Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ιεράπετρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο

   Με την καθιερωμένη τέλεση του Αγιασμού άρχισε η νέα σχολική περίοδος 2017-2018 τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε όλα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.), στο 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο της πόλεως, στο 2ο Γυμνάσιο και τέλος στο 3ο Γυμνάσιο της πόλεως. 
Ο Αγιασμός για τους μαθητές του 3ου Γυμνάσιο Ιεράπετρας και του ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας τελέσθηκε στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος διάβασε το μήνυμά του για την έναρξη του νέου σχολικού έτους και ευχήθηκε σε μαθητές και καθηγητές καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά, προτρέποντας τα παιδιά να αξιοποιήσουν αυτήν την περίοδο της ζωής τους. Ακολούθησεν οι ευχές για καλή και εποικοδομητική χρονιά από τους Διευθυντές των δύο σχολείων κ. Χρυσοβαλάντη Ψαρουδάκη και Αικατερίνα Τζιρή αντίστοιχα. Στην τελετή του αγιασμού παρέστησαν εκτός από τους οι Καθηγητές των δύο σχολείων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς, ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης, πρώην Διευθυντές, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, παλαιοί Διευθυντές των δύο σχολείων και πολλοί γονείς. 


Στο δυτικό σχολικό συγκρότημα και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου τελέσθηκε Αγιασμός των δύο Γενικών Λυκείων (1ο και 2ο) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. Μετά την ακολουθία του Αγιασμού και το μήνυμά του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των δύο σχολείων, θερμές ευχές για την νέα σχολική χρονιά απηύθυναν η νέα Διευθύντρια του 1ου Λυκείου κ. Σοφία Κονταξάκη, ο νέος Διευθυντής του 2ου Λυκείου κ. Θεόδωρος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς, ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης και ο παριστάμενος κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέστησαν ακόμα ο Αντιδήμαρχος κ. Αργ. Πανταζής, πρώην Λυκειάρχες και εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.


Ακολούθησε η τελετή του Αγιασμού στο 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, όπου μετά το μήνυμα και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο νέος Διευθυντής του σχολείου κ. Φιλοκτήτης Τζαράκης ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβασμιώτατο για την τέλεση του Αγιασμού, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να ξεκινήσουν με την ευλογία του Θεού μια καρποφόρα και δημιουργική χρονιά, ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Καλλιόπη Μπαλοθιάρη.
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας. Ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά απηύθυναν ο νέος Γυμνασιάρχης κ. Γεώργιος Περαντώνης και ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Καλαντζάκης. Παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο κ. Ηλ. Νταραράς, οκ. Αθανάσιος Κατσακόλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης,οι καθηγητές και πολλοί γονείς των μαθητών.
Ακολούθησε σύσκεψη των διδασκόντων του σχολείου, κατά την οποία παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος πέρα από τις ολόψυχες ευχές του για τη νέα σχολική περίοδο, εξέφρασε στον Διευθυντή και τους καθηγητές την αμέριστη συμπαράστασή του για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το παλαιό κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού αυτού σχολείου, σημειώνοντας ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και για το λόγο αυτό πρέπει να καταβάλομε όλοι φιλότιμες προσπάθειες, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες, για να τους δώσουμε από το περίσσευμα της καρδιάς μας.
Σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, μετά την τέλεση του αγιασμού, αναγνώστηκε από τους Ιερείς το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου προς τη μαθητιώσα νεολαία για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, το οποίο έχει ως εξής:
«Αγαπητά μου παιδιά,
Με την ακολουθία του Αγιασμού και την ευλογία του Θεού αρχίζει σήμερα μια νέα σχολική χρονιά, γεμάτη με όνειρα και στόχους για πρόοδο και επιτυχία.
Στο χώρο του Σχολείου έχετε τη δυνατότητα να εξελιχθείτε σε ολοκληρωμένες και συγκροτημένες προσωπικότητες με γνώσεις, ήθος, ιδανικά και ανθρωπιά. Μέσα σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και αλληλοσεβασμού, με διαρκή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, δημιουργείτε ευοίωνες προϋποθέσεις για τη μετέπειτα ζωή σας ως ενήλικες, αφού η σημαντικότερη επένδυση και το μεγαλύτερο εφόδιο ζωής για τον άνθρωπο είναι η Παιδεία. Ο μεγάλος μας νομπελίστας ποιητής και λογοτέχνης Οδυσσέας Ελύτης τονίζει ότι η μόνη σκλαβιά που αρμόζει σήμερα στους νέους είναι η σκλαβιά «στα γράμματα που διαβάζουνε οι αγράμματοι και αγιάζουνε».


Σας προτρέπω, λοιπόν, να αξιοποιήσετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας. Να είστε σίγουροι ότι κοινή επιδίωξη εκπαιδευτικών και γονέων είναι το πραγματικό συμφέρον σας, γι’ αυτό πάντα να τους αντιμετωπίζετε με σεβασμό. Δάσκαλοι και καθηγητές πασχίζουν για να μεταδώσουν γνώσεις και να καλλιεργήσουν συμμετρικά τις ηθικές και πνευματικές σας δυνατότητες, όχι για στείρα αποστήθιση αλλά για την κινητοποίηση των έμφυτων δημιουργικών δυνάμεων και της κριτικής σκέψης σας.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους σας καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά, γεμάτη χαρά, πρόοδο και υγεία. Ο Πάνσοφος Θεός να σας δίδει πλούσια τη χάρη και τον φωτισμό Του, να στηρίζει και να ευλογεί τους κόπους και τις προσπάθειές σας».
Ο Μητροπολίτης σας
Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

www.imis.gr