Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Κυρίλλου στην Κατασκήνωση της Ι. Μητροπόλεως στην Ιερά Μονή Βρυωμένου


Με τις αγνές παιδικές φωνές πλημμύρισαν και φέτος, από την περασμένη Κυριακή 16 Ιουλίου, οι χώροι της παλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου, στους Μεσελέρους Ιεράπετρας, όπου για ένατη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέφθηκε Ιερά Μονή Βρυωμένου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος, κατά την οποία φιλοξενούνται εξήντα (60) κορίτσια από τις Ενορίες όλης της Μητροπολιτικής περιφέρειας, ηλικίας από 10 έως 15 ετών.
Τα παιδιά υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τον Σεβασμιώτατο και στη συνέχεια εκτέλεσαν με χάρη και ομοιογένεια πρόγραμμα με χαρούμενα τραγούδια και θεατρικό μονόπρακτο, τα οποία αποτελούν μέρος του προγράμματος που θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση της εορτής λήξης της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε πατρικά και με απλότητα στα παιδιά, και τους εξήγησε ότι στον άνθρωπο, που είναι πλασμένος «κατ᾿εικόνα» και «καθ’ομοίωσιν» Θεού, δεν αρκούν μόνο οι ξηρές γνώσεις για να γίνει χρήσιμος στην κοινωνία και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, αλλά χρειάζεται συνολική καλλιέργεια. Η Κατασκήνωση βοηθά σε αυτό, διότι, εκτός από τις διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες και την αναψυχή, δίδει την ευκαιρία στα παιδιά για να βιώσουν την ομορφιά της χριστιανικής ζωής με την προσευχή που αρδρεύει και καλλιεργεί εσωτερικά τον άνθρωπο. Παράλληλα, οι κατασκηνωτές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αληθινές φιλίες και να χαρούν τις ομορφιές της φύσης, που μαρτυρεί το μεγαλείο του Δημιουργού Θεού και μας φέρνει πιο κοντά σ᾿ Αυτόν. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στα παιδιά ότι «η Μονή του Βρυωμένου με ιστορία 600 και πλέον χρόνων δεν έχει τώρα μοναχούς, όμως εσείς, τα παιδιά, είστε οι συνεχιστές αυτής της μεγάλης παράδοσης, καθώς αναζωογονείτε τους χώρους της κάθε καλοκαίρι». Επίσης, συνεχάρη τα παιδιά για το πρόγραμμα που παρουσίασαν και τα ευχαρίστησε για την έκπληξη που του επεφύλαξαν να του ευχηθούν ομοθυμαδόν χρόνια πολλά με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του κατά την προηγούμενη ημέρα, σημειώνοντας τους λόγους για τους οποίους εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουμε την ονομαστική εορτή μας και τιμούμε τον προαστάτη άγιό μας και όχι την ημέρα της γεννήσεώς μας. Τέλος, ευχήθηκε στα παιδιά καλή πρόοδο στη ζωή τους και τους πρόσφερε ως ενθύμιο το Παιδικό Προσευχητάριο «Όταν τα παιδιά προσεύχονται», καθώς και παγωτά. 


Επιπλέον, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους Εθελοντές και τις Εθελόντριες Σαμαρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, που καθημερινά ευρίσκονται στους χώρους της Μονής για την υγειονομική κάλυψη των Κατασκηνώσεων, τα στελέχη που καθημερινώς διακονούν φανερώς και αφανώς τα παιδιά και τους γονείς που εμπιστεύονται την Εκκλησία και στέλνουν τα παιδιά τους στις Κατασκηνώσεις της.
Εκτός από τον υπεύθυνο των Κατασκηνώσεων π. Ιωάννη Τράκο παρέστησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης εκ της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, ενώ ακολούθησε προβολή ταινίας από τον Αιδεσιμολ. π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκη.
Η δεύτερη Κατασκηνωτική περίοδος (αγοριών) θα ξεκινήσει την προσεχή Κυριακή 23 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης το εσπέρας της Παρασκευής 28 Ιουλίου.

www.imis.gr

Λαμπρή η πανήγυρη του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού στο 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου


Με τη δέουσα λαμπρότητα πανηγύρισε την Τρίτη 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, ο φερώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στο 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου Σητείας.
Ανήμερα της εορτής o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον ασυμβίβαστο, δυναμικό και φλογερό κήρυκα του Αληθινού Θεού Προφήτη Ηλία, που δεν συμβιβάσθηκε με τους Ιερείς του Βαάλ και τους Βασιλείς Αχαάβ και Ιεζάβελ, που λόγω της πίστης και της θερμής προσευχής του φανερώθηκε η παρουσία του Θεού, τόνισε δε ότι και εμείς διδασκόμαστε από τον μεγάλο Προφήτη να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής με ζωντανή πίστη και θερμή προσευχή, η οποία είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου με τον δημιουργό Θεό. Επίσης, ευχήθηκε στον Διοικητή, τον Υποδιοικητή, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό καλή δύναμη στο έργο της υπεράσπισης των εναερίων συνόρων μας , το οποίο είναι εξόχως σημαντικό και σπουδαίο σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο στην εσχατιά της πατρίδας μας στους κρίσιμους καιρούς που διανύομε.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμ. Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ε΄ Περιφέρειας Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης και Δ΄ Περιφέρειας Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Ζήρου π. Γεώργιος Φυτρολάκης και ο Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός.


Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και οι επίσημοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της μονάδας και ειδικά στα υπερσύγχρονα ραντάρ από τον ίδιο τον Διοικητή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Εμμανουήλ Πάνου, στον οποίο επέδωσε την αναμνηστική πλακέτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, που απεικονίζει στο κέντρο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και εκατέρωθεν σε μορφή δέησης τους προστάτες αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως, τον πολιούχο της πόλεως Ιεράπετρας Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο και την πολιούχο της πόλεως Σητείας Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνα, και του ευχήθηκε εγκάρδια καλή δύναμη και επιτυχία στο σημαντικό για την ασφάλεια της πατρίδος μας έργο της μονάδος. 
Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία του, εκτός από τον Διοικητή, τον Υποδιοικητή, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες της μονάδος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμίας,  ο Δ/κτής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας κ. Γεώργιος Πατακός, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σητείας κ. Νικόλαος Λατζανάκης κ.α.

www.imis.gr

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Σφάκας


Με λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλία στο φερώνυμο εξωκκλήσι της Ενορίας Σφάκας Σητείας στην ιδιαίτερη και μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή «Μονοκαρά».
Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.


Στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τη ζωή και τη δράση του μεγάλου Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε «ένσαρκος Άγγελος, επουράνιος άνθρωπος, των προφητών η κρηπίς και της δευτέρας Χριστού ελεύσεως ο θείος πρόδρομος». Όπως σημείωσε ο Σεβ., το κήρυγμα του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου είναι και σήμερα επίκαιρο καθώς μας καλεί σε μετάνοια και εγκατάλειψη κάθε ψεύτικου θεού και ειδώλου, ευχήθηκε δε όλοι μας να μιμηθούμε τη φλογερή πίστη του θεόπτη Προφήτη και να παραμείνομε πιστοί και αφοσιωμένοι στην πίστη και τις παραδόσεις των πατέρων μας.
Στο τέλος της Ακολουθίας ο Εφημέριος της Ενορίας πρωτ. Εμμανουήλ Συντυχάκης προσφώνησε με θερμά λόγια και καλοσώρισε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για πρώτη φορά ως Επίσκοπο στην Ενορία, ευχόμενος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών μακρά και εύορκη αρχιερατεία. Ο Σεβ. εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον π. Εμμανουήλ και εξέφρασε τη διπλή χαρά και την αγαλλίασή του, διότι ενθυμήθηκε την τέλεση των ιερών εγκαινίων του ναού, όταν ήταν Διάκονος το έτος 1995, και τώρα τον αξίωσε ο μεγάλος Προφήτης Ηλίας να επισκεφθεί μετά από εικοσιδύο χρόνια τον ναό ως Επίσκοπος πλέον και να τελέσει τον πανηγυρικό εσπερινό, όπως έπραττε και ο μακαριστός Γέροντας και προκάτοχός του κυρός Ευγένιος. 

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού έλαβαν μέρος oι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι των Ενοριών Σφάκας Πρωτ. Εμμανουήλ Συντυχάκης, Λάστρου Πρωτ. Ιωάννης Κατσογρεσάκης, Τουρλωτής Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης και Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) π. Μιχαήλ Συντυχάκης, και παρέστησαν αρκετοί πιστοί από την Ενορία Σφάκας και τη γύρω περιοχή 


Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στον αύλιο χώρο του ναού.

www.imis.gr