Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα

Μέσα σε κλίμα έκδηλης χαράς και ικανοποίησης και με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και σπουδαστριών, παλαιών και νέων, τελέσθηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ο αγιασμός για την έναρξη του διδακτικού έτους 2017-2018 στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Ιεράπετρας.


Ο Αγιασμός τελέσθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας, όπου είναι η έδρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», η οποία ή είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και χορηγεί Πτυχία και Διπλώματα. Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε από καρδίας καλή χρονιά σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους. Όπως τόνισε: «Με την ακολουθία του Αγιασμού, που ξεκινά η νέα διδακτική περίοδος, επικαλεσθήκαμε την χάρη και τον φωτισμό του Θεού. Και όπως αναφέρει η σχετική ευχή που αναγνώσθηκε η τέχνη της μουσικής είναι «καλόν άμα και τερπνόν», διότι ευφραίνει τις καρδιές, διεγείρει άγια αισθήματα άγια και τέρπονται και ευχαριστούνται οι ακοές των ανθρώπων, γι᾿ αυτό οφείλουμε να καλλιεργούμε και να αξιοποιούμε τα τάλαντα μας και να διδασκόμαστε την Εκκλησιαστική μας Μουσική, αλλά και την ιερά τέχνη της Αγιογραφίας. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής κ. Ιωάννη Αρώνη και τους συνεργάτες του κ. Στ. Δασκαλάκη και κ. Ευάγ. Φραγκούλη, όπως και τον δάσκαλο της Αγιογραφίας κ. Εμμανουήλ Καζανάκη, «οι οποίοι αφιλοκερδώς και φιλότιμα αφιερώνουν πολύ χρόνο, από αγάπη κινούμενοι, για να μεταλαμπαδεύσουν τις δύο εκκλησιαστικές τέχνες στους μαθητές τους». 


Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες των δύο σχολών, τους παρότρυνε να διατηρήσουν τον ζήλο τους και να είναι τακτικοί στα μαθήματά τους, ενώ ανακοίνωσε ότι από φέτος θα λειτουργήσει το Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπως βιολιού με δάσκαλο τον Ιεραπετρίτη κ. Βαγγέλη Βαρδάκη. Τέλος, ευχήθηκε στους  διδάσκοντες και τους διδασκομένους των δύο Σχολών την κατά Θεόν προκοπή και καλή και ευλογημένη χρονιά  με την ευλογία του Θεού και την πρεσβεία του αγίου Ανδρέου Κρήτης, ο οποίος είναι ο προστάτης και έφορος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως.


Ο κ. Ιωάννης Αρώνης, εκ μέρους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό και είχε πρωτοστατήσει ως Πρωτοσύγκελλος για τη δημιουργία της Σχολής, και τόνισε ότι σκοπός είναι η συνέχιση της ιερής αυτής τέχνης της εκκλησιαστικής μουσικής σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος και ήθος.
Παρέστη πλειάδα Κληρικών της περιοχής, οι καθηγητές και οι μαθητές των δύο Σχολών, μέλη της Χορωδίας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής που έψαλαν τους ύμνους της Ακολουθίας του Αγιασμού. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην είσοδο του κτιρίου.

www.imis.gr