Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης κρήνης εις μνήμην του π. Γεωργίου Μαρκάκη στο λιμανάκι των Φέρμων

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης κρήνης εις μνήμην του μακαριστού Ιερέως π. Γεωργίου Μαρκάκη στο γραφικό λιμανάκι των Φέρμων στην Ιεράπετρα. 

Προηγήθηκε η τέλεση αγιασμού στον χώρο του λιμανιού και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Ιερέως Γεωργίου Μαρκάκη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, με τη συμμετοχή του Αιδ/του Εφημερίου της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Βουγιουκλή και άλλων Κληρικών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον ευχαρίστησε θερμά για την τέλεση του αγιασμού στον χώρο του λιμένος και εμπιμνημόσυνης δέησης για τον μακαριστό παπα-Γιώργη Μαρκάκη, που ιδιαίτερα αγαπούσε αυτόν τον χώρο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Κων. Γιακουμάκη και τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου, για αυτήν την πρωτοβουλία τους, καθώς και τον συντοπίτη γλύπτη κ. Μιχαήλ Βουζουνεράκη, που φιλοτέχνησε πάνω σε ντόπια πέτρα με το ιδιαίτερο μεράκι που τον διακρίνει την κρήνη σε αυτό τον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο, εις μνήμην του αιμνήστου Ιερέως π. Γεωργίου Μαρκάκη, ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με αυτόν τον τόπο, αγαπούσε ιδιαιτέρως τη θάλασσα και ήταν ο ίδιος ερασιτέχνης ψαράς. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτή η κρήνη θα θυμίζει σε κάθε επισκέπτη αυτόν τον αυθεντικό, ζωντανό και καλό Λευίτη και θα γίνεται μια αφορμή σε όλους μας για να δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό και να μνημονεύουμε τον παπα-Γιώργη. Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του «εν χώρα ζώντων» και η κρήνη που κατασκευάσθηκε εις μνήμην του να αποτελέσει το εφαλτήριο για να γίνουν και άλλα λιμενικά έργα από τους αρμόδιους φορείς, ώστε ο λιμένας αυτός και ο περιβάλλον χώρος να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο, για την προαγωγή του τόπου μας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντώνιος Πετράς τόνισε ότι αυτό το μνημείο με την ωραία κρήνη αποτελεί ένα στολίδι και μαρτυρεί ότι ο τόπος αυτός είναι ζωντανός και έχει συνέχεια. Επίσης, ευχήθηκε αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί και να τον δούμε όλοι όπως τον επιθυμούμε.
Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που επιμελήθηκαν οι οικείοι του μακαριστού Ιερέως και τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου. 

Εκτός από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Πετρά, παρέστησαν η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου κ. Νικόλαος Αθάνατος, η Πρεσβυτέρα και μέλη της οικογένειας του μακαριστού π. Γεωργίου Μαρκάκη και αρκετοί κάτοικοι των Φέρμων.

www.imis.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη της Ι. Μονής Αγίας Μαρίνης Βόνης Ηρακλείου

 
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στη φερώνυμη Ιερά Μονή Βόνης Πεδιάδος Ηρακλείου. Στην πανήγυρη, κατά την οποία, όπως κάθε χρόνο, συνέρευσαν εκατοντάδες προσκυνητών, έλαβε μέρος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ιεράρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου.
Ειδικότερα, ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 17 Ιουλίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή τελέσθηκε Aρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Μετά το πέρας της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου της Αγίας Μαρίνης, το οποίο κατά τη διάρκεια των ιερών Ακολουθιών είχε τεθεί προς προσκύνηση των πιστών. 
 
www.imis.gr