Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκαν τα ΚΓ΄ Παύλεια με Διορθόδοξο Εσπερινό


Την Πέμπτη 29 Ιουνίου το απόγευμα τελέστηκε στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια ο καθιερωμένος διορθόδοξος υπαίθριος εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και συγχοροτατούντων των αρχιερέων - εκπροσώπων των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Προηγήθηκε λιτανεία του ιερού λειψάνου και της Εικόνος του αποστόλου Παύλου από τον μητροπολιτικό ιερό ναό.


Με τον Εσπερινό στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου ολοκληρώθηκαν οι ποικίλες λατρευτικές, επιστημονικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ΚΓ΄ Παύλεια που διοργανώθηκαν όλο το μήνα Ιούνιο προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

www.imis.gr

O Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίων Αποστόλων στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας και η Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου


Με λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιουνίου ο Εσπερινός της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου στην πανηγυρίζουσα Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Νύσσης κ.Αρσένιος απο το Πατριαρχείο Σερβίας.


Μαζί με τον Θεοφιλέστατο συγχοροστάτησαν και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών: οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Κύριλλος, εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Τριπόλεως κ.Θεοφύλακτος,εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Σαφίτα κ.Δημήτριος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου κ.Θεοφύλακτος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμπακάν και Χακασσίας κ.Ιωνάθαν,εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρωσσίας, ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Τούλτσεας κ.Βησσαρίων, εκπρόσωπος απο το Πατριαρχείο Ρουμανίας,ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ.Σεραφείμ εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Μεσσαορίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ,εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ.Ανδρέας Μπορκοφσκι εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Σεβ.Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος και ο Σεβ.Μητροπολίτης Βεροίας κ.Παντελεήμων.


Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος τον οποίο προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.
Το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουνίου εορτή των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου στην πανηγυρίζουσα Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας τελέστηκε Διορθόδοξο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
Όπως κάθε χρόνο στις εορτές συμμετέχουν εκπρόσωποι των ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Στον όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσσαορίας κ. Γρηγόριος ενώ στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος,εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.


Στις εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος εκπροσωπώντας τις Εκκλησίες τους:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Κύριλλος
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ.Θεοφύλακτος
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Σαφίτα κ.Δημήτριος
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ: ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου κ.Θεοφύλακτος
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΣΙΑΣ: ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμπακάν και Χακασσίας κ.Ιωνάθαν
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Νύσσης κ.Αρσένιος
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Τούλτσεας κ.Βησσαρίων
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ.Σεραφείμ
 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ο Θεοφ. Ἐπίσκοπος Μεσσαορίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας
 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ.Ανδρέας Μπορκοφσκι

 Επίσης έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο τέλος της θείας λειτουργίας τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του προκατόχου του μακαριστού Παύλου ενώ στο τέλος αφού ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς τους επέδωσε τον χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δαπορόζια και Μελιτουπόλεως κ.Λουκάς.

www.imis.gr

Aρχιερατική Θεία Λειτουργία και Χρίσμα πρ. Αγγλικανού στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας


Tην Κυριακή 2 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Ευαγγελίας Πετράκη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στην οποία παρέστησαν πολλοί πιστοί, αμέσως μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβ. κ. Κύριλλος τέλεσε το Μυστήριο του Χρίσματος στον πρώην Αγγλικανό από τη Σκωτία κ. Charles Duncan Brooks, τον οποίο έχρισε με Άγιο Μύρο και μετονόμασε σε Δούκα, αναγινώσκοντας την σχετική ευχή, που προβλέπεται από την τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή του θαύματος της θεραπείας του δούλου του Ρωμαίου Εκατοντάρχου, ενός απίστου, κατά τα ισραηλιτικά πρότυπα της εποχής ανθρώπου, υπογραμμίζοντας ότι ο Κύριος αμέσως και μόνο με το άκουσμα του αιτήματος του Εκατοντάρχου θεράπευσε τον δούλο του, γιατί και μόνο ο λόγος του Κυρίου είναι αρκετός για να γίνει το θαύμα. Επίσης επεσήμανε τη σημασία της ελεύθερης συγκατάθεσης του ανθρώπου να αποδεχθεί στη ζωή του τη Χάρη του Θεού και να γίνει συνειδητό μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως έπραξε ο χρισθείς κ. Δούκας από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατόπιν της σχετικής κατηχήσεως από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Κωνσταντίνο Χαλκιαδάκη, Εφημέριο της Ενορίας Αγίας Τριάδος Αγίου Νικολάου.  
Ο χρισθείς με Άγιο Μύρο Δούκας, φορώντας την παραδοσιακή του στολή και εμφανώς συγκινημένος, απήγγειλε το «Πιστεύω» και το «Πάτερ Ημών», κατά τη Θεία Λειτουργία και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Ακολούθησε καφές και μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου παρακάθησε όλο το εκκλησίασμα.

www.imis.gr