Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Η 2η Αρχαιλογική Συνάντηση Ιεράπετρας στο «Κέντρο Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας
Στην αίθουσα συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουνίου οι εργασίες  της 2ης Συνάντησης Αρχαιολογικού, Πολιτιστικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος, που διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου στην Ιεράπετρα.

Στο ξεκίνημα των εργασιών της Συνάντησης παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. Εκ μέρους του Προεδρείου τους  προσκεκλημένους, τους διακεκριμένους  εισηγητές, και όλους τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο κ. Μιχ. Σκλάβος, μέλος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα», ο οποίος μίλησε για τη χρησιμότητα των Πολιτιστικών Συλλόγων και την αξία του πολιτιστικού αποθέματος για την ανάδειξη, διαχείριση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων ενός τόπου. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία σημειώνοντας μεταξύ τα εξής: «Αναμφίβολα το συνέδριο αυτό αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που προάγει πρωτοβουλία τον πολιτισμό, την έρευνα, τη γνώση και εμπλουτίζει την τοπική μας ιστορία. Είναι για όλους μας μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μακραίωνη ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ιεράπετρας, τα οποία μαζί με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς θυσαυρούς αυτού του ευλογημένου τόπου συνθέτουν και συναποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις παρουσιάσεις των ερευνητικών εργασιών των έγκριτων Αρχαιολόγων και των λοιπών ειδημόνων-εισηγητών αυτής της επιστημονικής συνάντησης, που είναι προϊόν της συνεργασίας, της συνέργειας και της στήριξης τοπικών φορέων: του Δήμου Ιεράπετρας, της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Πανεπιστημίου του Σαλέντο (Salento) της Ιταλίας και βέβαια του δραστήριου Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα». Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές της παρούσας Συνάντησης και όλους όσοι εργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, ιδιαίτερα δε τον Πρόεδρο κ. Ιω. Ροβυθάκη και εκ των Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ιεράπυτνα» κ. Γ. Σωμαράκη».

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, ο οποίος με τη σειρά του επαίνεσε τους διοργανωτές της Β΄ Αρχαιολοιγής, Πολιτσιτικής και Ιστορικής Συνάντησης Ιεράπετρας και έκανε αναφορά στη σύσταση της Δημουττοικής Επιτροπής Αρχαιοτήτων με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξη της μεγάλης πολιστιστικής κληρονομίας του τόπου.Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» κ. Ιωάννης Ροβυθάκης, ο οποίος, αφού τόνισε ότι η ιστορία της Ιεράπετρας ξεκινά από τα βάθη της προϊστορίας, ανέγνωσε μήνυμα από τον κ. Δαβάρα Κων/νο, Επίτιμο Δημότη Ιεράπετρας και Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου. Επίσης, αναγνώσθηκε μήνυμα της Χρύσας Δαμιανάκη, Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και της κ. Β. Αποστολάκου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Παρουσιάσεις Ερευνητικών Εργασιών.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους:

-Χρύσα Σοφιανού, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με θέμα: «Οι ανασκαφές στο μικρό θέατρο της Ιεράπυτνας»

-Παπαδάτο Ιωάννη, Επίκουρο Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η σημασία των ορεινών περιοχών για τη μινωική Κρήτη: «Νέα δεδομένα από τα βουνά της Ιεράπετρας».

-Θεοτόκη Θεοδούλου, Δρ. Αρχαιολόγο του μη αυτοτελούς γραφείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Κρήτη, με θέμα: «Ἀπό Σαμωνίου εἰς Ἱερὰν Πύδναν στάδιοι π΄. πόλις ἐστίν,  ἔχει ὅρμον, ἔχει δέ καί νῆσον [ἥ] καλεῖται Χρύσεα, ἔχει λιμένα καὶ ὕδωρ».

-Χαλικιά Κων/νο, Δρ. Αρχαιολόγο, με θέμα: «Η νήσος Χρυσή».

-Νικόλαο Μουρτζά, Δρ Γεωλόγος ΕΜΠ, με θέμα: «Αρχαιολογικοί δείκτες της σχετικής μεταβολής του επιπέδου της θάλασσας στην ακτή της Ιεράπετρας από τη Ρωμαϊκή περίοδο έως σήμερα: η ιχθυοδεξαμενή στα Φέρμα, η παράκτια κατασκευή στο Κουτσουνάρι, ο κυματοθραύστης του Ρωμαϊκού λιμένα της Ιεράπετρας και το παράκτιο κτίσμα στο Στόμιο».

-Ελένη Κολαΐτη, Μετ/γο Μηχανικός ΕΜΠ, Γεωτεχνικός Μηχανικός MSc, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Γεωαρχαιολογική προσέγγιση και παλαιογεωγραφική αναπαράσταση του Ρωμαϊκού λιμένα της Ιεράπετρας». 

-Γεώργιο Φουστέρη, Δρ. Αρχαιολογίας, Καθηγητή Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Χριστιανικά μνημεία Επαρχίας Ιεράπετρας». 


Παρόντες κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνάντησης ήταν, εκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλαος Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργ. Ασπραδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην Αντιδήμαρχοι κ. Εμμαν. Φραγκούλης και κ. Γεώργ. Κουγιουμτζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανούλ Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός. Ο Πρέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης, η Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Η 2η Συνάντηση Αρχαιολογικού, Πολιτιστικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος συνεχίσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17/6 στη δημοτική αίθουσα «Μ. Μερκούρη», με ομιλητές τον Δρ. Scott Charles Gallimore, με θέμα: «Η Ιστορία της Αρχαίας Ιεράπετρας: Η Διεθνής Μητρόπολη της Κρήτης» και την Δρ. Marcella de Paoli, Έφορο και επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η Ιεράπυτνα ξαναγεννιέται!». 
Mε κεντρικό θέμα τις δυνατότητες ανάδειξης και διαχείρισης των Μνημείων της Ιεράπετρας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 18/06/17 οι εργασίες της Συνάντησης στον συνεδριακό χώρο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
Εισηγητές ήταν οι:
-κ. Σπυριδάκης Μιχάλης, Ψηφιακός Χαρτογράφος-Περιβαλλοντολόγος-Υπάλληλος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου του Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο γεωπολιτικός και στρατιωτικός ρόλο του λιμανιού της Ιεράπετρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
-κ. Τζώνος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κ. Σκαλτσά Ματούλα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Τρόπος ανάδειξης και διαχείρισης των Μνημείων».
-κ. Μαρκάκης Γιάννης, Εφέτης, με θέμα: «Η Νομοθεσία στη Δωρική Κρήτη».
-κ. Κλαίρη Γιαννίρη, Μaster’s στις Μουσειακές Σπουδές, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η δυναμική της σχέσης Μουσείου, Αρχαιολογικής Ανασκαφής και Τοπικής Κοινωνίας: προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εθνογραφικής έρευνας στην Ιεράπετρα».
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα πορίσματα της Β΄Αρχαιολογικής-Πολιτιστικής-Ιστορικής Συνάντησης.
Κατά την τελευταία συνεδρία παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας και τέως Ευροβουλευτής κ. Μαν. Μαστοράκης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Προϊστάκης, η κ. Χρύσα Σοφιανού, Προϊασταμένη της ΚΔ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. ,Λασιθίου, ο κ. Ιω. Παπαδάτος, Επ. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μινωικής Κρήτης κ. Τερέζα Βαλαβάνη, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Μ.Μ.Ε και αρκετός κόσμος.

www.imis.gr

Το Εννεάμηνο Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κυρού Ευγενίου

Μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Εννεάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.


Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και στη συνέχεια τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και  Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πανοσιολ. Κωδικογράφος Αυτής Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Γοργολαΐνη Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, Κληρικοί εκτός Μητροπόλεως, οι Αιδεσ/τοι Αρχιερατικοί Επίτροποι των έξι Αρχιερατικών Περιφερειών και πλειάδα Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι άλλοι Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Εννεάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, στο οποίο έλαβαν μέρος οι τρείς Σεβ. Αρχιερείς και όλοι οι συλλειτουργήσαντες Κληρικοί. 
 
Μετά την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ.  Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, που όδευσε οδόν μακράν και προέστη της Ιεράς Μυσταγωγίας, και την εκλεκτή συνοδεία του, τον όμορο και αγαπητό Ιεράρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τον ευσεβή λαό, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του μακαριστού Προκατόχου του, του πολύκλαυστου, πρόωρα θανόντος και σήμερα «εν χώρα ζώντων» αναπαυομένου αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, ευχήθηκε δε ο μακαριστός Ποιμενάρχης να συνεχίσει να δέεται για όλους μας από το υπερουράνιο Θυσιαστήριο.Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς τον Επισκοπικό παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, όπου στον τάφο του αειμνήστου Αρχιερέως, που βρίσκεται στην κρύπτη του ιερού ναού, τελέσθηκε Τρισάγιο επί του τάφου από τους συλλειτουργούντες Σεβ. Αρχιερείς και τον ιερό Κλήρο.
Ακολούθησε καφές για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής.
Στην τριασαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Εννεάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ευγενίου παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Σήφης Αναστασάκης και Νικ. Χριστοφακάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, ο  Αντιδήμαρχος κ. Γ. Ασπραδάκης, ο πρ. Αντιδήμαρχος κ. Εμμ. Φραγκούλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανούλ Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και συλλόγων και  πλήθος κόσμου. 

www.ims.gr

Με ομιλία για το Σύμπαν και διεθνή διαγωνισμό αστροφωτογραφίας ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Αστροφυσικής στο «Κέντρο Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας                  

    Mε μια ανοικτή εκδήλωση για το κοινό της Ιεράπετρας στον αύλειο χώρο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής  16 Ιουνίου το πενθήμερο Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής της Ιεράπετρας. Το συνέδριο, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck και η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας, είχε ως γενικό θέμα: «Πολωμένη ακτινοβολία από αστροφυσικούς πίδακες»  και συμμετείχαν οι πιο διάσημοι επιστήμονες του χώρου, περίπου 100 στον αριθμό, από 25 συνολικά χώρες.


Η  τελετή λήξης περιελάμβανε ομιλία για τα μυστικά του Σύμπαντος και  παρουσίαση των καλύτερων συμμετοχών στον διεθνή διαγωνισμό αστροφωτογραφίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ειδικότερα, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 47 ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι με συνολικά 132 αστροφωτογραφίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες ελήφθησαν το δίμηνο από 1/3 έως και 30/4/2017. Ακολούθησε η βράβευση των νικητών στις τρεις ενότητες-κατηγορίες του διαγωνισμού αστροφωτογραφίας. Πρόκειται για τους: α) κ. Μ. Μαλακόπουλο (Θεσσαλονίκη) στην κατηγορία των αστροφωτογραφιών βαθέος ουρανού, β) κ. Κ. Ιωαννίδη (Θεσσαλονίκη) στην κατηγορία των αστροφωτογραφιών του ηλιακού μας συστήματος, και γ) κ. Dario Giannoble (Συρακούσες Σικελίας) στην κατηγορία των αστροφωτογραφιών τοπίου.
Ο εκ των διοργανωτών του συνεδρίου κ. Εμμ. Αγγελάκης ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που υποστήριξε με θέρμη  και εμπράκτως αυτό το συνέδριο, τον Δήμο Ιεράπετρας για τη χορηγία του και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Θ. Καλαντζάκη και την Αντιδήμαρχο κ. Χρ. Χατζημαρκάκη για την ανταπόκρισή τους. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Μιχ. Περράκη και τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.), για τη μοναδική βραδιά αστροπαρατήρησης τη Δευτέρα 12/6, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, με φορητά τηλεσκόπια και την παρουσιάση του νυχτερινού έναστρου ουρανού, κατά την οποία επιχειρήθηκε «μια ανασκαφή στην ιστορία του σύμπαντος», καθώς και όλους τους συντελεστές. Όπως τόνισε οι εργασίες του συνεδρίου στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα συνέδρια του χώρου, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι συμμετέχοντες διάσημοι Αστροφυσικοί.  


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνεχάρη τον Ιεραπετρίτη Αστροφυσικό του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max-Planck κ. Εμμαν. Αγγελάκη και όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του αοιδίμου προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, καθώς συμπληρώνονται εννέα μήνες από τη μακαρία κοίμησή του. Επίσης, τόνισε ότι η Τοπική Εκκλησία φιλοξένησε το διεθνές αυτό επιστημονικό συνέδριο, αφενός διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αγκαλιάζει και δεν αντιμάχεται την επιστήμη, η οποία προσπαθεί να απαντήσει στο πως και όχι στο γιατί της δημιουργίας του κόσμου, και αφετέρου διότι ο τόπος έχει ανάγκη από συνεργασία και συνέργειες, όπως πράττει η Ιερά Μητρόπολη συνεργαζόμενη τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με τις επιστημονικές κοινότητες και όλους τους τοπικούς φορείς.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης συνεχάρη όλους τους συντελεστές της συνδιοργάνωσης, τον  Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Δρ. κ. Εμμ. Αγγελάκη, και, αφού εξήρε την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, επεσήμανε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας θα στέκεται πάντα αρωγός στην υλοποίηση ανάλογων δράσεων και συνεδρίων που προβάλλουν, αναδεικνύουν και διαφημίζουν την Ιεράπετρα.  


Ακολούθησε η ομιλία για το κοινό με θέμα: «Το σύμπαν βήμα προς βήμα» από τον Δρ. κ. Eμμαν. Αγγελάκη, ο οποίος μέσα από την παρουσίαση πολλών φωτοφραφιών από τις συμμετοχές του διεθνούς διαγωνισμού αστροφωγραφίας,  ξενάγησε το κοινό σε μερικά από τα πιο θαυμαστά φαινόμενα στο σύμπαν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο εγγύς αστροφυσικό περιβάλλον, το ηλιακό μας σύστημα, και στη συνέχεια προσχώρησε και σε μια συνοπτική ενόραση της εξωγαλαξιακής αστροφυσικής, παρουσιάζοντας ομάδες και σμήνη γαλαξιών εξω από τον δικό μας Γαλαξία. 


Η ξεχωριστή αυτή βραδιά της τελετής λήξης παρατάθηκε με μια γοητευτική συζήτηση που ακολούθησε, καθώς το κοινό υπέβαλε τις ερωτήσεις του στον κ. Αγγελάκη, ο οποίος με την αμεσότητα και την ενάργεια που τον χαρακτηρίζει έδωσε εκλαϊκευμένα τις απαντήσεις της επιστήμης του.
Εκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον Ιερό Κλήρο της περιοχής, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, στην εκδήλωση λήξης του συνεδρίου παρακολούθησαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Λουτσέτης, κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Γεώργ. Ασπραδάκης και κ. Αργ. Πανταζής, ο δημ. σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης και αρκετός κόσμος από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

www.imis.gr