Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε την Κυριακή 21   Μαΐου ο Ιερός Ενοριακός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ενορία Γρα-Λυγιά Ιεράπετρας.
Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην καθοριστική για την πορεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου θεοσημεία στον ουρανό, με τον σταυρό που έγραφε «εν τούτῳ νίκα». Με σημαία πλέον το χριστιανικό λάβαρο με το σημείο του Σταυρού ο Μέγας Κωνσταντίνος άρχισε να προελαύνει προς την Ρώμη για να γίνει αργότερα ο μοναδικός Αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύο σημαντικότερες πράξεις του Μεγ. Κων/νου, που ήταν η υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ, δια του οποίου σταμάτησαν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, και η δημιουργία της μεγάλης χριστιανικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κων/πολη. Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε σημαντικά επιτεύγματα του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως ήταν η καθιέρωση της Κυριακάτικης αργίας, ως ημέρας αναπαύσεως και αφιέρωσης στη δοξολογία του Θεού, και στην ανεύρεση του Τμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας από τη μητέρα του Αγία Ελένη, η οποία και έκτισε τον περίφημο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και άλλους μεγαλοπρεπείς ναούς και σπουδαία χριστιανικά μνημεία, όπως την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, κ.α.
Τέλος, ευχήθηκε να αποκτήσουμε όλοι μερικά από τα χαρίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος, «όπως ψάλλαμε στον Εσπερινό της εορτής, είχε Σολομώντος την φρόνησιν, Δαυῒδ την πραότητα, και των Αποστόλων την ορθοδοξίαν» και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Τράκος και οι δύο Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ, εκτός από τους Ενορίτες, παρέστησαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης, τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και των άλλων σωματείων της Γρα-Λυγιάς.   

www.imis.gr

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Σητείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύριζε την Κυριακή 21 Μαΐου, μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ιερός Ναός στις Εργατικές Κατοικίες της πόλεως Σητείας .
Το απόγευμα του Σαββάτου 20 Μαΐου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του στο πολυάριθμο εκκλησίασμα, σημείωσε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο του Αυτοκράτορα Μεγάλου Κων/νου και της μητέρας του, της Αγίας Ελένης, που ανέλαβε το δύσκολο έργο και πέτυχε την εύρεση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στους Αγίους Τόπους. Αναφέρθηκε στο θαυμαστό σημείο και το όραμα με το σύμβολο του Σταυρού που είδε ο Μέγας Αυτοκράτορας, με τη βοήθεια του οποίου πέτυχε σπουδαία νίκη και κατέλαβε τη Ρώμη και σημάδευσε την αλλαγή της ζωής του και τη μετέπειτα πορεία του, ως Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τις ευεργεσίες που προσέφερε στην Εκκλησία. Επίσης, ευχήθηκε οι εορτάζοντες άγιοι Θεόστεπτοι Βασιλείς και Ισαπόστολοι να σκέπουν και να φρουρούν όλους και ιδιαιτέρως σε όσους και όσες φέρουν τα ονόματά τους και εορτάζουν.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της πανηγύρεως του ναού έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως και παρευρέθηκαν πολλοί πιστοί από την πόλη της Σητείας, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σητείας κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης.

www.imis.gr

Tο ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Μπουένος Άιρες κυρού Γενναδίου στην Ι. Μονή Τοπλού
Το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Μπουένος Άϊρες κυρού Γενναδίου (Χρυσουλάκη) τελέσθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου στη Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας. Μετά την Ακολουθία του Όρθρου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, και Εφημέριοι της περιοχής.
Για τη ζωή και το έργο του μακαριστού Ιεράρχου, που σε ηλικία 20 ετών εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας, για την πατριωτική δράση του κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, για τη φυλάκισή του από τους Ναζί, για τη θητεία του ως στρατιωτικός ιερεύς και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Θεσσαλονίκης και αργότερα στη Νότιο Αμερική και για την πολυδιάστατη και πολυεύθυνη Αρχιερατική του διακονία, κατά την οποία ανέπτυξε σπουδαίο ιεραποστολικό, ποιμαντικό και εκπαιδευτικό έργο ως Επίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1979 (από το 1996 Μητροπολίτης) και για τη μεγάλη του προσφορά στην ομογένεια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μίλησε με λόγο μεστό και γλαφυρό ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.         
Στο τέλος, ο οικείος Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα που όδευσε «οδόν μακράν» και υπεβλήθη σε πολλούς κόπους για να παραβρεθεί στην ιστορική και περιώνυμη Ιερά Μονή Τοπλού, με την τεράστια προσφορά της στο Γένος, την ιστορία και την επαρχία Σητείας, για να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας και να συμπροσευχηθεί για τη μακαρία ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Γενναδίου, ο οποίος έδωσε λαμπρό παράδειγμα αρχιερατικής διακονίας, ολοκληρώνοντας την επίγεια θυσιαστική προσφορά του με την απόφασή του να ετοιμάσει τον τάφο του και να ενταφιασθεί στην Μονή της μετανοίας του, από την οποία ξεκίνησε την πορεία του.
Στη δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο που ακολούθησε παρέστησαν τα ανήψια του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Γενναδίου και άλλοι συγγενείς του από τα Περβολάκια Σητείας, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νικόλαος Κοζυράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) του Δήμου Σητείας κ. Ιωάννης Χατζηνάκης και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που προσήλθαν στο ιστορικό καστρομονάστηρο της Ανατολικής Κρήτης για να τιμήσουν τη μνήμη του Σητειακής καταγωγής Ιεράρχου.
Μετά την διανομή του αντιδώρου τελέσθηκε Τρισάγιο επί του τάφου στο κοιμητήριο της Μονής και ανεγνώσθη η καθιερωμένη επιτάφιος ευχή, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

www.imis.gr