Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην εορτή των Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου στην Ι. Μονή Κουδουμά
Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου εορτάσθηκε στην Ιερά Μονή Κουδουμά της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας η μνήμη των Αγίων της Μονής, Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου. 

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος. 

Επίσης συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματέας  της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυκας της Ι.Α.Κ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης και άλλοι κληρικοί τόσο της περιοχής όσο και από άλλα μέρη της Κρήτης, καθώς και ευλαβείς χριστιανοί και προσκυνητές που τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη των Οσίων.

www.imis.gr

O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίου Κυρίλλου του ομωνύμου χωριού της Μεσσαράς
Την Κυριακή 9 Ιουλίου πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Κυρίλλου στο ομώνυμο χωριό της Μεσσαράς, που κατά την παράδοση είναι ο τόπος του μαρτύριου και ταφής του Αγίου Ιερομάρτυρος, και διατηρήθηκε η παλιά παράδοση η εορτή της μνήμης του αγίου να εορτάζεται την 9η Ιουλίου, παρότι σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία επικράτησε να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου.
Κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ιεράρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, στην πανήγυρη προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου. Ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, και συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας Αρχιμ. Ιωακείμ Καρανδινός και άλλοι κληρικοί της περιοχής.

Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δύο δαιμονισμένων Γεργεσηνών και στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, σημειώνοντας ότι οι καλοί Ποιμένες αγωνίζονται για να σώσουν τη Μάνδρα και θυσιάζονται υπέρ του ποιμνίου τους, ακολουθώντας το του Ευαγγελίου «Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων». 

Παρέστησαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Δήμαρχοι Γόρτυνας κ. Νικ. Σχοιναράκης και Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, και ο Περιφερ. Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου κ. Φανούριος Τουπάκης. 

www.imis.gr