Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου Ρώσου Ιεράπετρα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο το Σάββατο 27/5, εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, τα Ιερά Εγκαίνια του ομώνυμου πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού στην πόλη της Ιεράπετρας.
Ο νεόδμητος και περικαλλής αυτός ναός, που η οικοδόμησή του ξεκίνησε το έτος 2003, βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της Ιεράπετρας, στο νέο σχέδιο πόλης, και είναι παρακκλήσιον της Ενορίας Τιμίου Σταυρού.
Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια προέστη στη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ του Ιερού Ναού και ακολούθησε η τελετή των Εγκαινίων, κατά την οποία ο Σεβ. κ. Κύριλλος καθαγίασε το κεντρικό κλίτος προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και Νέου Ομολογητή. Στο «φυτόν» της Αγίας Τραπέζης ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος κατέθεσε τα ιερά λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων και των Αγίων Οσιομαρτύρων της Ιεράς Μονής του Οσίου Θεοδοσίου από τα Ιεροσόλυμα.

Ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή πλειάδος Εφημερίων της περιοχής.
Στην ομιλία του στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν ασφυκτικά τον εγκαινιαζόμενο ναό ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε τα εξής: «Με τα Ιερά Εγκαίνια καθιερώνεται και καθαγιάζεται ο ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα. Δηλ. ο εγκαινιασμένος ναός γίνεται οίκος του Ζώντος Θεού, όπου «ενοικεί και εμπεριπατεί ο Θεός», κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Σκοπός των σημερινών εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του νεόδμητου Ναού αλλά και ο δικός μας αγιασμός, με τον πνευματικό αγώνα και την αληθινή ζωή. «Ούτως εγκαινίζεται ο άνθρωπος• ούτω τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο εγκαινιασθείς τούτος Ιερός Ναός είναι ο μοναδικός στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια ο οποίος αφιερώνεται στην πάνσεπτο μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου του Νέου Ομνολογητή και Θαυματουργού, που σήμερα εορτάζει η Εκκλησία και αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του, όπως στην ομολογία του «Χριστιανός εγεννήθην και Χριστιανός θέλω αποθάνη...» στην αμετάθετη πίστη, στην ταπείνωση, την εργατικότητα και την υπομονή του, αλλά και στο άσηπτο και άφθαρτο σκήνωμά του, που σήμερα φυλάσσεται στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού και ανάδοχό των Εγκαινίων, τον συνεφημέριό του π. Θεολόγο Καλαφατάκη και τα Μέλη του Εκκλ/κου Συμβουλίου, τον πρώην Εφημέριο του Ι. Ναού Τιμ. Σταυρού Πρωτ. Ιωάννη Κατσογρεσάκη, και όλους όσοι από την αρχή έως τώρα βοήθησαν, συνέβαλαν, εδώρησαν, εκοπίασαν και προσέφεραν καθ’ οιονδήποτε τρόπον στην ανέγερση του περικαλλούς τούτου ναού, ενώ μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιος, που στις 13 Ιανουαρίου 2003 κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο, της αείμνηστη Ευαγγελία Καρατζά-Καλούδη και τον σύζυγό της, που δώρισαν το οικόπεδο εκτάσεως ενός στρέμματος για την ανοικοδόμηση του ναού και τον αφιλοκερδώς εκπονήσαντα τα σχέδια του ναού πολιτικό Μηχανικό Ιωάννη Κανακάρη.
Τέλος, ο Σεβ/τος ευχήθηκε από τα βάθη της καρδιάς του να διαφυλάξουμε τη χάρη και την ευλογία των Εγκαινίων του ιερού ναού, αποτελώντας για όλους μας πηγή αγιασμού και ανανέωσης των πνευματικών δυνάμεων στη δύσκολη εποχή μας, και να παρακινούμαστε συνεχώς προς μίμηση του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, ο οποίος είναι κι αυτός ένας «παγκόσμιος» άγιος και το άφθαρτο λείψανό του παρέχει τη ζωντανή ελπίδα και μαρτυρία για την «εις ουρανούς αποκατάστασιν» των κατά Χριστόν ζώντων.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων κτητόρων και δωρητών του ναού. Κατά την Απόλυση, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού, Πρωτ. Εμμ. Μολυμπάκης, προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά για την τέλεση των Εγκαινίων. Όπως είπε: «Εν τω ναώ εστώτες της δόξης Σου, εν ουρανών εστάναι νομίζομεν»...Στη σημερινή πανήγυρη εις μνήμην και τιμήν του εορταζομένου Αγίου Ιωάννου του Ρώσου του Νέου Ομολογητού και Θαυματουργού, ο Ιερός αυτός χώρος δια των ιερών Εγκαινίων γίνεται οίκος Θεού εις τον οποίον εξεξής θα δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός τελουμένων των Ιερών Μυστηρίων και μάλιστα της αναιμάκτου θυσίας της Θείας Ευχαριστίας και θα τιμάται ο Άγιος εις το όνομα του οποίου αφιερώνεται ο πανίερος αυτός ναός που είναι ο εορταζόμενος την ημέρα αυτή, Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος… Τα ιερά Εγκαίνια που επιτελέσατε σήμερα, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο, για τον καθένα από μας σημαίνουν αναβάπτιση, ανακαίνιση, φωτισμό, αγιασμό, ζωή, αγάπη, ενότητα, ελπίδα. Ο ευλογημένος αυτός τόπος και η Ιερά Μητρόπολή μας επαυξάνεται σε χάρη και ομορφιά, ελπίδα και ασφάλεια από την καθιέρωση του Ιερού Ναού στο όνομα του εορταζομένου Αγίου. Η χάρις του από το Νέο Προκόπιο Ευβοίας, όπου βρίσκεται το ιερό σκήνωμα και θαυματουργεί, έφθασε και εδώ στην πόλη μας και θα αποτελεί για όλους πηγή αγιασμού, παρηγοριάς και ελπίδας.
Τα Ιερά Εγκαίνια σήμερα επισφραγίζουν και εκπληρώνουν τον όρο του συμβολαίου της δωρεάς του οικοπέδου αυτού από τη μακαριστή Ευαγγελία Καλούδη-Καρατζά προς την Ενορία του Τιμίου Σταυρού. Ο όρος ήταν να αναγερθεί Ιερός Ναός επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου του Νέου ομολογητή και Θαυματουργού. Η μακαριστή πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία τιμούσε και ευλαβείτο βαθιά τον Άγιο από το Προκόπι της Καπαδοκίας. Επιθυμούσε από αγάπη στον Άγιο να βοηθήσει με τη δωρεά της, ώστε να αποκτήσει η περιοχή μας ιερό ναό για να τιμάται ο Όσιος. Όμως δεν πρόλαβε να ζήσει και να χαρεί αυτό που εμείς ζήσαμε σήμερα. Πιστεύουμε, όμως, ότι η ψυχή της εκεί που αναπαύεται  θα γεύεται τη χαρά μαζί με το σύζυγό της, τους γονείς και τον αδελφό της».
Στη συνέχεια ο π. Εμμανουήλ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο αυτό, τον τότε Προϊστάμενο και Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου Ενορίας Τιμ. Σταυρού Αιδ/το πρωτ. Ιωάννη Κατσογρεσάκη για την αποδοχή της δωρεάς του οικοπέδου και για το έργο της ανέγερσης, τον μακαριστό πολ. μηχανικό Ιωάννη Κανακάρη για την αποτύπωση του οικοπέδου και την εκπόνηση των σχεδίων του ναού, τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο για τη θεμελίωση του ναού, τους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές, τον ΤΟΕΒ για τη δωρεάν παροχή της άδρευσης των δένδρων του αυλείου χώρου, όσους προσέφεραν για τον εξοπλισμό του ναού, τον Δήμο Ιεράπετρας και την Τεχνική Υπηρεσία του, για τη διαμόρφωση του πεζοδρομίου νοτιοδυτικά του ναού, τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλιου, τους συμμετάσχοντας Πατέρες, τους μουσικολογιώτατους και καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους τοπικούς φορείς, τους ευλαβείς συνεορταστές και τέλος την Πρεσβυτέρα του ως ανάδοχο των Εγκαινίων.
Τέλος, ο π. Εμμανουήλ προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ως ενθύμιο δώρο, την εικόνα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον π. Εμμ. Μολυμπάκη και μαζί μ’ αυτόν τον συνεφημέριό του π. Θεολόγο Καλαφατάκη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Τιμ. Σταυρού, και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του για τη γενομένη ακολουθία, διότι τέλεσε τα πρώτα του Ιερά Εγκαίνια και μάλιστα σε ένα ναό που έζησε από κοντά όλες τις ενέργειες για την παραχώρηση του οικοπέδου, την ανέγερση, την οκολήρωση και τον εξοπλισμό του ναού. Ακόμα, σημείωσε ότι πλέον ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ο Νέος Ομολογητής, που το άφθαρτο λείψανό του κατέληξε από την Καπαδοκία στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, μαζί με τον πολιούχο Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο και την Παναγία την Ελεούσα που επίσης προήλθε από τη Μικρά Ασία, θα φρουρεί και θα προστατεύει την πόλη της Ιεράπετρας.
  Μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο συλλειτούργησαν οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Πανοσιολ. Αρχιμ Παΐσιος Δερμιτζάκης, Πανοσιολ. Αρχιμ Πορφύριος Αγγελάκης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, Αιδεσ/τος Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Αιδεσ/τος Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Αιδεσ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αιδεσιμολ. Οικονόμος Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Αιδεσ/τος Οικονόμος Γεώργιος Μανθαιάκης, Αιδεσιμολ. Οικονόμος Θεολόγος Καλαφατάκης, Αιδεσ/τος Οικονόμος Παντελεήμων Καβουσανός και Αιδεσ/τος Ιερεύς Εμμανουήλ Παπαευαγγελίδης, ενώ περέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα και άλλοι Κληρικοί.
Επίσης, στα Ιερά Εγκαίνια και την πανήγυρη του ναού παρέστη πλήθος πιστών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Λουτσέτης, οι πρ. Αντιδήμαρχοι κ. Εμμ. Φραγκούλης και Χαρ. Κορνάρος και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

www.imis.gr


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων της 2ης Αγροτικής Ἐκθεσης Ιεράπετρας

Με κάθε επισημότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου ο Αγιασμός των Εγκαινίων της 2ης Αγροτικής Έκθεσης Ιεράπετρας «AgroExpo 2017», που διοργανώνει στο Μισεδάκειο  στάδιο της πόλης το τριήμερο 26-28/5 το Επιμελητήριο Λασιθίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη στήριξη του Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας-ΒΙC Κρήτης, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, καθώς και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης.


Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο της περιοχής. Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των Εγκαινίων και χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Αρχών και των τοπικών φορέων.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, καλωσορίζοντας εκθέτες και επισκέπτες ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και έκανε λόγο για «φιλόδοξη προσπάθεια που συνάντησε απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση». 


Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος τόνισε ότι: «Αδιαμφισβήτητα, η Έκθεση αυτή, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της, είναι ένα σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας, για τον Νομό Λασιθίου και για την Κρήτη γενικότερα, καθώς αφορά στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής, έναν από τους δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η τοπική αλλά και η εθνική οικονομία. Ιδιαίτερα, όμως, είναι σπουδαία διοργάνωση για την Ιεράπετρα, την όμορφη νύμφη του Λιβυκού, που είναι κέντρο παραγωγής και εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων, έχοντας τις περισσότερες εκτάσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας μας. Είναι σημαντικό και αναγκαίο γεγονός στους προκλητικούς καιρούς μας, ότι στα περίπτερα της Έκθεσης, αλλά και με τις παράλληλες θεματικές ομιλίες και εκδηλώσεις, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις του αγροτικού κλάδου και για καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και πρωτοποριακής καλλιέργειας.


Η αύξηση των εκθεσιακών περιπτέρων, η συμμετοχή πολλών εκθετών εκτός Κρήτης και το ζωηρό ενδιαφέρον εταιρειών του εξωτερικού δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα καθιερωθεί ως μια σημαντική περιφερειακή αγροτική έκθεση. Η «AgroExpo 2017» μπορεί να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο προβολής της αγροτικής επιχειρηματικότητας, ανάδειξης της τοπικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Ως Τοπική Εκκλησία, αλλά και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΒΙC Κρήτης, είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια δράση που ενισχύει έμπρακτα την αγροτική επιχειρηματικότητα του Νομού Λασιθίου και όλης της Μεγαλονήσου και τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι ο παραγωγικός τομέας και η ραχοκοκαλιά της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Θα ήθελα να συγχαρώ εγκάρδια τον αγαπητό Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και όλους τους τοπικούς φορείς που συνεργάστηκαν και όλους όσοι μόχθησαν για την οργάνωση της Έκθεσης, και βεβαίως τους συμμετέχοντες στην «AgroExpo 2017». Εύχομαι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να ευλογήσει πλούσια την προσπάθεια όλων σας και η «2η Αγροτική Έκθεση Ιεράπετρας» να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, έχοντας τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και γενικότερα την κοινωνία της Κρήτης».

Ο Αναπ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που παρευρίσκεται στην «2η Αγροτική Έκθεση Ιεράπετρας», η οποία στηρίζει την τοπική αγροτική παραγωγή και αυτούς που σε δύσκολους καιρούς επιχειρούν γύρω από τον πρωτογενή τομέα.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την Έκθεση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υλοποιηθούν τα εγγεοβελτικά έργα της Κρήτης και να γίνει επένδυση στα ποιοτικά προιόντα, με βάση το τρίπτυχο «ταυτότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα».
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης τόνισε ότι με την έκθεση αυτή η Ιεράπετρα εισήχθη δυναμικά στον εκθεσιακό χάρτη της χώρας, με σκοπό να υποστηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες.


Την πεποίθησή του ότι η Έκθεση της Ιεράπετρας κάθε χρόνο θα αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο εξέφρασε ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της  της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου κ. Εμμ. Μιχαλάκης και εκπρόσωπος της Alpha Bank, επισημαίνοντας την ανάγκη καθιέρωσης της «AgroExpo» ως περιφερειακής αγροτικής έκθεσης.
Η εκδήλωση των Εγκαινίων της Έκθεσης ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική βραδιά από το παραδοσιακό συγκρότημα του Β. Βαρδάκη και με τη συμμετοχή της Μουσικοχορευτικής Ομάδας του Δήμου Ιεράπετρας.
Εκτός από τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη, παρέστησαν ακόμα η  Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Εμμ. Χνάρης, ο  Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ.κ. Χ. Χατζημαρκάκη, Α. Πανταζής, Εμμ. Λουτσέτης, Γ. Ασπραδάκης, Εμμ. Βρυγιωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Ν. Λατζανάκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβ. Ιεράπετρας κ. Η. Νταραράς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ι. Παπαδάκης, πολιτευτές, πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς και την παρουσίαση του σύντομου μουσικοχορευτικού προγράμματος, ο  Σεβ. κ. Κύριλλος, ο Υπουργός κ. Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης και άλλοι επίσημοι ξεναγήθηκαν σε όλα τα περίπτερα της Έκθεσης από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Θ. Χαριτάκη και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη και συνεχάρησαν, συνομίλησαν και ευχήθηκαν στους Εκθέτες .

www.imis.gr