Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Παγκρήτιο Ιερατικό Σεμινάριο στην Ο.Α.Κ. για τη θεολογική προσέγγιση των κειμένων της Αγίας & Μεγάλης Συνόδου


Mε απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή Σεβ. Αρχιερέων και Κληρικών από όλή την Κρήτη πραγματοποιήθηκαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.), την Τρίτη 16 Μαΐου, οι εργασίες του Γ΄ Παγκρητίου Ιερατικού Σεμιναρίου, με θέμα: «Θεολογική προσέγγιση των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στο Ιερατικό Σεμινάριο παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Το Ιερατικό Σεμινάριο ξεκίνησε με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και ακολούθησε το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, το οποίο ανέγνωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της Ο.Α.Κρήτης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε θερμά το Γ΄Παγκρήτριο Σεμινάριο, τον Σεβασμιώτατο Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο του Ιδρύματος και τους συνεργάτες της Ακαδημίας, καθώς, και όλους τους Ιεράρχες της Κρήτης, τον κλήρο και τον λαό.

Εισαγωγικές παρατηρήσεις επί του θέματος έκανε ο Γενικός Διευθυντής της Ο.Α.Κ. Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης για τη συμμετοχή των κληρικών και ανέπτυξε λόγους σχετικά με τα κείμενα της Συνόδου.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών ανέπτυξε το θέμα: «Τα υπέρ και τα κατά στο πριν και το μετά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Θέματα και προβληματισμοί».

Κατά την δεύτερη εισήγηση ομίλησε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η θέση και οι θέσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».


www.imis.gr


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στο Συσσίτιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στη Σητεία

Το Συσσίτιο απόρων του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Παναγία η Ακρωτηριανή», που λειτουργεί σε ειδικό χώρο που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από την Ενορία Αγίου Γεωργίου στην πόλη της Σητείας, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη, Αρχιερατικό Επίτροπο Σητείας και υπεύθυνο του Συσσιτίου,  παρέστη στην τέλεση Τρισαγίου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των κεκοιμημένων, για τους οποίους οι συγγενείς πρόσφεραν τρόφιμα ή δώρισαν χρήματα για τις ανάγκες του Συσσιτίου.
Επίσης, συνομίλησε και ευχαρίστησε εγκάρδια τις εθελόντριες που καθημερινά εργάζονται ανιδιοτελώς και με περισσή φροντίδα μεριμνούν για την προπαρασκευή των γευμάτων στο σύγχρονο μαγειρίο του Συσσιτίου, το οποίο συντηρείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης περισσοτέρων από εβδομήντα οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας στην πόλη της Σητείας.

www.imis.gr


Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκη


Tη Δευτέρα 15 Μαΐου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη, στο Δημαρχείο της πόλεως.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εγκάρδιο και φιλικό στο γενικότερο πλαίσιο ειλικρινούς και αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και του Δήμου Σητείας.
 Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συζήτησε με τον κ. Πατεράκη για μια σειρά θεμάτων και δράσεων κοινού ενδιαφέροντος και εξετάσθηκε η δυνατότητα περαιτέρω εποικοδομητικής ανάπτυξης των σχέσεων της Τοπικής Εκκλησίας με τον Δήμο Σητείας, προς όφελος όλων των πολιτών της Σητείας, σε καιρούς ιδιαιτέρως κρίσιμους.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στον Δήμαρχο Σητείας την επετειακή πλακέτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, που απεικονίζει στο κέντρο τον Χριστό και εκατέρωθεν σε μορφή δέησης τους πολιούχους και προστάτες των Σητειωτών Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνα και των Ιεραπυτνίων Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, τον διαβεβαίωσε ότι η Τοπική Εκκλησία είναι αρωγός στο έργο του Δήμου Σητείας και του ευχήθηκε ολόψυχα καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελεί, για τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια και πρόοδο της τοπικής κοινωνίας της Σητείας.

www.imis.gr