Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Εσπερινός και Μέγας Παράκλητικός Κανόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Παπλινού Ιεράπετρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς στην Υπεραγία Θεοτόκο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Παπλινού Ιεράπετρας.
Στο τέλος της ακολουθίας, που έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας, και ο Αιδεσιμ. Σκευοφύλακας Γεώργιος Γιανναδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Βαϊνιάς, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε για το πάνσεπτο και ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως «πλατυτέρας των ουρανών», επισημαίνοντας την καθαρότητα, την παρθενία την υποακοή και κυρίως την ταπείνωση της Θεομήτορος. Όπως υπογράμμισε η Παναγία ήταν ό,τι εξκλεκτότερο διέθετε η ανθρωπότητα γι’ αυτό ο Θεός την επέλεξε να γίνει σκεύος εκλογής, η «χώρα του Αχωρήτου», και η γέφυρα και η κλίμακα με την οποία ο άνθρωπος ανεβαίνει στον Ουρανό.Μέσα από τους Παρακλητικούς Κανόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου εναποθέτουμε τους πόνους, τους καημούς, τις θλίψεις, τους μυστικούς πόθους, τις αγωνίες, τα προβλήματα και ό,τι μας απασχολεί στη μεγάλη Μητέρα όλου του κόσμου, η οποία διαβιβάζει και πρεσβεύει στον θρόνο του Θεού για την ικανοποίηση αιτημάτων μας.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ενοριακής σήμερα Μονής, σημειώνοντας ότι κάποτε υπήρξε παλαίστρα πνευματικών αγώνων μοναζουσών, με αποκορύφωμα τις Οσιομάρτυρες Μοναχές που μαρτύρησαν επί Τουρκοκρατίας, κληροδοτώντας στους κατοίκους της Βαϊνιάς και της γύρω περιοχής την ευλάβεια και τον σεβασμό στον ιερό αυτό χώρο.
Τέλος ευχήθηκε σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά καλό Δεκαπενταύγουστο και η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, που η αγκαλιά Της χωράει όλη την ανθρωπότητα, με το ιερό μαφόριό της να σκεπάζει και να περιφρουρεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


www.imis.gr

O πρώτος Παρακλητικός Κανόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας


Το απόγευμα της Τρίτης 1 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Πατέρες της Μονής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευλογημένη αυτή περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, τονίζοντας ότι είναι αφιερωμένη στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας Ι. Χριστού και Μητέρας όλου του κόσμου, κατά την οποία με τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες, τις Ιερές Παρακλήσεις και τις λοιπές ακολουθίες του νυχθημέρου εκζητούμε την ακατάπαυστη πρεσβεία και θερμή παράκλησή Της προς τον Μονογενή Υιό Της και Θεό μας για όλους εμάς, τα παιδιά της.
Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στις αρετές με τις οποίες ήταν στολισμένη η Υπεραγία Θεοτόκος και ιδιαίτερα στην ταπείνωσή της και στην εύλαλη σιωπή της, αντιπαραβάλλοντάς τις με τα πάθη του εγωισμού, της υπερηφάνειας και της αλαζονίας που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο όλων των εποχών και ιδιαιτέρως τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος ειδωλοποίησε τον εαυτό του, έγινε «αυτοείδωλον», και περισσότερο λάτρεψε «την κτίσιν παρά τον κτίσαντα». Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο και καλωσόρισε τους περίπου ογδόντα πιστούς που δεκαπεντίζουν αυτή την περίοδο στους ξενώνες της Ιεράς Μονής, σημειώνοντας ότι διαμένουν στο ιστορικό μοναστήρι για να ζήσουν με προσευχή, νηστεία και κατάνυξη το «Πάσχα του Καλοκαιριού», συνεχίζοντας έτσι μια μακρόχρονη παράδοση στην ιστορική και παλαίφατη Μονή Φανερωμένης. 


www.imis.gr