Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος χοροστάτησε κατά την Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας


Μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή πιστών από ολόκληρο τον Νομό Λασιθίου τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας ο Εσπερινός και ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος και παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος.
Στο τέλος, μετά την ευλόγηση των άρτων στον προαύλιο του σπηλαιώδους Καθολικού της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον κρητικής καταγωγής Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καττάρων κ. Μακάριο, εκφράζοντας τα αισθήματα χαράς και τιμής για την παρουσία του στην Ιερά και ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, που ετοιμάζεται για τη μεγάλη πανήγυρή της και κορυφαία Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως. Όπως τόνισε, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος, που κατ’ έτος επισκέπτεται την Ιεράπετρα λόγω συγγενικών δεσμών, παιδιόθεν διακονεί την Αγιοταφική Αδελφότητα και τα Ιερά Προσκυνήματα, εκεί όπου έστησαν οι άχραντες πόδες του Κυρίου, και σήμερα υπηρετεί την Ορθόξοδο Διασπορά του Κατάρ και της ευρύτερης περιοχής της Αραβικής χερσονήσου. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, με αφορμή την επίσκεψη του Αρχιερέως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, έκανε λόγο στους ισχυρούς και παλαιούς δεσμούς της Ι. Μονής Φανερωμένης με τους Αγίους Τόπους και αναφέρθηκε στον Ηγούμενο της Μονής Χατζη-Γρηγόριο, ο οποίος στα μέσα του 19ου αι. εφάρμοσε στο μοναστήρι πολλά στοιχεία από το τυπικό της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Ακόμα, ζήτησε από τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη να μεταφέρει τις ευλογίες του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου μας, του Πάνσεπτου Θεομητορικού Μνήματος και των παναγίων προσκυνημάτων των θεοβάδιστων Αγίων Τόπων στους πολυάριθμους προσκυνητές της Μονής Φανερωμένης, ευχήθηκε δε η «πλατυτέρα των ουρανών», η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και όλου του κόσμου, που οράτως περιΐπταται στους χώρους της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, να σκεπάζει όλους με το μαφόριό της και να προστατεύει από παντός πειρασμού, κινδύνου και περιστάσεως.Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια τον οικείο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη φιλοξενία στην Ιερά Μητρόπολή του και μάλιστα στο Θεομητορικό προπύργιο της Παναγίας της Φανερωμένης, του ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός να τον στερεώνει στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και να τον αναδείξει άξιο Ποιμενάρχη της θεοσώστου Επαρχίας του, οδηγώντας το ποίμνιό του στους δρόμους της σωτηρίας.
Ο Σεβ. κ. Μακάριος μίλησε για την Υπεραγία Θεοτόκο, τονίζοντας ότι υπήρξε η σκάλα δια της οποίας κατέβηκε ο Θεός στη γη και ότι αποτελεί για όλο το ανθρώπινο γένος τη μεσίτρια προς τον Υιό της και Κύριό μας Ιησού Χριστό, προς τον οποίο ως μητέρα έχει ιδιαίτερη παρρησία και θάρρος. Εξέφρασε ακόμα τη συγκίνηση και τη χαρά του διότι συνάντησε πολλούς νέους ανθρώπους να ανηφορίζουν με τα πόδια προς το ιστορικό αυτό μοναστήρι, μαρτυρώντας ότι διατηρείται ζωντανή η ευλάβεια προς το πρόσωπο της Θεομήτορος, το οποίο όλοι μας επικαλούμαστε σε κάθε δυσκολία της ζωής μας. Τέλος, αφού σημείωσε ότι αναγνωρίζει πολλούς από τους παριστάμενους πιστούς ως προσκυνητές των Αγίων Τόπων, μετέφερε την ευλογία του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανή, του Παναγίου Τάφου και των υπόλοιπων Ιερών προσκυνημάτων της Αγίας Γης.
Στην Ιερά Παράκληση, κατά την οποία έψαλλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών, παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών κυρίως από τις περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας.

www.imis.gr

Ιερά Αγρυπνία με Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά


Μέσα στη λαμπρότητα της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας, σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την πολυπληθή παρουσία ευλαβών χριστιανών εορτάσθηκε την Κυριακή 6 προς Δευτέρα 7 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη του θαυματουργού, κτήτορος και ανακαινιστού της Μονής.
Το βράδυ της Κυριακής 6 Αυγούστου, στο Καθολικό της Μονής, όπου βρίσκεται ο τάφος και είναι αποθησαυρισμένα τα Ιερά Λείψανα του Οσίου, τελέσθηκε κατά την αγιορειτική τάξη η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, η ακολουθία της Λιτής και η ευλόγηση των άρτων κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και συγχοροστάτησε από το ηγουμενικό παραθρόνιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.Υπό το φως των κεριών και των καντηλιών ακολούθησε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ενώ τέλος έγινε η ευλόγηση του κολλύβου του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε με θεολογικό και συνάμα εύληπτο τρόπο στην προσωπική μεταμόρφωση που σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, και τόνισε τη μεγάλη δυνατότητα όλων των μελών της Εκκλησίας μας να έχουμε βοηθούς, συνοδοιπόρους, φίλους, πρεσβευτές και προστάτες στη ζωή μας τους αναρίθμητους αγίους μας, και μάλιστα τους τοπικούς αγίους της Εκκλησίας Κρήτης. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση της πανηγύρεως και τον συνεχάρη για τα νέα ποιμαντικά καθήκοντα που του ανέθεσε η Εκκλησία του Χριστού.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, που όδευσε οδόν μακράν από τα Χανιά, άφησε για λίγο τις πολλαπλές ποιμαντικές και λειτουργικές υποχρεώσεις των ημερών και ήρθε για δεύτερη φορά στην ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου, προέστη της ιεράς Αγρυπνίας επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, ανακαινιστού και κτήτορος της Μονής, επισημαίνοντας ότι η τιμία Κάρα και τα χαριτόβρυτα λείψανά του αποτελούν μόνιμη πηγή ευλογίας και αγιασμού για τους πολυάριθμους προσκυνητές της Μονής στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς μας.Στην Ιερά Αγρυπνία, που διήρκεσε από ώρα 10.30 μ.μ. μέχρι ώρα 5.30 π.μ., έλαβαν μέρος ο Παν/τος Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφ. της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Καψά και Εφημέριοι της περιοχής, ενώ μελωδικότατα και ιδιαίτερα κατανυκτικά έψαλαν δύο χοροί με ιεροψάλτες της Σητείας, με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, υπεύθυνο Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην περιοχή της Σητείας.
Στην Ιερά Αγρυπνία συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης.


www.imis.gr

Η Mεγάλη Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Τράχηλα Σητείας
Το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης «Τράχηλα» Σκοπής Σητείας.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε κατάλληλα για το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «το καταφύγιον» και τη μεσίτρια των χριστιανών, που διαβιβάζει στον θρόνο του Θεού τα προς σωτηρία της ψυχής τους αιτήματα. Επίσης, επεσήμανε ότι η Παναγία μας αποτελεί την Πλατυτέρα των ουρανών, η οποία χωρεί μέσα στην αγκαλιά της όχι μόνο τον Χριστό αλλά και όλους τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως τους αμαρτωλούς και τους ταλαιπωρημένους από τις περιστάσεις, τις θλίψεις, τις ζάλες και τις ανάγκς της ζωής.
Όπως, ακόμα σημείωσε, η Παναγία είναι πρότυπο πνευματικής τελειώσεως, αφού, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ήταν η μόνη «κυρίως φερωνύμως παρθένος» που είχε αποκτήσει την τελεία αγνεία, σωματική και ψυχική, γι᾿ αυτό οφείλουμε και ο καθένας από εμάς να γίνει κατά χάριν Παναγία, διατηρώντας αγνές τις αισθήσεις του σώματος και τις δυνάμεις της ψυχής του.


Τέλος, αναφερθηκε στη μεγάλη ιστορία της Μονής Παναγίας Φανερωμένης στον «Τράχηλα» Σητείας, η οποία πάντοτε υπήρξε χώρος ασκητικών παλαισμάτων, όπως μαρτυρούν τα οστά των μοναχών που μέχρι σήμερα διασώζονται στον σπηλαιώδη ναό, καθώς και στη συνέχιση της παλαιάς παράδοσης από ευλαβείς χριστιανούς της περιοχής που διαμένουν κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγου στους χώρους της παλαιάς Μονής, για να ζήσουν με προσευχή και νηστεία το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στην ακολουθία, που έλαβαν μέρος ο Εφημέριος της Ενορίας Σκοπής Αιδεσιμολ. π. Δημήτριος Αχλαδιανάκης και ο Αιδεσ. Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης πόλεως Σητείας Αιδεσ. Σκευοφύλακας π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, παρευρέθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής.

www.imis.gr

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και απονομή οφφικίου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μέσα Απιδίων


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε την Κυριακή 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Ενορίας Απιδίων, στα Μέσα Απίδια Σητείας. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στον σκοπό της Θείας Μεταμορφώσεως και της αποκαλύψεως της δόξας της θεότητας του Κυρίου μας ενώπιον των τριών Μαθητών Του, υπογράμμισε την ανάγκη που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος που έχει ειδωλοποιήσει τον εαυτό του και την ύλη να αναζητήσει μέσα του τον κρυμμένο θησαυρό, κατά τον λόγο του Κυρίου μας «η Βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστί», να πάψει να επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους και να ζητά μόνο αλλαγή, αλλά να μετανοήσει. Μόνο έτσι μεταμορφώνεται ο άνθρωπος και όταν ο καθένας επιτύχει την προσωπική του μεταμόρφωση, τότε θα επέλθει και η συνολική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.Μετά την οπισθάμβωνο ευχή, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια της περιόδου και στη συνέχεια.αφού εξήρε την πολυετή προσφορά και το εκκλησιαστικό ήθος του Εφημερίου της Ενορίας Αιδεσιμωτάτου π. Ιωάννη Φραγκιαδάκη τον χειροθέτησε σε Σταυροφόρο Πρωτοπρεσβύτερο ως αναγνώριση της επί 39 συναπτά έτη ιερατικής διακονίας του στην Ενορία, εξυπηρετώντας παράλληλα και την παρακείμενη Ενορία Αγίας Τριάδος αλλά και για πολλά χρόνια τον οικισμό Γούδουρα, μέχρι να συσταθεί σε Ενορία.
Ο π. Ιωάννης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο καλωσόρισε για την πρώτη του επίσημη Αρχιερατική παρουσία Του στην Ενορία Απιδίων. Όπως τόνισε «η δια παμψηφίας εκλογή σας από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης στη θέση του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας απάλυνε τον πόνο όλων μας για την αδόκητη και πρόωρη κοίμηση του μακαριστού Γέροντος και Προκατόχου σας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, και έθεσε τον λύχνον πάνω στη λυχνία».
Ιδιαιτέρως όμως τον ευχαρίστησε γιατί προτίμησε το μικρό σε πληθυσμό αλλά με μεγάλη εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση χωριό τους, για να εορτάσει τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, και να λαμπρύνει με την Αρχιαρατική Θεία Λειτουργία την πανήγυρη της Ενορίας των Απιδίων.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την απονομή του οφφικίου και του ευχήθηκε από καρδίας πολυχρόνια και καλλίκαρπη Ποιμαντορία.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη, ο οποίος διερμήνευσε τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των ενοριτών του, και ευχήθηκε σε όλους ο μεταμορφωθείς στο όρος Θαβώρ Κύριός μας, που αποτελεί τον Φως το αληθινό, να διαλύει τα σκοτάδια και να φωτίζει τη ζωή και τα έργα όλων μας.
Στην πανήγυρη του ναού, που έλαβε μέρος, εκτός από τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Φραγκιαδάκη, και ο Εφημέριος Γούδουρα Οικονόμος π. Νικόλαος Παθιάκης, συμμετείχαν πολλοί πιστοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απιδίων κ. Μιχαήλ Καβαλαράκης.


www.imis.gr