Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ολοκληρώθηκαν οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας


Με την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουλίου σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη και γιορτινή ατμόσφαιρα στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας, ολοκληρώθηκε και η β΄ περίοδος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, όπου συνολικά περίπου 130 παιδιά από όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα αληθινής ψυχαγωγίας. 
 
Τα παιδιά των Κατασκηνώσεων παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια θρησκευτικού και εθνικού περιεχομένου, χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, και παρουσίασαν θεατρική παράσταση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.
Ο υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων Αιδεσιμολ. π. Ιωάννης Τράκος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την υλική και πνευματική στήριξη, επισημαίνοντας ότι οι Κατασκηνώσεις έλαβαν χώρα με επιτυχία χάρη στην ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου. Επίσης ευχαρίστησε τους ιερείς, όλους τους εθελοντές και τους συνεργάτες της Κατασκήνωσης, ιδιαιτέρως τις εκπαιδευτικούς κ. Μαρία Αναστασοπούλου και κ. Φωτεινή Μπουφίδου, καθώς και τους Εθελοντές και τις Εθελόντριες Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, για την υγιεονομική κάλυψη των Κατασκηνώσεων. 

 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος συνεχάρη τον π. Ιωάννη Τράκο, την Πρεσβυτέρα του και όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες για την επιτυχή λειτουργία των φετινών Κατασκηνώσεων, τα παιδιά που συμμετείχαν στις δύο Κατασκηνωτικές περιόδους και συνεργάστηκαν αρμονικά, καθώς και τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος, που είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ομοίωσιν Θεού, πρέπει να χαίρεται τη κτίση, που είναι δημιούργημα του Θεού. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε αυτός ο ιστορικός και ιερός χώρος, ο οποίος αν και δεν διαθέτει μεγάλες ανέσεις, προσφέρει όμως την άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, τόνισε τη σημασία της ομαδικής ζωής, της αγαπητικής σχέσης και της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών σε αυτό τον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ιστορικό χώρο που κουβαλά μια μακραίωνη παράδοση, καθώς κάποτε έσφυζε από ζωή, όταν λειτουργούσε το μοναστήρι. Ακόμα, ευχήθηκε στους κατασκηνωτές, που κάθε καλοκαίρι δίδουν ζωή στους χώρους της παλαιάς Μονής, η Παναγία η Βρυωμένη να τους δίδει φώτιση, υγεία και δύναμη για να προοδεύσουν στη ζωή τους.
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος απένειμε έπαθλα και διάφορα βραβεία στους Κατασκηνωτές που διακρίθηκαν και διένειμε σε όλα τα παιδιά των Κατασκηνώσεων το Παιδικό Προσευχητάριο: «Όταν τα παιδιά προσεύχονται». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Παιδιού - Παιδόπολη Νεάπολης και Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνης, γονείς και άλλοι συγγενείς των παιδιών. 

www.imis.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στην Ι. Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου


Την Παρασκευή 28 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου πόλεως Ηρακλείου.
Στην πολυσήμαντη ομιλία του στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Μοναχισμού, στον βίο και την οσιακή κοίμηση της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, καθώς και στην αγιότητα ως δυνατότητας όλων των ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Οι άγιοι με την προαίρεσή τους, τη δική τους προσωπική ελευθερία, δέχθηκαν την Χάρη και ενέργεια του Θεού και γι’ αυτό μετέχουν αυτής της Χάριτος του Θεού, δηλ. ο Θεός είναι ένοικος σε αυτούς. ΄Ολοι οι άγιοι βίωσαν την παρουσία του Θεού, γι’ αυτό και πρέπει να τους τιμούμε «ως φίλους Χριστού, ως τέκνα και κληρονόμους Θεού», κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, αφού μάς απέδειξαν έμπρακτα πως οι ευαγγελικές αρετές είναι πραγματοποιήσιμες». Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αρχιμ. Μεθόδιος Σαμαρειτάκης, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το παραθρόνιο, στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο μια αρχιερατική βακτηρία ως αναμνηστικό δώρο.

 
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο για την κανονική άδεια να ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Ηγουμένου αυτής, και εξήρε το πλούσιο εκκλησιαστικό έργο του, που συνδυάζει την πνευματικότητα του μοναχικού βίου με σημαντικό κοινωνικό έργο, όπως είναι η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδος Ηλικιωμένων - το Γηροκομείο «Απόστολος Τίτος» στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σιαρλής, εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, Αρχιερατ. Επίτροπος της Στ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας της Ι.Α.Κ. και άλλοι Ιερομόναχοι και Ιερείς, ενώ στιο Ιεό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και διακονών ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Αδελφός της Μονής. 

www.imis.gr

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Δάφνης Σητείας


Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, εορτή της μνήμης της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, πανηγύρισε με εκκλησιατική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Δάφνης Σητείας.
Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από πλειάδα Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 
 
Στη μεστή περιεχομένου ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τον οσιακό βίο της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, υπογραμμίζοντας ότι οι άγιοι αποτελούν οδοδείκτες πορείας προς την αγιότητα και την Βασιλεία των Ουρανών. 
 
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δάφνης σε συνεργασία με την Ενορία προσέφεραν στο αύλειο χώρο του ναού εδέσματα σε όλο το εκκλησίασμα και ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας υπό τους ήχους του βιολιού του Μανώλη Παπαδάκη και της κιθάρας του κ. Καραμανωλάκη.www.imis.gr