Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας
Tην Κυριακή 22 Oκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών Μαρίας Δραγασάκη (ετήσιο) και Δανάης Βασαρμίδου (τρίμηνο) στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας. 
Στην ομιλία του, αμέσως μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην περικοπή της θεραπείας του δαιμονιζομένου στη χώρα των Γαδαρηνών, περιγράφοντας την κτηνώδη και δαιμονική κατάσταση ακυβερνησίας, ακαταστασίας και αυτοκατασροφής   που περιέρχεται ο άνθρωπος όταν συνειδητά απομακρυνθεί από τον Θεό και ο μισόκαλος διάβολος εισέλθει μέσα του. Υπογράμμισε δε την αξία της ελεύθερης βούλησης, με την οποία προίκισε ο Θεός τον άνθρωπο για να επιλέγει εάν θα ακολουθεί τον δρόμο του Θεού σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου ή εάν θα γίνεται έρμαιο των πειρασμών του διαβόλου  και θα υποκύπτει στους πειρασμούς του. Όπως ακόμα τόνισε, το γεγονός ότι ο δαιμονισμένος της περικοπής παρακαλούσε τον Ιησού Χριστό να μην του κάνει κακό μαρτυρεί ότι ο διάβολος και οι δυνάμεις του σκότους δεν μπορούν να επικρατήσουν και σε τίποτα να βλάψουν αυτόν που συνειδητά ποιεί το ιερό σημείο του σταυρού, τον οποίο «δαίμονες φρίττουσι» και τρέμουν, καθώς δηλώνει το Τίμιο Ξύλου που καθαγίασε με το τίμιο Αίμα Του ο Ίδιος ο Θεάνθρωπος.
Τέλος, κατά τη διανομή του αντιδώρου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον παριστάμενο Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Ιωάννη Δραγασάκη ο Θεός να αναπαύσει τη μακαριστή μητέρα του Μαρία, για την ανάπαυση της ψυχής της οποίας νωρίτερα τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που έλαβαν μέρος οι Αιδ/τοι Εφημέριοι του ναού Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός και Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης, παρέστη πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης και ο τέως Βουλευτής Λασιθίου κ. Ι. Κουνενός.

www.imis.gr

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Μ.Ναό Μεγ. Παναγίας Νεαπόλεως για τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας & Χερρονήσου κ. Γερασίμου και την εορτή του προστάτη της Αστυνομίας Αγ. Αρτεμίου

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία και Οσίας Ματρώνας, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, κατά το οποίο προέστη ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Τον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη προσφώνησε ο πανοσιολ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, και του προσέφερε ως δώρο, εκ μέρους του ιερού Κλήρου και των Μοναστικών Αδελφοτήτων της Μητροπόλεως, ένα Ιερό Ωμοφόριο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις ευχές τους και ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για τη συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας και ακολούθως ο Yπαστυνόμος Β΄ του Α.Τ. Ιεράπετρας κ. Νικ. Τζουμάκας ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα.
Έλαβαν μέρος ο πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, Ηγούμενοι Μονών και άλλοι Κληρικοί, ενώ παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Λασιθίου κ. Εμμαν. Θραψανιώτης και Ιωαν. Πλακιωτάκης, οι Δήμαρχοι Αγ. Νικολάου κ. Αντ. Ζερβός και Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελ. Πετράκη, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Yποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Παπαδάκης και άλλοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων και αρχών και πλήθος πιστών και μαθητών από το ΓΕ.Λ. και το Γυμνάσιο Νεάπολης.

www.imis.gr