Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ενορίας Καλογέρων Ιεράπετρας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουλίου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα ναό της Ενορίας Καλογέρων Ιεράπετρας.
Στην ακολουθία, που έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στο προαύλιο του ναού και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια της Αγίας στην Πισιδία της Μικράς Ασίας και στην ομολογία της σε ηλικία μόλις 15 ετών ενώπιον του Επάρχου Ολύμβριου, που θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να τη μεταπείσει να αρνηθεί το Χριστό, προτείνοντάς της να γίνει σύζυγος του. Η αγία αρνήθηκε με παρρησία και τότε ο επηρμένος και σκληρός έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν, να τις κατασχίσουν τις σάρκες της και να τη φυλακίσουν και στο τέλος να την αποκεφαλίσουν. 

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Χριστιανική Εκκλησία δεν είναι θρησκεία αλλά αποκάλυψη του προσωπικού Θεού. Αυτή τη μυστική προσωπική σχέση με τον Χριστό ζούσαν οι άγιοι, που είναι «αρχοντικοί», κατά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, και δεν ήταν διατεθειμένοι να ανταλλάξουν την εσωτερική γαλήνη και την ψυχική ηρεμία που πληρούσε τον εσωτερικό τους κόσμο με καμιά δελεαστική πρόταση.

Τέλος. ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού υπογράμμισε ότι σήμερα ζούμε στην εποχή της μετανεωτερικότητας, όπου τα πάντα μεταβάλλονται, εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην πίστη μας, ευχήθηκε δε η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα να προστατεύει από τις προσβολές και επιθέσεις του μισόκαλου διαβόλου, όπως παριστάνεται στην απεικόνισή της, και η χάρη της να είναι μεθ᾿ ημών.
Στην ακολουθία παρέστη πλήθος ευλαβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς.

www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας


Την Κυριακή 16 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού πόλεως Ιεράπετρας, όπου και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Δημητρίου Μαράκη.
Στην ομιλία του στο εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, όπου ο Χριστός απευθυνόμενος στους μαθητές του τους παρομοιάζει με το φως του κόσμου και το αλάτι της γης. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «η Εκκλησία μας σήμερα μνημονεύει και ενθυμείται τα παλαίσματα και τους αγώνες των 630 θεοφόρων Πατέρων της τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στη Χαλκηδόνα και καταδίκασε τους αιρετικούς Νεστόριο, Ευτυχή και τους ομοφρόνους τους, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Χριστός έχει μία μόνο φύση. Αλλά και σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν αιρετικοί, που αποκόπτουν τον εαυτό τους από το σώμα της Εκκλησίας και αποτειχίζονται, όπως όσοι δεν παραδέχονται την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που ευδόκησε ο εν Τριάδι Αληθινός Θεός να λάβει χώρα στον ευλογημένο τόπο, την Κρήτη μας, υπό την Προεδρία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή όλων των Εκκλησιών, πλην μερικών, που για πολιτικούς λόγους δεν προσήλθαν. Η Αγία και Μεγάλη αυτή Σύνοδος, που προετοιμαζόταν πολλά χρόνια με συντονιστή το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, ως Πρωτόθρονος Εκκλησία, δεν άλλαξε ούτε ενα ιώτα ούτε μία κεραία, από όσα μας παρέδωσαν οι Πατέρες μας, αλλά χωρίς υποχωρήσεις και προδοσίες επιβεβαίωσε και επικαιροποίησε τη μία και αδιαίρετη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, σ᾽ ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο και σε μία κοινωνία μετανεωτερικότητας και πολλαπλών και κοσμογονικών αλλαγών».

www.imis.gr