Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Λαμπρή η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μαύρου Κολύμπου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Μαύρου Κολύμπου Ιεράπετρας, κατά τον οποίο χοροστάτησε, κήρυξε τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την πρώτη Αρχιερατική παρουσία του στην Ενορία Αγίου Παντελεήμονος Μ. Κολύμπου. Εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και την προσωπική του συγκίνηση γιατί η Ενορία Μ. Κολύμπου υποδέχεται πλέον ως Αρχιερέα τον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλο της Ιερά Μητροπόλεως και συλλειτουργό κατά την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως. Ευχαρίστησε τον εν Τριάδι Θεό «που έδωσε νέο Κυρηναίο για να άρει τον Σταυρό του Κυρίου και αυτός είναι σαρξ εκ της σαρκός μας». Επίσης, επέδωσε αναμνηστικό δώρο ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο, ευχήθηκε από καρδιάς ευλογημένη Αρχιερατεία και υπογρόμμισε την αγάπη, την υϊική αφοσίωση και τον σεβασμό όλων των Ενοριτών του προς το πρόσωπο του Επισκόπου, επαναλαμβάνοντας το του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου «όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία». 


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ενορίτες της Ενορίας Μ. Κολύμπου και εξέφρασε τη συγκίνησή του που φέτος έρχεται με τη νέα του ιδιότητα στην πανήγυρη του ναού, αυτή του Επισκόπου και κανονικού Μητροπολίτου της ιστορικής Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Όπως είπε «όταν θα φέρω επι στήθους το Αρχιερατικό αυτό Εγκόλπιο θα ενθυμούμαι τη νεοσύστατη Ενορία σας με τους ευσεβείς και παραδοσιακούς ανθρώπους που κατάγονται από το Ορεινό και τα Σχινικάψαλα, οι οποίοι σας κληροδότησαν αυτό τον περικαλλή, όπως ανακαινίσθηκε και διαμορφώθηκε, ναό που αποτελεί το στολίδι και το σημείο αναφοράς της περιοχής».
Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον «αθλοφόρο άγιο και ιαματικό» Άγιο Παντελεήμονα, τονίζοντας ότι δεν αρκέσθηκε στην επιστήμη της ιατρικής αλλά επεδίωξε και το έλεος και τη Χάρη του Θεού, γι᾿ αυτό και αξιώθηκε να ομολογήσει, να υπομείνει φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος να αποκεφαλισθεί για την πίστη του Χριστού, και μέχρι σήμερα να επιτελεί πάμπολλα θαύματα. Όπως επεσήμανε, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μάς καλεί «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί». Αυτό είναι το ζητούμενο σε κάθε εποχή, ο σκοπός και το όραμα κάθε αληθινού χριστιανού, γι᾿ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει συνεχώς τις μνήμες των αγίων, οι οποίοι ήταν άνθρωποι που έφθασαν στην αγιότητα. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Άγ. Παντελεήμων ο Ιαματικός και Θαυματουργός να χαρίζει σε όλους μας ψυχική και και σωματική υγεία και να προστατεύει όλους μας από κάθε πειρασμό.
Στην ακολουθία του Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, εκ της Ιεράς Μονής Τιμ. Προδρόμου Καψά, ο Αρχιερ. Επίτροπος Ε΄ Αρχιερ. Περιφέρειας Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Μ. Κολύμπου Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Γούδουρα Οικονόμος π. Νικόλαος Παθιάκης, ενώ έψαλαν ιεραψάλτες της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιω. Αρώνη.
Παρευρέθη πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Βουλευτής Λασιθίου και πρώην Υφυπουργός Εθν. Άμυνας και Εργασίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Ασπραδάκης και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης, η υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κυριακή Χασάπη-Φρονιμάκη, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο συντοπίτης μας Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστοφόρος Χαραλαμπάκης., ο Γυμνασιάρχης Κουτσουρά κ. Γεώργιος Περαντώνης κ.α.

www.imis.gr
 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Χριστού


Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, εορτή της μνήμης της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Χριστού. Ειδικότερα, ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους άρτους.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον οσιακό βίο, την ιεραποστολική δράση και το θαυμαστό μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής Επίσης, αναφέρθηκε στην ευλάβεια και το εκκλησιαστικό φρόνημα των κατοίκων του Χριστού και των προγόνων τους, η πίστη των οποίων ανήγειρε τον μικρό αυτό ναό στο απαράμμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο, επισημαίνοντας ότι η φύση αποτελεί το σπίτι του Θεού, μέσω του οποίου ο άνθρωπος ανάγεται στον Δημιουργό και συντηρητή όλης της κτίσης. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ψυχική γαλήνη και την ισορροπία που είχαν οι παλαιότεροι άνθρωποι, που και εκείνοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες και προβλήματα, όμως είχαν ευλάβεια και πίστη στον Θεό, και αγάπη στους Αγίους
 
Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Χριστού Αιδεσιμώτατος π. Εμμανουήλ Προϊστάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Χριστού, και του ευχήθηκε μακροημέρευση και κάθε καλό στην ποιμαντορία του στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ακόμα ευχήθηκε «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Εκκλησία Κρήτης και η Τοπική μας Εκκλησία, υπό την πεφωτισμένη πηδαλιουχία Σας ως ικανού οιακοστρόφου, να ανορθώσει και να αναστηλώσει την ξεπεσμένη εικόνα του ανθρωπίνου προσώπου, που έχει μοναδική και ανεκτίμητη αξία καθώς είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Δημιουργού του». Τέλος, προσέφερε στον Σεβ. κ. Κύριλλο ως ενθύμιο της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του στην Ενορία Χριστού μια εικόνα της Αγίας Παρασκευής, καθώς και ένα ποσό για το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, προκειμένου να διατεθεί για το φιλανθρωπικό έργο της.
 
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Εμμανουήλ και τόνισε ότι είναι βαθύτατα συγκινημένος που αξιώθηκε από τον Θεό αλλά καί από την Αγία Παρασκευή να ιερουργήσει σήμερα ως Επίσκοπος στο θαυματουργό και εξωκκλήσι της, υπογραμμίζοντας τους λόγους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, όταν ιερουργεί στις εκκλησίες της Πόλης με το ελάχιστο εναπομείναν ποίμνιο της ομογένειας: «μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε αμέτρητοι». Και εδώ στον Χριστό, στα αγιασμένα αυτά χώματα, με την πλούσια παράδοση και την ξεχωριστή ευλάβεια, μπορεί να κατοικούν λίγου άνθρωποι, όμως είναι αμέτρητοι, καθώς πάντοτε οι προαπελθόντες πατέρες μας , τους οποίους μνημονεύομε σε κάθε Θεία Λειτουργία, είναι νοερώς παρόντες μαζί μας, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος, εκτός από τον Εφημέριο της Ενορίας Χριστού οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σάββας Λιναδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας, Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Ιερατικώς Προϊστάμενος Ενορίας Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας και π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Μύρτου, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί από την Ενορία Χριστού και από γειτονικά χωριά.

www.imis.gr

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ενορίας Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας


Με ξεχωριστή λαμπρότητα πανηγύρισε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, εορτή της μνήμης της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο φερώνυμος Ι. Ναός της Ενορίας Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας, που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Σητείας-Μακρύ Γιαλού.
Το απόγευμα της Τρίτης 25 Ιουλίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Στην ακολουθία έλαβε μέρος πλειάδα Εφημερίων της περιοχής και παρευρέθηκαν πολυάριθμοι ευσεβείς χριστιανοί από την περιοχή της Σητείας.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα που κατέκλυσε το γραφικό και ευρισκόμενο μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον εξωκκλήσι για τη ζωή και τα μεγάλα μαρτύρια της Αγίας Παρασκευής, υπογραμμίζοντας το χάρισμα που της δόθηκε από τον Θεό να θεραπεύει ασθένειες των οφθαλμών.

 
Στο τέλος της ακολουθίας ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμώτατος π. Μιχαήλ Συντυχάκης προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, για την πρώτη του επίσημη παρουσία του στην Ενορία Αγίου Γεωργίου, και εξέφρασε τα αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και αφοσιώσεως του ίδιου και ιδιαίτερης χαράς όλων των συμμετεχόντων στον Εσπερινό της πανηγύρεως του ναού. Όπως σημείωσε «ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό, διότι η πρόνοιά Του κατεύθυνε τις επισκοπικές ψήφους και σας εξέλεξε παμψηφεί σε διαδοχή του πολύκλαυστου Ποιμενάρχου και πνευματικού Πατρός μας κυρού Ευγενίου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την απόφαση σας να συνεχίσετε το έργο του και γιατί μας τιμάτε με την παρουσία σας στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό. Ακόμα, θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη μου για την άριστη συνεργασία και συνεννόηση που είχαμε σε διάφορα θέματα της Ενορίας, κατά τη διακονία σας ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως είναι η ανάπλαση του αύλειου χώρου του παρόντος ναού». Τέλος, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο πολύκαρπη και ευλογημένη Αρχιερατική διακονία.

www.imis.gr