Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Ιερά Παράκληση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας η καθιερωμένη κατά τα τελευταία χρόνια Ιερά Παράκληση για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα διαγωνισθούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης ο ναός γέμισε από τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς και από γονείς, συγγενείς και εκπαιδευτικούς που ήρθαν να προσευχηθούν για ευόδωση των προσπαθειών και επιτυχία των δικών τους υποψηφίων.
Στον Παρακλητικό Κανόνα «εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις» χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στο τέλος της ακολουθίας διάβασε ειδική ευχή επιστηριγμού των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την είσοδό τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε πατρικά στα παιδιά και σημείωσε τα εξής: «Μας αξίωσε ο Θεός να επιτελέσομε κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος την ειδική Παράκληση που συνέθεσε ένας σύγχρονος Επίκοπος της Εκκλησίας μας και απευθύνεται στην πηγή της γνώσεως και της αληθινής σοφίας, τον Δεσπότη Χριστό. Τον παρακαλέσαμε να καθαρίσει τη διάνοια και την καρδιά σας ενόψει της δοκιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώπιον της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας, που αποτελεί ένα σύμβολο και ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής της Ιεράπετρας. Γνωρίζετε πολύ καλά, όπως και εμείς οι μεγαλύτεροι,  ότι η ζωή δεν εξαντλείται σε μια εξέταση, η οποία είναι μια μάχη, όμως ο πόλεμος της ζωής είναι καθημερινός, συνεχής και σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Μένανδρο "Ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος η", δηλ. προτεραιότητα και ανεκτίμητη αξία έχει ο άνθρωπος, που είναι τόσο χαριτωμένος, αν πράγματι είναι άνθρωπος». Επίσης, παρότρυνε τους υποψηφίους να αποθέτουν πάντοτε την ελπίδα τους στην Ελπίδα που ποτέ δεν πεθαίνει και αυτή είναι ο Δεσπότης Χριστός και οι πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, ευχήθηκε δε από καρδίας καλή δύναμη και επιτυχία στις επικείμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις και γενικότερα στη ζωή τους, έχοντας τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, που χορηγεί την άνωθεν σοφία και επιφέρει την «καλήν αλλοίωσιν» του ανθρώπου. 
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μοίρασε σε όλα τα παιδιά την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης και ευχήθηκε στο καθένα ξεχωριστά καλή επιτυχία.

www.imis.gr

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Αρμένων Σητείας
Με ευλάβεια, κατάνυξη και παρουσία πολλών πιστών εορτάσθηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον ομώνυμο σπηλαιώδη ναό της Ενορίας Αρμένων Σητείας, στη μαγευτική περιοχή στην έξοδο του οροπεδίου Χανδρά προς τη Μονή Αγίας Σοφίας και το φαράγγι των Περβολακίων.
Το πρωί της Δευτέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, ευλόγησε τους άρτους  και κήρυξε το Θείο Λόγο. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος στη ζωή των πιστών και στον αγώνα που καλείται να αγωνισθεί ο κάθε πιστός για να ενεργοποιήσει αυτά τα χαρίσματα που λαμβάνει κατά το Άγιο Βάπτισμα.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σητείας κ. Νικόλαος Λαντζανάκης και αρκετοί πιστοί από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και το οροπέδιο.

www.imis.gr

Η εορτή της Πεντηκοστής στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Kαλού Χωριού Μερ/λου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Κυριακή 4 Ιουνίου η εορτή της Πεντηκοστής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Kαλού Χωριού Μεραμβέλλου.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε τον Θείο Λόγο και χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας.
Ο Σεβ. στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής της Πεντηκοστής και στη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας του Χριστού, σημειώνοντας ότι ο Αναστάς Κύριος διαβεβαίωσε τους Μαθητές του για το μεγάλο και σημαντικό γεγονός της ελεύσεως του Παρακλήτου στη ζωή τους. Γιαυτό και εμείς δεν πρέπει να πτοούμεθα από καμία δυσκολία ούτε να δυσφορούμε, γιατί ο ίδιος ο Κύριος υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί με τους Μαθητές και τους διαδόχους τους «πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος».

Στο τέλος της ακολουθίας ο Εφημέριος της Ενορίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης, προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον καλωσόρισε εκ μέρους των Ενοριτών, που επιτέλεσε την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Καλού Χωριού και ιδιαιτέρως αυτήν την εύσημη ημέρα της Πεντηκοστής, και του πρόσφερε ένα συμβολικό δώρο, ομοίωμα του Ναού της του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον πατέρα Φιλάρετο για τους θερμούς και μεστούς λόγους τους, για το όμορφο δώρο, που θα θυμίζει την Πόλη των Πόλεων, των ονείρων και των παραδόσεων, που θα ξυπνά την ιστορική μνήμη και θα συντελεί στη συντήρηση της παραδόσεως, των αξιών και των αρχών μας, εξήρε δέ την ευλάβεια και τη μεγάλη παράδοση των Καλοχωριανών, τονίζοντας ότι η Ενορία Καλού Χωριού, ευρισκόμενη στην πύλη εισόδου της Μητροπολιτικής περιφέρειας Ιεραπύτνης και Σητείας, είναι μια από τις πλέον ζωντανές Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, και ευχήθηκε το φως της Πεντηκοστής να καθοδηγεί όλους στον καθημερινό αγώνα της ζωής.
Παρέστησαν, μεταξύ των πιστών καταγόμενος από το Καλό Χωριό πρ. Βουλευτής κ. Ιωάννης Κουνενός, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Μανδουράρης και πλήθος πιστών.

www.imis.gr