και πολυπληθή συμμετοχή των πιστών πανηγύρισε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων, ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου της πόλεως της Ιεράπετρας
Το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Με απλό και μεστό λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως όλων των κατηγοριών των Αγγελικών δυνάμεων. Όπως σημείωσε: «στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι πιστεύουμε εις έναν Θεόν, Πατέρα παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε και αοράτων, δηλ. ότι είναι ο Θεός είναι Δημιουργός όχι μόνο του αισθητού κόσμου αλλά και των αοράτων ουρανίων δυνάμεων, που από την Παλαιά Διαθήκη, όπως ακούσαμε στα αναγνώσματα, εμφανίστηκαν στους Προφήτες και στους Δίκαιους ως απεσταλμένοι του Θεού. Επίσης οι Άγγελοι συμμετείχαν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου κατά την περίοδο της Καινής Διαθήκης, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στην κατά σάρκα Γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού, στην Ανάσταση Του όταν άγγελος Κυρίου ανήγγειλε στις Μυροφόρες γυναίκες ότι το μνημείο είναι κενό διότι «ηγέρθη ο Κύριος», στην Ανάληψη του Κυρίου κ.α.Ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε ακόμα στο έργο των αγγελικών δυνάμεων να δοξολογούν ακατάπαυστα τον Θεό και να αποστέλλονται για να μεταφέρουν το θέλημά Του στους ανθρώπους ως «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τούς μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», κατά τον Απόστολο Παύλο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τάγμα του πεπτωκότος Εωσφόρου που από Άγγελοι φωτός μετατράπηκαν σε δυνάμεις τους σκότους, καθώς και στον φύλακα άγγελο που λαμβάνει ο χριστιανός με το άγιο Βάπτισμά του, για να τον προστατεύει νοερά. Ο Άγγελος αυτός χαίρεται ή λυπάται ανάλογα με τις επιλογές του ανθρώπου, ο οποίος έχει την ελεύθερη βούληση και το αυτεξούσιο.
Τέλος ευχήθηκε για όλους αυτό που ο Ιερέας εκφωνεί στα «πληρωτικά»: «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών, παρά του Κυρίου δεηθώμεν», ώστε να επιτελούμε το θέλημα του Θεού, και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να περιφρουρεί, να σκέπει και να προστατεύει καθένα χωριστά, καθώς και τους διερχόμενους από την περιοχή αυτή της πόλεως.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος Κληρικοί της πόλεως ενώ παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των ο οποίων ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Λουτσέτης και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης. 


www.imis.gr