Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο «Ρούσσο Ξύλο» Μαλλών


Την Παρασκευή 11 Αυγούστου, ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα και της διασώσεώς της από τους Τούρκους, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ενορίας Μαλλών, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη πευκόφυτη περιοχή στη θέση «Ρούσσο Ξύλο» στους πρόποδες της οροσειράς Δίκτη σε υψόμετρο 950 μ.. Έλαβαν μέρος ο Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφερείας και ο Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μαλλών, ενώ παρέστησαν αρκετοί κάτοικοι των Μαλλών και της γύρω περιοχής.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Σπυρίδωνος, επ᾿ ονόματι του οποίου κτίσθηκε ο πανέμορφος αυτός ναός που δεσπόζει σε αυτόν τον ιδαιτέρου φυσικού κάλλους χώρο, και στη θαυματουργική επέμβαση του για τη διάσωση της Κέρκυρας από τους Αγαρηνούς κατά το έτος 1716, στις ενέργειες των Αγίων στη ζωή μας, και τέλος ευχήθηκε τη σκέπη και την προστασία του εορτάζοντος Αγίου αλλά και της Υπεραγίας Θεοτόκου σε όλους.
Ακολούθησε κέρασμα στον αύλειο χώρο του ναού από την οικογένεια του κτήτορα του ναού κ. Μιχάλη Παπαδάκη και στη συνέχεια δεξίωση στο σπίτι του κ. Εμμανουήλ Άρχων, όπου όλοι απήλαυσαν της αβραμιαίας φιλοξενίας και της αγάπης. 


www.imis.gr

Μέγας Παρακλητικός Κανόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένης Ιεράπετρας


Το απόγευμα της Πέμπτης 10 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος μίλησε στο εκκλησίασμα για το πρόσωπο της Θεοτόκου, τη σημασία και τη δύναμη της ακατάπαυστης Μητρικής πρεσβείας Της προς τον Υιό της και Θεό μας. Όπως σημείωσε, η Παρθένος Μαρία χάρη στην υπακοή, την καθαρότητα, την ταπεινότητα και την αγάπη της στον Θεό αναδείχθηκε το «μεθόριον μεταξύ κτιστής και ακτίστου φύσεως», η «μετά Θεόν θεός» και «η τα δευτερεία της Τριάδος έχουσα». Αποτελεί το καταφύγιο των χριστιανών, οι οποίοι την επικαλούνται σε κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής τους, εναποθέτοντας της την ελπίδα, τα βάσανα και τους καημούς τους, επειδή γνωρίζουν ότι η Αειπάρθενος Μαρία αφουκράζεται τον ανθρώπινο πόνο και σπεύδει προς βοήθειαν. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορική και παλαίφατη Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Ιεράπετρας με τις τοιχογραφίες εξακοσίων περίπου και παρότρυνε όλοι να παρακαλέσουμε τη Υπεραγία Θεοτόκο, που ήταν απαλλαγμένη από προσωπικές αμαρτίες, να μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο της σωτηρίας.
Στην ακολουθία, που έψαλαν που έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, παρέστησαν εκτός από τους διαμένοντες στη Μονή κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, κάτοικοι και παρεπιδημούντες από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.


www.imis.gr