Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

O Aγιασμός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία Μαθήματα Αγιογραφίας στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Σητείας


Με την ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου η λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας για την διδακτική περίοδο 2017-2018.
Ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στην πόλη της Σητείας τελέσθηκε παρουσία σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της πόλεως αλλά και Εφημερίων Ενοριών της περιφέρειας Σητείας, και των παλαιών και νέων μαθητών της Σχολής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε από καρδίας καλή χρονιά σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους «ιδιαιτέρως δε στον αγαπητό πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Αλεξάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος και διευθύνει τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Σητεία, και προς τους συνεργάτες του, για το επιτελούμενο έργο». Αφού σημείωσε ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και χορηγεί Πτυχία και Διπλώματα, και φέρει την επωνυμία ενός μεγάλου αγίου, του Αγίου Ανδρέου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του Ιεροσολυμίτου, τόνισε ότι: «Και εμείς στοιχούντες σε αυτή την ιερά παράδοση, που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διδάσκουμε και να μανθάνουμε την Εκκλησιαστική μας Μουσική, τη λεγόμενη Βυζαντινή Μουσική, με το ορθό ύφος, όπως υπάρχει εδώ στον τόπο μας, στην Κρήτη, η οποία ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και φέρει αυτή τη μεγάλη παράδοση της Εκκλησίας Κων/πόλεως και του Πατριαρχικού ύφους και ήθους».Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολής, τους συνεχάρη που έχουν αυτόν τον ζήλο να διδαχθούν την ιερά τέχνη της Μουσικής, η οποία ευφραίνει όχι μόνο την ακοή αλλά και εκφράζει το περίσσευμα της καρδίας του ψάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Όταν ο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν δημιουργηθείς άνθρωπος ψάλλει και άδει, υμνώντας μέσα από την καρδιά του τον Θεό, επιβεβαιώνει τον σκοπό της υπάρξεώς του, που είναι να υμνούμε, να δοξολογούμε και να επικοινωνούμε με τον Θεό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Σχολή έχει μαθητές όλων των ηλικιών, από πολύ μικρούς έως πολύ μεγάλους μαθητές, διότι όλοι είμαστε μαθητές του Χριστού που πρέπει συνεχώς να μαθητεύουμε, να έχουμε το πνεύμα της μαθητείας, και μάλιστα της δια βίου μάθησης, καλλιεργώντας το τάλαντο της φωνής, δεδομένου ότι έχουμε ανάγκη από ιεροψάλτες και κανείς δεν περισσεύει στην Εκκλησία».
Ακόμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των εκκλησιαστικών τεχνών ως μέσο αναγωγής προς τον Θεό και ανακοίνωσε ότι από την τρέχουσα διδακτική περίοδο, με τη χάρη του Θεού, θα λειτουργήσει και στην πόλη της Σητείας Τμήμα εκμάθησης Αγιογραφίας. Τα μαθήματα Αγιογραφίας θα παραδίδονται από έμπειρο αγιογράφο στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να καλλιεργηθεί και αυτή η εκκλησιαστική τέχνη στην πόλη της Σητείας.
Τέλος ευχήθηκε καλή χρονιά «με την ευλογία του Θεού και τις πρεσβείες των αγίων, και δη του αγίου Ανδρέου Κρήτης, ο οποίος είναι ο προστάτης και έφορος της Σχολής, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, και της αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, η οποία είναι η προστάτις αγία των Γραμμάτων».Ο π. Νικόλαος Αλεξάκης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την τέλεση του Αγιασμού και τις πατρικές ευχές του. Αφού τον καλωσόρισε στην αίθουσα διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής Μουσικής, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον χώρο ως Επίσκοπος. Όπως ανακοίνωσε τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ. στις αίθουσες του ναού. Εκτός από τα τμήματα των μεγάλων θα λειτουργούν κάθε Πέμπτη 6:00-7:00 μ.μ. τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, ενώ θα γίνει και ένας κύκλος μαθημάτων της νεκρώσιμης ακολουθίας.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα της Ενορίας, στην οποία παρακάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ακολουθία του Αγιασμού.
Στην Ιεράπετρα ο Aγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Σχολής Αγιογραφίας και του Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως θα τελεσθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο την προσεχή Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και ώρα 7:00΄ μ.μ., στο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


www.imis.gr
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στo 3o Διεθνές Συνέδριο Γόρτυνας


Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος παρέστη κατά την εναρκτήρια συνεδρία του 3oυ Διεθνούς Συνεδρίου «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο», που είχε ως θέμα: «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» και το οποίο έλαβε χώρα από 28/9 έως και 1/10 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες. Παρέστησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, οι Δήμαρχοι Φαιστού κ. Γ. Αρναουρτάκης και Γόρτυνας κ. Ν. Σχοιναράκης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Το συνέδριο, το οποίο περιελάμβανε εισηγήσεις και ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου με υπαίθρια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της αρχαίας Γόρτυνας, που κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο ήταν η έδρα της Εκκλησίας της Κρήτηςκαι βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Μητρόπολη. Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενώ τελέστηκε και μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες του κρητικού πολιτισμού, μακαριστούς Αθανάσιο Παλιούρα, Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη, Ιωάννη Σακελλαράκη και Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο.

www.imis.grΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

με αεροπορική πτήση απευθείας από Ηράκλειο Από 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017
 


Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας διοργανώνει υπό την πνευματική καθοδήγηση και συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017, με αεροπορική πτήση απευθείας από Ηράκλειο, προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη Θρονική Εορτή της Μητρός Εκκλησίας για τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Η εκδρομή περιλαμβάνει επισκέψεις και προσκυνήματα στην Κωνσταντινούπολη (Μονή Χώρας, Μονή Μπαλουκλί, Μονή Βλαχερνών, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κλειστή Αγορά (Καπαλί τσαρσί), Αιγυπτιακή Αγορά, Ιππόδρομος, Υδραγωγείο, Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Τοπ Καπί, Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ), Κρουαζιέρα στο Βόσπορο και ολοήμερη εκδρομή στα Πριγκηπόννησα(Χάλκη, Πρίγκηπος) κ.α.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώνουν εγκαίρως συμμετοχή στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 2842022400, email: imis@imis.gr, www.imis.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στη Χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου στη Ρόδο


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 η χειροτονία του εψηφισμένου εκ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη πόλη της Ρόδου.
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Προύσσης κ.Ελπιδοφόρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος (Πατριαρχειο Αλεξανδρείας), Νουβίας κ. Σάββας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας (Εκκλησία Κρήτης), Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (Εκκλησία Κρήτης), Πέτρας κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Κρήτης), Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυριλλος (Εκκλησία Κρήτης), Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία Κύπρου) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Στρατονικείας κ. Στέφανος, Αβύδου κ. Κύριλλος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Να αναφερθεί ότι τους Αρχιερείς πλαισίωσαν πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου καθώς και παρεπίδημοι Ιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης.Στην σύντομη προσφώνιση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη κλίση του εψιφησμένου κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία από την παιδική του ηλικία και το πλούσιο έργο το οποίο ο χειροτονούμενος πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της διακονίας του στις θέσεις τις οποίες είχε στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευπρεπή εκκλησιαστική καθοδήγηση και τις πνευματικές συμβουλές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου όπου καθοδήγησαν, δίδαξαν και νουθέτησαν τον δρόμο της διακονίας του μέχρι της στιγμής αυτής της οποίας καλείτε να διακονίση από την θέση του Επισκόπου της Επισκοπής Ολύμπου.
Να αναφερθεί ότι στην χειροτονία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος οι Βουλευτές κ. Μάνος Κόνσολας, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο κ. Δημήτριος Γάγκης, οι Διοικητές όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Μουφτής της Ρόδου, ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Καθολικής Εκκλησίας π. Λουκάς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 θα τελεστεί η πρώτη Αρχιερατικλη Θεία Λειτουργία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη πόλη της Ρόδου.
Λίγα λόγια για τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κυρίλλου βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου:
O Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος γεννήθηκε στήν Αρχίπολη Ρόδου τό έτος 1980.
Τίς εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στη γενέτειρά του καί στή πόλη της Ρόδου.Διάκονος χειροτονήθηκε στίς 8 Δεκεμβρίου 2004 καί Πρεσβύτερος τήν 1η Αὐγούστου 2009.
Σπούδασε Θεολογία στή Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καί πραγματοποίησε ευρύτερες σπουδές στήν Οξφόρδη (Abacus College) και στό Λονδίνο (St. Mary's University), απ᾿ οπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα, μέ βαθμό άριστα μέ διάκριση, στόν τομέα της Ποιμαντικής Θεολογίας (Master of Arts in Pastoral Theology).Ώς Κληρικός υπηρέτησε ως Διάκονος καί Αρχιδιάκονος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Νικολάου Παραδεισίου, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Υπεύθυνος τοῦ ιδιαιτέρου Γραφείου τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου καί της Ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως.


βλέπε Βίντεο
 https://youtu.be/E8r4Pte-zEk
πηγήΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ έλαβαν μέρος Ιερομόναχοι και πολλοί Εφημέριοι της τοπικής Εκκλησίας.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον πλέον αγαπημένο μαθητή και επιστήθιο φίλο του Κυρίου, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους τρεις προκρίτους μαθητές που αξιώθηκαν να δουν τη άρρητη δόξα της θεότητάς Του στο όρος Θαβώρ. Αναφέρθηκε στην υψηλή κλήση του από τον Ιησού Χριστό, από τον οποίο δεν αποχωρίσθηκε ποτέ, και στα αποστολικά χαρίσματά του. Υπογράμμισε ότι καλείται «Παρθένος» διότι φύλαξε παρθενία σώματος, ψυχής, νου, αισθήσεων, δηλ. φύλαξε την «ακριβήν παρθενίαν», που είναι «η προς πάσαν κακίαν ασυνδύαστος γνώμη». Επίσης είναι ο μόνος από τους αγίους Αποστόλους, που ονομάζεται «ηγαπημένος», διότι έζησε ζωή καθαρότητας και αγιασμού και αγαπούσε τον άγιο Θεό με όλη την ψυχή και την καρδιά του, γι’ αυτό και αγαπήθηκε από τον Χριστό, περισσότερο απ’ όλους, αποτελώντας τον «μαθητή, ον ηγάπα ο Ιησούς».
Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Παντοδύναμος Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, να μας βοηθήσει να αγαπήσουμε κι εμείς τον Τριαδικό Θεό, όπως ο Ευαγγελιστής της τέλειας αγάπης, και να αξιωθούμε να γίνουμε κληρονόμοι της ουράνιας Βασιλείας Του.
Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών, ενώ κατά την αρχαία παράδοση ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.
Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στη αγία βιοτήκαι τη διδασκαλία του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που είχε ως επίκεντρο την αγάπη, καθώς «πας ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιω. 4,16). Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την αφοσίωση του στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και το θεόπνευστο συγγραφικό του έργο, δηλ. το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, τις τρεις Καθολικές Επιστολές του και το βιβλίο της Αποκαλύψεως.Στην πανήγυρη έψαλαν μελίρρυτα χορεία καλλικέλαδων ιεροψαλτών της Σητείας και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο και Καθηγητή της Σχολής στην πόλη της Σητείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, που με την παρουσία του λάμπρυνε την πανήγυρη, και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών και όλους τους παρευρισκομένους για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη της ιστορικής Μονής. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν κεράσματα στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα και ακολούθησε, σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού, πλούσιο γεύμα για όλους τους προσκυνητές.Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Τερζή, ο Διοικητής κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και Υπαξιωματικοί της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου και ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Εμμανουήλ Πάνου, ενώ ανήμερα της πανηγύρεως παρέστησαν εκτός από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη και τον Διοικητή της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Οικονόμου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και πλήθος προσκυνητών της Μονής.

www.imis.gr


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΣ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ (2006-2007), ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ κκ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ


Μέ πάνδημη συμμετοχή καί τήν πρέπουσα λαμπρότητα, ἑορτάσθηκε ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, κατόπιν ὁμοφώνου Ἀποφάσεώς Της, ἡ ἐπέτειος τῆς συμπληρώσεως δέκα ἐτῶν (2006 – 2016), Ἀρχιεπισκοπικῆς Διακονίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Εἰρηναίου, Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, στά Χανιά, μετά ἀπό τίς ἀνάλογες Τιμητικές Ἐκδηλώσεις πού πραγματοποιήθηκαν στό Ἡράκλειο, στίς 23 Αὐγούστου 2017.

Συγκεκριμένα, ἡ 2η κατά σειράν Συνοδική Ἐπετειακή Ἐκδήλωση πραγματοποιήθηκε, μέ μεγάλη ἐπιτυχία, τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, 24ης Σεπτεμβρίου ἐ.ἔ., στό Πνευματικό Κέντρο Χανίων, μέ τή στήριξη τῆς Περιφερειακῆς Ἑνότητας Χανίων.

Στό πρῶτο μέρος τῆς Ἐκδήλωσης, τήν ὁποία συντόνισε ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, παρουσιάσθηκε πρόγραμμα Βυζαντινῶν ὕμνων ἀπό τόν καταξιωμένο Ἱεροψαλτικό Χορό, «Βυζαντινός Χορός Χανίων», ὑπό τή διεύθυνση τοῦ κ. Ἰωάννου Καστρινάκη.

Στό δεύτερο μέρος ἀκούσθηκαν δύο Παραδοσιακά Ριζίτικα Τραγούδια, ἀπό ἕνα ἑνιαῖο σχῆμα, εἰδικά γιά τήν Ἐκδήλωση αὐτή, ἑπτά Παραδοσιακῶν Συλλόγων τοῦ Νομοῦ Χανίων καί συγκεκριμένα: τοῦ Ἱστορικοῦ Λαογραφικοῦ καί Καλλιτεχνικοῦ Συλλόγου «Κρητικές Μαδάρες», τοῦ Πολιτιστικοῦ Μορφωτικοῦ Συλλόγου Καντανιωτῶν «Ἡ Καντανία», τοῦ Καλλιτεχνικοῦ Ὁμίλου «Ὁ Ἀποκόρωνας», τοῦ Πολιτιστικοῦ Παραδοσιακοῦ Συλλόγου Σελίνου, τοῦ Παραδοσιακοῦ Συλλόγου «Ἐτεόκρητες», τοῦ Συλλόγου Ριζιτῶν «Ἡ Κίσσαμος» καί τοῦ Πολιτιστικοῦ Συλλόγου τῶν ἀπανταχοῦ Ἀνατολικοσελινιωτῶν «Τό Ψηλάφι».Kεντρικός ὁμιλητής ἀπό πλευρᾶς τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἦταν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε μέ λόγο ζωηρό καί καρδιακό στούς νεανικούς προβληματισμούς καί σέ ἐπιστολογραφία τοῦ Τιμωμένου Ἀρχιεπισκόπου, καθώς καί σέ πτυχές τῆς Ἀρχιερατικῆς Του προσφορᾶς καί μαρτυρίας.

Ἐπίσης, στήν Ἐκδήλωση ἔγινε ἡ προβολή ταινίας τῆς ζωῆς τοῦ Ἁγίου Εἰρηναίου, Ἐπισκόπου Λουγδούνων, μέ τήν ἐπιμέλεια τῆς Κινηματογραφικῆς Ὁμάδας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου καί παρουσιάσθηκε Ἔκθεση φωτογραφικοῦ ὑλικοῦ, ἀπό τούς Ἀρχιεπισκοπικούς βηματισμούς τοῦ Τιμωμένου Πρωθιεράρχου.
Καταληκτικῶς ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Εἰρηναῖος, ὁ ὁποῖος γιά περισσότερα ἀπό τριάντα χρόνια ἀρχιεράτευσε στήν Ἱερά Μητρόπολη Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου, ἐξέφρασε τίς εὐχαριστίες καί τήν χαρά του γιά τήν ὡραία αὐτή Συνοδική Ἐκδήλωση καί ἀναφέρθηκε μέ λόγους σεβασμοῦ στήν Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότητα, τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο καί τήν Μητέρα Ἐκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Ἐπίσης, εὐχαρίστησε θερμῶς τούς διοργανωτές τῆς Ἐκδηλώσεως καί τά Μουσικά Σχήματα, τά ὁποῖα ἔλαβαν μέρος καί ἐσημείωσε τήν ἐπιθυμία του νά πορεύεται πάντοτε πρός τά ἐμπρός, κατά τό Θέλημα τοῦ Θεοῦ καί τό χρέος τῆς ἀποστολῆς Του, στή διακονία τῆς Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης.

Στή Ἐπετειακή Τιμητική Ἐκδήλωση ἔλαβαν μέρος οἱ κ. Εὐαγγελία Βαγιωνάκη, Βουλευτής Χανίων, ὁ κ. Ἀπόστολος Βουλγαράκης, Ἀντιπεριφερειάρχης Χανίων, ὁ κ. Ἀναστάσιος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων, ὁ κ. Θεόδωρος Σταθάκης, Δήμαρχος Κισάμου, Θεματικοί Ἀντιπεριφερειάρχες, Ἀντιδήμαρχοι, Ἐκπρόσωποι τῶν Στρατιωτικῶν, Πολιτικῶν, Δικαστικῶν καί Ἐκπαιδευτικῶν Ἀρχῶν τοῦ Τόπου, Ἄρχοντες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, Κληρικοί καί Μοναστικές Ἀδελφότητες καί πλῆθος ἀνθρώπων, ἀπό ὅλη τή Μεγαλόνησο Κρήτη.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος εὐχαριστεῖ ὅλους ὅσοι προσῆλθαν, ἀνταποκρινόμενοι εἰς τό κάλεσμά Της καί στίς δύο Συνοδικές Ἐπετειακές Ἐκδηλώσεις, στό Ἡράκλειο καί στά Χανιά, καί ἐξέφρασαν τά φιλοπάτορα αἰσθήματά τους, τήν ἐποφειλομένη τιμή καί εὐχαριστία, ὡς καί τόν προσήκοντα σεβασμό, πρός τόν Τιμώμενο Πρωθιεράρχη καί Σεπτό Πρόεδρο τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Εἰρηναῖο.


www.imis.gr


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ομιλία του στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Α´ Κυριακής του Λουκά, για την θαυμαστή αλιεία και την κλήση των πρώτων μαθητών του Κυρίου, υπογραμμίζοντας την άμεση ανταπόκρισή τους στη θεϊκή κλήση και στην υπακοή του Αποστόλου Πέτρου.
Στο τέλος προέστη στην τέλεση του ετησίου μνημοσύνου του μακαριστού Κων/νου Τζώρτζη, κατά σάρκα υιού του Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζη, Εφημερίου επί σειρά ετών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια, και την συμπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως και των Ιερέων αυτής, για τον πρόωρο θάνατο του παιδιού του, ευχόμενος ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να παρηγορήσει την οικογένειά του με την εξ ύψους δύναμη και παρηγορία.


www.imis.gr