Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΥΚΙΑΣ
Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 θα τελεσθούν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. KYΡIΛΛΟ τα Εγκαίνια του ανακαινισμένου μεταβυζαντινού ναού του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στη θέση «Καλύβια» Συκιάς Σητείας.
Προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να προσέλθουν στην τελετή των Ιερών Εγκαινίων και να λάβουν την ευλογία των Αγίων Λειψάνων.

Πρόγραμμα Ιερών Εγκαινίων

Παρασκευή 28 Ιουλίου
Ώρα 7:00΄ μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Σάββατο 29 Ιουλίου
Ώρα 6.30´ π.μ.: Όρθρος, Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Μουρνιών


Tην Kυριακή 23 Ιουλίου o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο της μακαριστής Πρεσβυτέρας Δανάης Νικ. Αλεξάκη (εννιάμηνο) και του μακαριστού Νικολάου Σολινταδάκη (εξάμηνο) στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Μουρνιών Ιεράπετρας.
Αμέσως μετά το Ιερό Ευαγγέλιο ο Σεβ. Μητροπολιτης κ. Κύριλλος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δύο τυφλών και της απελευθέρωσης ενός διαμονιζομένου κωφάλαλου από το δαιμόνιο, σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργήσει ο Θεός στη ζωή του ανθρώπου είναι η συνέργεια του και η πίστη σ΄ Αὐτόν, καθώς ο Τριαδικός Θεός σέβεται το αυτεξούσιο, δηλ. την προσωπική ελευθερία κάθε ανθρώπου. Επίσης υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος διαρκώς πρέπει να επιζητεί το έλεος του Θεού στη ζωή του και ότι ο ελεήμων, φιλάνθρωπος και πολυέλεος Θεός ενεργεί προς το πνευματικό συμφέρον του ανθρώπου.

 
Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία έλαβαν μέρος οι Αιδ/τοι Εφημέριοι Μουρνιών και Χριστού, τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Εφημέριος της Ενορίας, Αιδεσιμολ. Οικονόμος Γεώργιος Μανθαιάκης, ο οποίος τόνισε ότι: «Η πρώτη σας επίσκεψη ως Επισκόπου στην Ενορία μας, αποτελεί αφορμή χαράς και αγαλλιάσεως για όλους μας. Είσαστε ο δικός μας Επίσκοπος, ο δικός μας άνθρωπος, βγαλμένος από τά σπλάχνα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Είναι η ορατή εικόνα του Αρχιποίμενος Χριστού, που ως καλός ποιμήν «την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων». Ο δεσποτικός θρόνος βρίσκεται ψηλότερα από τις θέσεις των πιστών στο Ναό, όχι μόνο γιατί το αξίωμα του Επισκόπου υπερέχει, αλλά, κυρίως γιατί αυτός εποπτεύει και μεριμνά για τους πιστούς, «ως λόγον αποδόσσων», κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Στο ωμοφόριό του κρατά το ποίμνιο για να το οδηγήσει «εις νομάς σωτηρίους». Γύρω από τον Επίσκοποι βρίσκονται οι Ιερείς, όπως γύρω από τον Χριστό οι Απόστολοι, και κοντά τους ο πιστός λαός. Στο πρόσωπό σας βλέπομε όχι μόνο τον άξιο διάδοχο των μακαριστών προκατόχων σας, αλλά και την ενσάρκωση των ελπίδων και των προσδοκιών μας για μια Εκκλησία ζωντανή με λόγο παρηγοριάς για πιστούς και μη σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και η οποία θα σκύβει με στοργή και αγάπη πάνω από τις πληγωμένες ψυχές». Ακόμα, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο καλή ποιμαντορία και κατ’ άμφω υγεία, δεόμενοι προς τον Δομήτορα της Εκκλησίας «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα ημών Κύριε φύλαττε εις πολλά έτη».
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την προσλαλιά του, κατά την οποία εξήγησε γιατί ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την πρώτη επίσημη έλευσή του στην Ενορία Μουρνιών και ζήτησε τις προσευχές όλων για να τον επιστηρίζουν στη νέα διακονία που του ανέθεσε η Εκκλησία. Τέλος, αναφέρθηκε στη μνήμη του απλού και ταπεινού Λευίτη του Θεού, μακαριστού π. Νικολάου Αλεξάκη, πρώην Εφημερίου της Ενορίας Μουρνιών, και της μακαριστής Πρεσβυτέρας του Δανάης, της οποίας το εννεάμηνο μνημόσυνο τελέσθηκε.

www.imis.gr