Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά Σητείας


Το εσπέρας της Κυριακής 6 Αυγούστου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου βρίσκεται ο τάφος και είναι αποθησαυρισμένα τα Ιερά Λείψανα του Οσίου, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, ανακαινιστού και κτήτορος της Μονής.
Ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής θα τελεσθεί ώρα 10.30΄ μ.μ.


Θα ακολουθήσει η Ακολουθία του Όρθρου, η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Από την Ιερά Μονή Καψά Σητείας

Mικρή Παράκληση στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας
Το απόγευμα της Πέμπτης 3 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας. Στο τέλος της ακολουθίας ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον γεμάτο βασιλικούς και λουλούδια αύλειο χώρο του ναού, όπου και μίλησε κατάλληλα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα χαρίσματα της Θεομήτορος, του «τιμιωτέρου προσώπου επί της γης», που επελέγη από τον Θεό να υπηρετήσει το σχέδιο Του για τη σωτηρία του ανθρώπου. Όπως τόνισε, τη χαρακτήριζε η αγνότητα και η καθαρότητα, όντας «καθαροτέραν λαμπηδόνων ηλιακών», η υπακοή της στο θέλημα του Θεού απαντώντας «ιδού η δούλη Κυρίου·γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», αλλά και η μεγάλη ταπείνωσή της. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μεγάλη Μάνα όλων των χριστιανών, στην οποία όλοι μας αποθέτουμε τους πόνους, τις θλίψεις και ό,τι μας απασχολεί και Εκείνη ικανοποιεί τα αιτήματά μας, ανάλογα προς το συμφέρον της ψυχής μας.
Ακόμα, αναφέρθηκε στο αυτεξούσιο του ανθρώπου και επεσήμανε ότι το «αυτοείδωλο εγενόμην» που αναφέρει ο Μέγας Κανόνας ισχύει και σήμερα, όπου ο άνθρωπος έχει ειδωλοποιήσει τον εαυτό του, με συνέπεια την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό και τον συνάνθρωπο του.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε την ευλάβεια των προγόνων μας, που έκτισαν αυτό τον παλαιό και ιστορικό ναό, η οποία απέδωσε τόσα προσωνύμια στην Παναγία, όπως και το επίθετο «Κοτσυφιανή», επειδή είχαν μια μυστική σχέση μαζί Της και τη θεωρούσαν οικείο πρόσωπο. Τέλος, προέτρεψε όλοι να παρακαλέσουμε την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και όλου του κόσμου να μας προστατεύει από τις ποικίλους πειρασμούς και «ψυχής ραθυμία», και να χαρίζει σε όλους τη γαλήνη και την ειρήνη του Υιού Της και Θεού μας, Κυρίου Ιησού Χριστού.
Στην ακολουθία, που έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον Διδάσκοντα της Σχολής κ. Ευάγγελο Φραγκούλη, παρέστη πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.


www.imis.gr