Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετείχε στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου στον Αλικιανό Κυδωνίας

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στον Αλικιανό Χανίων για τη συμπλήρωση 150 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του Διβόλη του εξ Αλικιανού (1867-2017), με επίκεντρο την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού Αλικιανού.

Το εσπέρας της Δευτέρας 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Διβόλη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συμπροσευχούμενου του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ενώ συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί και ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.
Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ι. Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού, όπου συμμετείχαν ο Βυζαντινός Χορός Χανίων καθώς και  η  Χορωδία Ενηλίκων και η Παιδική Χορωδία της Ενορίας Αλικιανού που έχουν την επωνυμία «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», τιμήθηκαν αθλητές και αθλήτριες της περιοχής που έτρεξαν για τον Άγιο Γεώργιο, καθώς και άνθρωποι που η προσφορά τους στην Ενορία Αλικιανού. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός μίλησε για τη βιωτή και το μαρτύριο του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι ήταν υιός Ιερέως και γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1846 στον Αλικιανό. Κατά την επανάσταση του 1866 συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους επαναστάτες και με κάθε μέσο προσπαθούσαν να τον κάνουν να αρνηθεί τον Χριστό και να ασπασθεί τον μουσουλμανισμό για να σώσει τη ζωή του. Όμως ο άγιος Γεώργιος, παρ’ όλες τις απειλές και τα φρικτά βασανιστήρια, έμεινε σταθερός στη χριστιανική του πίστη και έτσι τον αποκεφάλισαν το 1867, δεχόμενος το στεφάνι του μαρτυρίου.


Το πρωί της Τρίτης 6 Ιουνίου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Ακολουθία του Όρθρου και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ έλαβαν μέρος κληρικοί της περιοχής.


Στο τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μίλησαν κατάλληλα ο οικείος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Διβόλη και στην περιοχή του Αλικιανού.www.imis.gr