Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

Ο τελευταίος Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου


Παρουσία πλήθους πιστών το απόγευμα της Κυριακής 13 Αυγούστου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας η ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από τα παραθρόνια ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον αύλειο χώρο του σπηλαιώδους Καθολικού της Μονής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους Σεβ. Αρχιερείς με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και τιμής στην ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένης, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Λασιθιώτες, ευχόμενος διαρκή την προστασία και τη σκέπη της Κυρίας Φανερωμένης στην αρχιερατική τους πορεία. Αναφέρθηκε στους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς της Εκκλησίας Κρήτης με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και κάλεσε τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείο, τον επι μακρά σειρά ετών διακονούντα από την πολυεύθυνη θέση του Αρχιγραμματεέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον πλέον άμεσο και πολύτιμο συνεργάτη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, να μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου και της Μητρός Εκκλησίας και να απευθύνει λόγον παρακλήσεως και αγάπης στο πλήθος των ευσεβών χριστιανών που κατέκλυσαν τους χώρους της Μονής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος μίλησε με λόγο θεολογικό και συνάμα απλό για το ασκητικό φρόνημα που χαρακτηρίζει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και στις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο πιστός άνθρωπος, λαμβάνοντας αφορμή από την αθρόα προσέλευση πιστών και μάλιστα πολλών νέων που ανεβαίνουν με τα πόδια στο μοναστήρι, προκειμένου να προσκυνήσουν την Κυρά Φανερωμένη.Επίσης, αναφέρθηκε στην ευλάβεια και το σεβασμό που τρέφει το Γένος μας προς την Υπέρμαχο Στρατηγό του, την Υπεραγία Θεοτόκο, όπως αυτή ιδιαίτερα εκδηλώνεται τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου στις Ιερές Μονές, του Ενοριακούς ναούς και τα διάσπαρτα Προσκυνήματα Της σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και ευχήθηκε σε όλους τη χάρη και την προστασία της Θεομήτορος.
Στην ακολουθία, που έψαλαν ιεροψάλτες της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, παρέστη πλήθος πιστών όλων των ηλικιών κυρίως από τις περιοχές του Μεραμβέλλου και της Ιεράπετρας.


www.imis.gr
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Μ. Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου


Το πρωί της Κυριακής 13 Αυγούστου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, που ετοιμάζεται για να εορτάσει τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.


Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο λόγιος Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου, επισημαίνοντας τη δύναμη της πίστεως, της οποίας αρκεί «κόκον σινάπεως» για να μετακινήσει ακόμα και βουνό. Τέλος, αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης και της εσταυρωμένης Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, διαβίβασε τις ευχές και ευλογίες εκ του μαρτυρικού και αειφεγγούς Φαναρίου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και ευχήθηκε σε όλους καλή πανήγυρη για την επικείμενη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανέγνωσε Τρισάγιο στον παρακείμενο Τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου στον αύλειο χώρο του ναού.
Ακολούθησε επίσκεψη των Σεβ. Αρχιερέων στην ιστορική Μονή Ταξιαρχών στα Κρεμαστά. 


www.imis.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε Αγιασμό στον Ο.Φ.Ι. για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο


Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Αυγούστου, στο Βουζουνεράκειο Δημοτικό Στάδιο Ιεράπετρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό στον Ο.Φ.Ιεράπετρας, ενόψει της έναρξης της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2017-2018.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη εγκάρδια όλους τους συντελεστές για την κατάκτηση του περυσινού πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Λασιθίου και την εξασφάλιση της συμμετοχής της ιστορικής ομάδος της Ιεράπετρας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, σημειώνοντας ότι ο Ο.Φ.Ι. Ιεράπετρας είναι ιστορική ομάδα και αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο του Λασιθιώτικου ποδοσφαίρου σε επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου. Ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο κ. Αθαν. Χηνόπουλο και στα μέλη του Δ.Σ., στον προπονητή και στους ποδοσφαιριστές του Συλλόγου καλή επιτυχία με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του προστάτη των Αθλητών Αγίου μάρτυρος Νέστορα, και γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής της ομάδος στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.Στην τελετή του Αγιασμού, που έλαβε χώρα μέσα σε κλίμα έκδηλης χαράς και ικανοποίησης, παρέστησαν, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Αθαν. Χηνόπουλο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Ο.Φ.Ι., ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού κ. Εμμ. Βρυγιωνάκης, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Λασιθίου κ. Σίλας Λουτσέτης και άλλοι παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου και φίλοι της ομάδας. 


www.imis.gr