Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

Λαμπρή η πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών πανηγύρισε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας.
Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη θαυμαστή και ακλόνητη ομολογία πίστεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ο οποίος αν και ανώτατος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, αρνήθηκε να εκτελέσει το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού με το οποίοκήρυξε διωγμό εναντίον των χριστιανών.
Επίσης αναφέρθηκε στην εορτή της μεταφοράς του ιερού λειψάνου του αγίου από τη Νικομήδεια, όπου είχε υποστεί μαρτυρικό θάνατομετά από μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, στη Λύδδα της Παλαιστίνης για τα εγκαίνια του πρώτου μεγαλοπρεπούς ναού που ανήγειραν οι χριστιανοί, προκειμένου να μπορούν οι πιστοί να τα προσκυνούν ελεύθερα και άφοβα. Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους χρονιά πολλά με τις πρεσβείες και την προστασία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.
Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, ενώ παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και κεράσματα σε όλο το εκκλησίασμα.


www.imis.gr

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Το εσπέρας της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στο τέλος της ακολουθίας κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, κατά τον οποίο αναφέρθηκε στην εορτή της ανάμνησης της κατάθεσης του ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου για τα εγκαίνια του πρώτου χριστιανικού ναού στη Λύδδα της Παλαιστίνης, υπογραμμίζοντας την εξέχουσα θέση που κατέχει ο Άγιος στη χορεία των Μαρτύρων της πίστεώς μας.Eπίσκεψη εκπροσώπων του κοινωνικού συνεταιρισμού «Επτάστικτος» στον Σεβ. Μητρπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 ο Σεβ. Μητρoπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας  κ. Κύριλλος δέχθηκε την επίσκεψη εκπροσώπων της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Επτάστικτος», που έχει έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας.
Ειδικότερα οι κ.κ. Παύλος Δασκαλάκης και Μιχαήλ Φωθιαδάκης ενημέρωσαν τον Σεβασμιώτατο για τις δράσεις του φορέα, όπως είναι η συμμετοχή  και διοργάνωση εκδηλώσεων και εθελοντικών προγραμμάτων που σέβονται τον τοπικό πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον, με σκοπό τον μηδενισμό της χημικής επιβάρυνσης και την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στο πρόγραμμα καταγραφής και σωτηρίας των αρχαίων ελαιοδέντρων, αρχικά της περιοχής Ιεράπετρας και αργότερα των υπολοίπων περιοχών του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης, και στην χάραξη ειδικών διαδρομών, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονατι εκτός τα μνημεία της φύσης και εκκλησιαστικά μνημεία. Μάλιστα, δώρισαν στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο μια συλλεκτική συσκευασία με ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα του Νομού Λασιθίου, παραγωγής και εμφιάλωσης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», δείγμα της εξαίρετης δουλειάς τους.
Ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε, τους υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειές τους και ευχήθηκε εγκάρδια καλή επιτυχία και επίτευξη των σκοπών του συνεταιρισμού..